Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κορωνοϊός: 94 θάνατοι στο Γ.Ν.Κ από την έναρξη της πανδημίας

Κορωνοϊός
27 Ιουνίου 2022 / 16:37

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία που παρουσίασε, το περασμένο Σάββατο, στην Ημερίδα με θέμα «Πανδημία Covid 19» ο Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής

ΚΕΡΚΥΡΑ. Αυξάνονται προοδευτικά οι νοσηλείες στην Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας, μετά την αναζωπύρωση της πανδημίας στο νησί, όπου τα κρούσματα τις τελευταίες ημέρες βρίσκονται σταθερά στα 200 και άνω. Μάλιστα μια 75χρονη συμπολίτης μας που νοσηλευόταν στη ΜΕΛ, διαγνωσμένη με κορονοϊό απεβίωσε την περασμένη Κυριακή. Σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές, οι νοσηλείες, λόγω covid 19, ανέρχονταν στις 19 το πρωί της Δευτέρας (ώρα 9.30 π.μ.) από 11 που ήταν στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας. Ειδικότερα χθες νοσηλεύονταν 16 άτομα στην ΜΕΛ, ενώ άλλα τρία περιστατικά στην Παιδιατρική Κλινική του νοσοκομείου. Ανάμεσά τους και αλλοδαποί. Η κατάστασή τους προς το παρόν δεν εμπνέει ανησυχία. Αξίζει να τονιστεί πάντως πως μέχρι στιγμής δεν έχει χρειαστεί να μεταφερθεί κάποιο περιστατικό στη ΜΕΘ.

Με την πανδημία πάντως να βρίσκεται σε έξαρση στην Κέρκυρα, οι ειδικοί συνιστούν την αυστηρή τήρηση των μέτρων προφύλαξης και τη χρήση μάσκας σε μέρη με συνωστισμό, κλειστούς χώρους αλλά και χώρους που η εφαρμογή της είναι υποχρεωτική όπως τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα φαρμακεία και οι υγειονομικοί χώροι.

94 θάνατοι

Στο μεταξύ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία που παρουσίασε, το περασμένο Σάββατο, στην Ημερίδα με θέμα «Πανδημία Covid 19» ο Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Γ.Ν.Κ Ηλίας Παπανικολάου αναφορικά με την εμπειρία της Κέρκυρας από την έναρξη της πανδημίας.

Όπως είπε το ποσοστό θνητότητας στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας ανήλθε στο 7%. Ειδικότερα καταγράφηκαν 94 θάνατοι που αφορούσαν σε ασθενείς με ενδιάμεση ηλικία τα 86 έτη και που στην συντριπτική τους πλειοψηφία έπασχαν από ανίατες ασθένειες, όπως κακοήθειες συμπαγών οργάνων, αιματολογικές κακοήθειες και τελικού σταδίου νευρολογικά, καρδιολογικά και πνευμονολογικά νοσήματα. Πρόσθεσε δε ότι κατά τα δυο έτη πανδημίας νοσηλεύθηκαν πάνω από 1.600 ασθενείς, εκ των οποίων κάποια περιστατικά ήταν ύποπτα και υπό διερεύνηση, με τα επιβεβαιωμένα περιστατικά να αγγίζουν τα 1.320.

«Η Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων έχει δυναμικότητα 30 κλίνες, ωστόσο στο τέταρτο κύμα που ήταν το φθινόπωρο- χειμώνα του 2021 δημιουργήθηκε και μια δεύτερη ΜΕΛ στο χώρο της Πνευμονολογικής Κλινικής και φτάσαμε τη συνολική δυναμικότητα των 60 κλινών. Μέχρι να οργανωθεί το νοσοκομείο σωστά με PCR και γενικά τον εξοπλισμό που απαιτείται διακομίστηκαν στην αρχή της πανδημίας στα Ιωάννινα τέσσερις ασθενείς. Έκτοτε από τον Ιούνιο του 2020 διακομίσθηκε εκτός Κέρκυρας μόνο ένας ασθενής, που χρειάστηκε να κάνει επείγουσα στεφανιογραφία. Όλα τα άλλα περιστατικά νοσηλεύθηκαν εδώ», επισήμανε ο ίδιος.

Ο κ.Παπανικολάου μάλιστα έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε έναν 35χρονο Σέρβο που νοσηλεύθηκε για ενάμιση μήνα στο νοσοκομείο Κέρκυρας με την περίπτωσή του να χαρακτηρίζεται ως ένα από τα σοβαρότερα περιστατικά που χρειάστηκε νοσηλεία και ο οποίος προ ολίγων ημερών επισκέφθηκε τους γιατρούς του νοσοκομείου για να τους ευχαριστήσει.

Στο post covid

Πρόσθεσε δε, ότι στη ΜΕΛ, απασχολήθηκαν 7 πνευμονολόγοι και τρεις νοσηλευτές ανά βάρδια. Παράλληλα στο ιατρείο post covid του νοσοκομείου εξετάστηκαν μέχρι στιγμής 80 ασθενείς με συχνότερες νοσηρότητες το άσθμα και την άπνοια στον ύπνο, ενώ όπως διευκρίνισε είναι λίγοι όσοι έχουν μένουσες σημαντικές βλάβες και σοβαρό περιοριστικό σύνδρομο με το ποσοστό να κυμαίνεται κάτω του 10%.

«Η πνευμονική λειτουργία σταδιακά αποκαθίσταται χωρίς θεραπεία. Παράλληλα δυο ασθενείς ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα πνευμονολογικής αποκατάστασης. Η covid 19 είναι μια συστηματική νόσος, η οποία επηρεάζει διαφορετικά τον κάθε ασθενή και πλέον το γνωρίζουμε αυτό και γενετικά. Οι νέες μεταλλάξεις πιθανόν συνδέονται με πιο οξεία νόσο και απαιτείται κλινικό κριτήριο στην αντιμετώπισή τους, καθώς πολλά αίτια μπορεί να ευθύνονται για τυχόν επιδείνωση», επισήμανε ο ίδιος. Σημειώνεται ότι την ημερίδα διοργάνωσε στην Ιόνιο Ακαδημία, η Ιατροχειρουργική Εταιρεία Κέρκυρας και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 125 χρόνων της ΙΧΕΚ.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ