Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Καταμέτρηση των ενσήμων τους από το 2019 περιμένουν ακόμα οι ξεναγοί - Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ

Ξεναγοί
29 Ιουνίου 2022 / 11:42

Δεν μπορούν να ανανεώσουν την ασφαλιστική τους ικανότητα, δεν λαμβάνουν επιδόματα και αδυνατούν να καταθέσουν αίτηση συνταξιοδότησης

ΑΘΗΝΑ. Ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας κατέθεσαν 34 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με πρωτοβουλία του βουλευτή Λασιθίου Μανόλη Θραψανιώτη και συνυπογραφή του βουλευτή Κέρκυρας και Αν.Τομεάρχη Τουρισμού ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρου Αυλωνίτη, για την άμεση καταμέτρηση των ενσήμων των ξεναγών για τα έτη 2019, 2020, 2021.

Οι βουλευτές υπογραμμίζουν ότι ο κλάδος των ξεναγών βρίσκεται σε πολύ δυσχερή θέση λόγω της πανδημίας, και δυστυχώς αποτελεί θλιβερή εξαίρεση στο σύνολο των εργαζομένων, καθώς είναι ο μοναδικός που δεν καταμετρώνται τα ένσημά του.

Εξαιτίας της αδικαιολόγητης καθυστέρησης και ολιγωρίας στην καταμέτρηση των ενσήμων των ξεναγών, οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να ανανεώσουν την ασφαλιστική τους ικανότητα, δεν λαμβάνουν κατοχυρωμένα επιδόματα (χειμερινό επίδομα ανεργίας- ΟΑΕΔ, ατυχήματος, μητρότητας κ. α) και αδυνατούν να καταθέσουν αίτηση συνταξιοδότησης.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Θέμα: «Άμεση Καταμέτρηση των ενσήμων των ξεναγών για τα έτη 2019, 2020, 2021»

Σύμφωνα με Δελτίο Τύπου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξεναγών (ΠΟΞΕΝ), ο κλάδος των ξεναγών αποτελεί θλιβερή εξαίρεση στο σύνολο των εργαζομένων, καθώς είναι ο μοναδικός που δεν καταμετρώνται τα ένσημά του. Μάλιστα αυτό συμβαίνει τα τελευταία τρία χρόνια, ήτοι τα ένσημα των ετών 2019, 2020 και 2021 και ενώ έχει ήδη αποσταλεί από τις αρχές Μαρτίου Εξώδικο στον αρμόδιο Υπουργό για το ζήτημα, χωρίς καμία μέχρι σήμερα εξεύρεση λύσης, ενώ το Υπουργείο Τουρισμού σε ανάλογη ερώτηση από 22.3.2022 δηλώνει αναρμόδιο.

Εξαιτίας της αδικαιολόγητης καθυστέρησης και ολιγωρίας στην καταμέτρηση των ενσήμων των ξεναγών, οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να ανανεώσουν την ασφαλιστική τους ικανότητα, δεν λαμβάνουν κατοχυρωμένα επιδόματα (χειμερινό επίδομα ανεργίας- ΟΑΕΔ, ατυχήματος, μητρότητας κ.α. και αδυνατούν να καταθέσουν αίτηση συνταξιοδότησης.

Η Ομοσπονδία καταγγέλλει ότι ενώ η Υπουργική Διάταξη για την μηχανογράφηση των ενσήμων ήταν έτοιμη από το 2020, με τη σύμφωνη γνώμη του ΔΣ του ΕΦΚΑ, το Υπουργείο δεν προχωρά στην υλοποίησή της.

Επειδή ο κλάδος των ξεναγών –εξαιτίας της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων – βρίσκεται αντιμέτωπος με παρατεταμένη ανεργία και διαρκή εργασιακή ανασφάλεια.

Επειδή η κατάσταση που ζουν οι εργαζόμενοι είναι πρωτοφανής και απελπιστική και τα αιτήματα τους είναι δίκαια.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Πότε σκοπεύει να υπογράψει Υπουργική Απόφαση για τη μηχανογράφηση των ενσήμων των εργαζομένων στον κλάδο Ξεναγών;

Ποιοι είναι οι λόγοι της βασανιστικής για τους εργαζόμενους καθυστέρησης στην καταμέτρηση των ενσήμων τους;