Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Γ. Μαχειμάρης: Χωρίς στοιχεία φερεγγυότητας οι ανακοινώσεις για το έργο των φραγμάτων

Γιώργος Μαχειμάρης
30 Ιουνίου 2022 / 11:12

Επιβεβλημένη η ανακατασκευή του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης, καθώς λόγω παλαιότητας χάνεται πάνω από το 30% των αποθεμάτων του νερού

ΚΕΡΚΥΡΑ. Σε συνδυασμό λύσεων πιο εφικτών επιμένει ο Δήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας Γιώργος Μαχειμάρης για την οριστική επίλυση του ζητήματος υδροδότησης του νησιού που απασχολεί εδώ και δεκαετίες την τοπική κοινωνία.

Στον απόηχο των δηλώσεων του Υπουργού Υποδομών Κ. Καραμανλή για το μεγάλο έργο ύδρευσης της Νήσου Κέρκυρας (έργο των Φραγμάτων) ύψους 170 εκατ. ευρώ, ο κ. Μαχειμάρης κάνει λόγο για ανακοινώσεις χωρίς στοιχεία φερεγγυότητας που εξαγγέλλονται πάντα λίγο πριν το τέλος της θητείας των κυβερνήσεων.

Τόσο στην κλειστή σύσκεψη που έγινε την περασμένη Δευτέρα, στην έδρα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, παρουσία αυτοδιοικητικών και φορέων, όσο και κατά τις δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, τα στοιχεία που έδωσε ο κ.Καραμανλής για το έργο των φραγμάτων ήταν φειδωλά. Οι δηλώσεις του για το έργο, περιορίστηκαν στο ότι εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης και θα υλοποιηθεί μέσω ΣΔΙΤ, ενώ μέσα στον Ιούλιο θα περάσει από την Διυπουργική Επιτροπή για να ξεκινήσει άμεσα η υλοποίησή του. Σημείωσε δε ότι το έργο δεν είναι ανταποδοτικό, εξηγώντας ότι δεν θα επιβαρυνθούν ούτε οι Κερκυραίοι πολίτες, ούτε η ΔΙΑΔΕΥΑΚ.

«Το ΣΔΙΤ δεν έχει εγκριθεί ακόμη. Με ποιο σχήμα θα περάσει; Τα φράγματα ποιος θα τα αποπληρώσει; Ακόμα και φράγματα να κάνουμε είναι τρομακτικό το κόστος ανά κυβικό μέτρο νερού που θα προκύψει. Επιπλέον ενώ στην αρχική μελέτη ήταν ενταγμένα τα συνοδευτικά έργα, εδώ δεν έχουν ενταχθεί. Αυτό που κατέθεσε δεν είχε στοιχεία φερεγγυότητας», τόνισε στην «Ε» ο Γιώργος Μαχειμάρης.

Εσωτερικό δίκτυο ύδρευσης

Όπως είπε, το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κέρκυρα είναι το πεπαλαιωμένο εσωτερικό δίκτυο ύδρευσης, που συχνά πυκνά παρουσιάζει βλάβες, με αποτέλεσμα να υπάρχει απώλεια πάνω από το 30% των διαθέσιμων αποθεμάτων νερού του νησιού και περιοχές να μένουν ακόμη και για ημέρες χωρίς υδροδότηση. 

«Ο Υπουργός δεν βλέπει το σύνολο. Θα ήμασταν αυτάρκεις εάν είχαμε τα δίκτυα ύδρευσης. Θέλουμε να χρηματοδοτήσει γενναία τις υπάρχουσες μελέτες για την βελτίωση των δικτύων ύδρευσης. Στη σύσκεψη που έγινε στην Περιφέρεια, και ετέθη το θέμα από τους δημάρχους, μας κάλεσε να μεταβούμε στην Αθήνα και με τα αρμόδια Υπουργεία να αναζητήσουμε τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία», πρόσθεσε ο ίδιος.

Άλλες λύσεις

Ως απάντηση πάντως στο ερώτημα, αντί των φραγμάτων, ποιες λύσεις μπορούν να φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα για την επαρκή υδροδότηση του νησιού, ο κ. Μαχειμάρης εξακολουθεί να επιμένει ακόμα και μετά την συνάντηση με τον Υπ. Υποδομών στο σχετικό υπόμνημα που κατέθεσε στον κ. Καραμανλή.

Ειδικότερα εστιάζει στα εξής πέντε σημεία:

-Ανακατασκευή εσωτερικού δικτύου ύδρευσης, προκειμένου να εξοικονομηθούν εκατομμύρια κυβικά νερού σε όλο το νησί

-Κατασκευή των λιμνοδεξαμενών της Κέρκυρας για τη διασφάλιση πάνω από τρία εκατομμύρια κυβικά νερού κάθε χρόνο και "νοικοκύρεμα" των γεωτρήσεων

-Οργάνωση και στελέχωση της ΔΕΥΑΚ με προσωπικό

-Διάσπαση της ΔΙΑΔΕΥΑΚ, προκειμένου ο κάθε Δήμος του νησιού να έχει την δική του ΔΕΥΑΚ

-Μεταφορά νερού από την Αλβανία (Γαλάζιο Μάτι) με αρκετά μικρότερο κόστος για τους πολίτες και ποσότητα αρκετή για να καλύψει τις ανάγκες όλης της Κέρκυρας

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ