Τρίτη 16.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Δράσεις για παιδιά και ενήλικες από τη «ΔΗΜΟΠ Ν. Μώρος» και τη «Στήριξη»

ΔΗΜΟΠ
24 Ιουνίου 2022 / 13:30

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας κατά των Ναρκωτικών - Προτεραιότητα η ενδυνάμωση της ψυχικής υγείας

ΚΕΡΚΥΡΑ. Οι καταγεγραμμένες σοβαρές ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις της πανδημίας έφεραν στο προσκήνιο την επείγουσα ανάγκη για φροντίδα και ενδυνάμωση της ψυχικής υγείας όλων και ιδιαίτερα των παιδιών και των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.

Εκεί εστιάζουν κατά προτεραιότητα οι εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται φέτος από τη ΔΗΜΟΠ Ν. Μώρος και το Σύλλογο «Στήριξη» στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας κατά των Ναρκωτικών. Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε σήμερα η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων και Πρόεδρος της ΔΗΜΟΠ Μ. Υδραίου σε συνέντευξη τύπου την οποία παραχώρησε παρουσία της Διευθύντριας της Δημοτικής Μονάδας Πρόληψης Αννέτας Τσελέντη και του Πρ. του Συλλόγου «Στήριξη» Σπ. Δολιανίτη.

Η Δήμαρχος, ευχαρίστησε την κ. Τσελέντη και όλα τα στελέχη της ΔΗΜΟΠ για την αγαστή συνεργασία και προσφορά τους καθώς και για τη συνεχή λειτουργία και παρουσία τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας σε όλα τα επίπεδα κοινωνικής στήριξης. Επίσης, για το διάλογο, τις δράσεις και τα βιωματικά εργαστήρια τα οποία αναπτύσσει. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις συνθήκες μοναξιάς και γενικότερων ψυχοσωματικών προβλημάτων ως αποτέλεσμα της μακράς διάρκειας των συνθηκών που επικράτησαν κατά την περίοδο της πανδημίας και απηύθυνε έκκληση στους πολίτες, εφόσον το επιθυμούν, να αναζητήσουν βοήθεια από ειδικούς και να συμμετάσχουν στις δράσεις και εκδηλώσεις που διοργανώνονται από τη Δημοτική Μονάδα Πρόληψης Ν. Μώρος.

Η κ. Υδραίου επεσήμανε ότι μέσα από την αντίληψη των συνεπειών της πανδημίας και την αναζήτηση βοήθειας για την εξάλλειψή τους μπορούμε και πάλι να είμαστε ζωντανά κύτταρα της κοινωνίας μας και τόνισε ότι οι δράσεις και εκδηλώσεις της Μονάδας συμβάλλουν στην κοινωνική αρμονία και συνοχή. «Η ζωή  είναι αναντικατάστατη, είναι το μεγαλύτερο αγαθό που έχουμε, αυτήν πρέπει να προφυλάξουμε και να φροντίζουμε» είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά της η Διευθύντρια της ΔΗΜΟΠ Αννέτα Τσελέντη τόνισε ότι η ψυχική υγεία είναι ζωτικής σημασίας για την κοινωνία, είναι η βάση για κάθε εκδήλωση της καθημερινότητάς μας και αναφέρθηκε στις προκλήσεις της ΔΗΜΟΠ για την προάσπισή της μετά και τις ψυχοπιεστικές συνθήκες που τέθηκαν λόγω της πανδημίας. Ανάλογες ήταν και οι δηλώσεις του Πρ. του Συλλόγου «Στήριξη» Σπύρου Δολιανίτη, στο πλαίσιο της συνεργασίας του με τη ΔΗΜΟΠ Ν. Μώρος, ο οποίος αναφέρθηκε στις δράσεις του Συλλόγου με την οργάνωση εθελοντικής αιμοδοσίας, καθώς και συμμετοχή σε αγώνες μπάσκετ, ιστιοπλοίας και αγώνα κρίκετ γυναικών.

Σε ό,τι αφορά τη βάση πάνω στην οποία στηρίζονται οι φετινές εκδηλώσεις, επισημάνθηκε η ανάγκη στήριξης της κοινωνικοποίησης των παιδιών που τραυματίστησε σοβαρά, αλλά και των ενηλίκων καθώς έχουν καταγραφεί από πρόσφατες έρευνες αύξηση άγχους, κατάθλιψης, εξαρτήσεων και ενδοοικογενειακής βίας, συνεπεία της πανδημίας.

Η ψυχική υγεία, λοιπόν, είναι ζωτικής σημασίας για την ατομική και συλλογική ευεξία και ποιότητα ζωής και είναι άμεσα συνδεδεμένη με βιολογικούς, κοινωνικούς, οικονομικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες. Μπορεί να κινδυνεύει κάτω από αντίξοες και πιεστικές συνθήκες ζωής, εργασίας και οικονομικών συνθηκών, από κοινωνικές ανισότητες, βία και συγκρούσεις αλλά και την υπερέκθεση στην τεχνολογία (κόπωση από οθόνες, πολυδιάσπαση της προσοχής, διαμεσολάβηση εαυτού από την εικόνα του στο διαδίκτυο κ.α).

Η πανδημία Covid – 19  κατέδειξε πόσο ευάλωτη μπορεί να είναι. Οι προκλήσεις που τέθηκαν για όλους, παιδιά, νέους και ενήλικους προσκαλούν σε αλλαγή συνηθειών και συμπεριφορών για τη διαχείριση των ψυχοπιεστικών συνθηκών της πανδημίας αλλά και των αρνητικών επιπτώσεων στο περιβάλλον από τον σύγχρονο τρόπο ζωής και τις προσωπικές και συλλογικές μας επιλογές.




Προσκαλούν στην προτεραιοποίηση της πρόληψης/φροντίδας της ψυχικής υγείας από τον καθένα μας αλλά και από τους θεσμούς και τους χαράσσοντες πολιτική ώστε να διασφαλιστεί
  • Η ψυχική υγεία ως ένα αναπόσπαστο κομμάτι της απάντησης και της ανάρρωσης από την πανδημία Covid – 19.
  • Για την αντιμετώπιση του στίγματος, των αποκλεισμών και των διακρίσεων.
  • Για την συνηγορία και προώθηση οικονομικών πόρων/επενδύσεων σε προσβάσιμες και ποιοτικές υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας.
Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Κέρκυρας, συμπληρώνοντας τα 25 χρόνια λειτουργίας μέσα από πολυεπίπεδες δράσεις, που είναι εστιασμένες στις ανάγκες και στις δυνάμεις των προσώπων, των ομάδων και ευρύτερα του σχολείου, της οικογένειας, της κοινότητας, συνεχίζει να διαμορφώνει συνθήκες διαλόγου και ενδυνάμωσης της ψυχικής ανθεκτικότητας.

Στο πλαίσιο αυτό, συμπεριλαμβάνεται και το Βιωματικό Εργαστήρι για παιδιά Δημοτικού που διοργανώνει το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 27 Ιουνίου καθώς και στις  6, 13, 20 και 27 Ιουλίου εστιάζοντας στην ενίσχυση της αυτοεκτίμησης.