Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Πανδημία Covid-19»: Ημερίδα της Ιατροχειρουργικής Εταιρείας

Ιατροχειρουργική
24 Ιουνίου 2022 / 15:13

25 Ιουνίου 9 πμ με 8 μμ, στην Ιόνιο Ακαδημία - Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 125 χρόνων της ΙΧΕΚ

ΚΕΡΚΥΡΑ Η Ιατροχειρουργική Εταιρεία Κέρκυρας (ΙΧΕΚ) και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 125 χρόνων της ΙΧΕΚ, συνδιοργανώνουν ημερίδα με θέμα «Πανδημία Covid-19» στις 25 Ιουνίου στην Ιόνιο Ακαδημία.
 
Η ημερίδα είναι αφιερωμένη στην πανδημία της Covid-19, η οποία ταλάνισε και ταλανίζει την ανθρωπότητα και άφησε στο διάβα της άπειρες πληγές από πλευράς νοσηρότητας και θνησιμότητας, αλλά ταυτόχρονα είχε και σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις παγκοσμίως. Η διαχείριση των επιπτώσεων της πανδημίας αποτέλεσε πρόκληση και για την εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες. Παράλληλα, όμως, ανέδειξε τη σημασία της επιστημονικής γνώσης και της επιστημονικής αλήθειας στην αντιμετώπιση προκαταλήψεων και δεισιδαιμονιών κάθε μορφής.


 
Στη συνδιοργάνωση αυτής της ημερίδας δίδεται η εικόνα των ιατρικών και ψυχολογικών προβλημάτων που προέκυψαν από την Covid-19, ιδιαίτερα σε άτομα με συννοσηρότητες. Παρουσιάζεται η συνολική εικόνα της πανδημίας στον τόπο μας, αλλά και οι κοινωνικές και οικονομικές επιδράσεις της. Επίσης, τονίζεται η σημασία αντιμετώπισης της παραπληροφόρησης και της ανάπτυξης στρατηγικής για καλύτερα πληροφορημένες κοινωνίες, ενώ θίγονται επιμέρους θέματα, όπως ο ρόλος των μεμβρανικών βιοδεικτών εξωσωμάτων στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Τέλος, κατατίθενται εμπειρίες μαθητών/μαθητριών και φοιτητών/φοιτητριών σχετικά με το πως βίωσαν την πανδημία, σε μια προσπάθεια προσδιορισμού των επιπτώσεών της σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες.
 
Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και η Ιατροχειρουργική Εταιρεία Κερκύρας αποτελούν φορείς με μακρά ιστορία στην προαγωγή της επιστημονικής αλήθειας και της εκπαίδευσης. Η πανδημία ανέδειξε την σημασία των παραπάνω αξιών στην υπηρεσία των κοινωνιών και των οικονομιών. Η εκπαίδευση και η γνώση είναι πάντα τα εφόδια και το καταφύγιο στις δυσκολίες της ζωής, σύμφωνα και με τη ρήση του Αριστοτέλη: «Η εκπαίδευση είναι ένα στολίδι στην ευημερία και ένα καταφύγιο στις αντιξοότητες».
 
Επίσης, στις 24/06 ημέρα Παρασκευή η Ιατροχειρουργική Εταιρεία, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το τμήμα Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας και ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών ‘Πανδότης’, συνδιοργανώνουν δράση αιμοδοσίας και λήψης δειγμάτων για εθελοντές δότες μυελού των οστών και ώρα 10.00 έως 13.00 στο Δημοτικό Θέατρο (πίσω πλευρά), οδός: Γ. Θεοτόκη.