Τετάρτη 24.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

1ο Βραβείο Κοινού για την ταινία Message 19 του Λάμπρου Ντούσικου (video)

Λάμπρος Ντούσικος
29 Ιουνίου 2022 / 12:52

2ο Διεθνές φεστιβάλ Αγρινίου Κινηματογραφικών Μονολόγων και Ταινιών Μικρού Μήκους

ΚΕΡΚΥΡΑ. Πρωτιά στα βραβεία κοινού πήρε το «μήνυμα» του Λάμπρου Ντούσικου. Η ταινία μικρού μήκους "Message 19" είναι ένας αλληγορικός μονόλογος, εμπνευσμένος από την εποχή του Covid 19, που έφερε αντιμέτωπο τον άνθρωπο με το μεγαλύτερο φόβο του - ίσως και τον μεγαλύτερο εχθρό του: τον εαυτό του. 

Στην ταινία “Message-19” με πρωταγωνιστή τον εξαίρετο ηθοποιό Στέλιο Ιακωβίδη, ένας καθημερινός άνθρωπος σκέφτεται δυνατά, καθισμένος μόνος στο καφενείο της γειτονιάς. Ειρμός απλός και χαλαρός, οδηγεί ενίοτε σε πιο δύσβατα μονοπάτια, εκεί που πολλοί από μας βλέπουν τον ίδιο τον εαυτό τους. «Ο εχθρός της αλήθειας παιδί μου, δεν είναι το ψέμα, αλλά οι πεποιθήσεις...» μονολογεί ο πρωταγωνιστής.

«Στο Message-19, εκφράζω έναν αναστοχασμό ενός καθημερινού ανθρώπου που αγαπάει χωρίς να ξέρει γιατί, που περιμένει χωρίς να γνωρίζει, που αγανακτεί έτσι γιατί πρέπει να αγανακτεί. Σαν ένα “φτάνει πια” την εποχή του “Covid-19”. Μέσα από αμφισημίες, αμηχανίες, αντιφάσεις, προσδοκίες και απελπισίες, όπως ακριβώς είναι η ζωή μας κάθε δευτερόλεπτο που περνά” λέει ο Λάμπρος Ντούσικος.



Ποιος είναι

Μουσικός, ηθοποιός και σκηνοθέτης, καθώς και κάτοχος διδακτορικού διπλώματας (PhD) στη Φιλοσοφία. Κατάγεται από τη Φουρνά Ευρυτανίας και έζησε τα εφηβικά του χρόνια στη Λαμία. Ζει στην Κέρκυρα και τα τελευταία τρία χρόνια ασχολείται αποκλειστικά με τη σκηνοθεσία και τη συγγραφή έργων για το θέατρο και τον κινηματογράφο.

Το Φεστιβάλ Αγρινίου δεν ήταν η πρώτη φορά που διακρίθηκε η καλλιτεχνική του δουλειά. Η ταινία “Invisible Troupe” διακρίθηκε με το πρώτο βραβείο κριτικής επιτροπής στο διεθνές φεστιβάλ Halicarnassus και περιγράφει την άρνηση ενός μαριονετίστα να υποκύψει στις ορέξεις μιας πολυεθνικής που δραστηριοποιείται στην ιδιωτικοποίηση του νερού. Στο στάδιο της χρηματοδότησης βρίσκεται η ταινία μυθοπλασίας μεγάλου μήκους “Oedipus II”, μια ταινία “πραγματικής εικονικότητας”, σε  σενάριο του ιδίου. Έγραψε επίσης επτά θεατρικές διασκευές και τέσσερα πρωτότυπα έργα για θέατρο. Στη σκηνή ανέβηκε το “Σόλο του Φίγκαρω” του Γ. Σκαρίμπα με τον ηθοποιό Θοδωρή Πεντίδη και στο στάδιο της παραγωγής βρίσκονται τα έργα “Περί Θανάτου” του J. Sramago και “Περλιμπλίν” του F. G. Lorca.

Στα σχέδια του άμεσου μέλλοντος, είναι και το workshop σεναρίου του Λάμπρου στο 16ο Φεστιβάλ Οίτης, ένα διαδραστικό διήμερο γνωριμίας με τη σκηνοθεσία και τη συγγραφή σεναρίου για τον κινηματογράφο. Μια ελάχιστη αναγκαία θεωρητική περιήγηση θα δώσει την αφορμή σε κάθε ενδιαφερόμενο, να πειραματιστεί με τη σκέψη του. 

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ