Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Παλιά Δικαστήρια Κέρκυρας: «Στην πένα» μόνο εξωτερικά

Παλιά δικαστήρια
23 Ιουνίου 2022 / 15:34

Αυτοψία της «Ε» στο κτίριο του πρώην Δικαστικού Μεγάρου δυο μήνες πριν την παράδοσή του στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

ΚΕΡΚΥΡΑ. Κι ενώ φαινομενικά η εξωτερική όψη του κτιρίου του πρώην Δικαστικού Μεγάρου Κέρκυρας δίνει την εντύπωση ότι το διατηρητέο με την βαρύνουσα σημασία για την ιστορία της νήσου, αναμένεται να ανοίξει σύντομα τις πύλες του για να υποδεχθεί τους νέους ενοίκους του, η εικόνα παραμένει απογοητευτική στο εσωτερικό του. 



Υγρασίες στους τοίχους, ακάλυπτοι αεραγωγοί, καλώδια που κρέμονται, μωσαϊκά που καλύφθηκαν με πλάκες βεράντας, πόρτες από φθηνό νοβοπάν, τετράγωνες κυψέλες του ’60 για φωτιστικά και τόσα άλλα. Αυτή είναι η εικόνα που αντικρίζει κανείς σήμερα μπαίνοντας στο εσωτερικό του κτιρίου του πρώην Δικαστικού Μεγάρου Κέρκυρας, στο οποίο πρόκειται να στεγαστεί η έδρα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, μαζί με τα συλλογικά όργανα και ενδεχομένως και κάποιες ακόμη Υπηρεσίες. Οι αστοχίες που υπάρχουν, αποτυπώνονται ακόμη και με γυμνό μάτι, με την παρούσα Περιφερειακή Αρχή να εξαπολύει πυρά για τις κακοτεχνίες και τις παραλείψεις που έχουν γίνει μέσα στο χώρο κατά την εκτέλεση των προηγούμενων εργολαβιών. 



«Το κτίριο παραχωρήθηκε στην Περιφέρεια κατά την θητεία του κ. Σπύρου. Δεν είδε όμως τις ανάγκες που είχε μπροστά του. Η μελέτη του έργου έγινε από τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας, οι οποίες έχουν γνώση σε οδικά και αντιπλημμυρικά έργα και όχι σε δημόσια κτίρια. Η υπηρεσία της Περιφέρειας διέθετε όμως έναν μόνο αρχιτέκτονα στη Ζάκυνθο. Η Περιφερειακή Αρχή δεν απευθύνθηκε ούτε στην Ένωση Αρχιτεκτόνων ούτε στο ΤΕΕ για βοήθεια και ξεκίνησε το έργο. Ο εργολάβος αποδείχθηκε κακός και αυτά που έκανε δεν ήταν στην μελέτη. 



Άφησε τους αεραγωγούς ακάλυπτους, έβαψε τους μαρμάρινους κίονες πράσινους, πέταξε τις παλιές πόρτες και έβαλε άλλες από φθηνό νοβοπάν, ενώ καλύφθηκαν με πλάκες βεράντας τα μωσαϊκά. Έχουν ευθύνη αυτοί που τα έκαναν. Το έργο έπρεπε να δοθεί σε μια εταιρεία για μελέτη τόσο των εσωτερικών όσο και των εξωτερικών χώρων», τόνισε στην «Ε» η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα.



Χρονοδιάγραμμα

Αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη βρίσκεται η γ’ και η τελευταία εργολαβία για την ολοκλήρωση του κτιρίου του πρώην Δικαστικού Μεγάρου Κέρκυρας που εκτελείται από την παρούσα Περιφερειακή Αρχή. Η εργολαβία αφορά μεταξύ άλλων την καθαίρεση των σαθρών επιχρισμάτων των εξωτερικών τοίχων και την επισκευή νέων, την ενεργειακή αναβάθμιση με νέα κουφώματα με ειδική ξυλεία, ενώ προβλέπονται, επίσης κάποιες εργασίες αποκατάστασης στο δώμα του κτιρίου και καλλωπισμού του περιβάλλοντα χώρου. «Βρισκόμαστε στο 90% της ολοκλήρωσης της αποκατάστασης της τρίτης και τελευταίας εργολαβίας του πρώην Δικαστικού Μεγάρου Κέρκυρας. Ο χρόνος αποπεράτωσης, σύμφωνα με την εργολήπτρια εταιρεία και τις συμβατικές τις υποχρεώσεις είναι δυο μήνες.

Θεωρητικά σε δυο μήνες η εργολήπτρια εταιρεία πρέπει να μας παραδώσει το κτίριο πλήρως λειτουργικό και σε χρήση», δήλωσε στην «Ε» ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Τεχνικών Έργων Μανώλης Ορφανουδάκης. Όπως είπε, ταυτόχρονα με τις διαδικασίες ολοκλήρωσης του κτιρίου, οι αρμόδιες Υπηρεσίες της ΠΙΝ κάνουν πλήρη καταγραφή των αναγκών για την μεταστέγαση αλλά και την προμήθεια εξοπλισμού, όπου απαιτείται.

Το ιστορικό

Η παραχώρηση του παλιού Δικαστικού Μεγάρου στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, έγινε με την προοπτική μεταφοράς της έδρας της Περιφέρειας σε δημόσιο και όχι ενοικιαζόμενο κτίριο. Το 2012 επί Περιφερειακής Αρχής Σπ. Σπύρου εξασφαλίστηκε πίστωση 835.000 ευρώ για την ανακατασκευή και τον εκσυγχρονισμό του κτιρίου. Δυο χρόνια μετά το έργο δημοπρατήθηκε και στη συνέχεια συμβασιοποιήθηκε και άρχισε η εκτέλεσή του.

«Η α’ εργολαβία γενικών επισκευών ξεκίνησε πριν μια δεκαετία. Δυστυχώς δεν υπήρχε κάποιο συγκεκριμένο αρχιτεκτονικό σχέδιο αλλά γενικές επισκευές του κτιρίου, καθότι μόλις είχε απεγκατασταθεί το Δικαστικό Μέγαρο από εκεί. Αυτό όμως σε ένα κτίριο διατηρητέο με τόσο βαρύνουσα σημασία δεν ανταποκρίνεται και στη σημερινή του χρήση», τόνισε ο κ.Ορφανουδάκης. 



Στις 23-09-2016 ο πρώην Περιφερειάρχης Θ. Γαλιατσάτος υπέγραψε τη σύμβαση κατασκευής του έργου για την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου, π/υ 278.298,42 ευρώ με ΦΠΑ. Η εργολαβία που ολοκληρώθηκε στην ώρα της, αφορούσε μεταξύ άλλων σε τοποθέτηση εξωτερικής θερμομόνωσης, εγκατάσταση νέων συστημάτων θέρμανσης – ψύξης και κλιματισμού υψηλής ενεργειακής απόδοσης, φωτιστικά σώματα εσωτερικού και εξωτερικού φωτισμού υψηλής ενεργειακής απόδοσης κ.α.

Ωστόσο κι εκεί διαπιστώθηκαν κάποια κενά, όπως τονίζει η σημερινή Περιφερειακή Αρχή. «Προέκυψαν κάποιες έξτρα εργασίες που πρέπει να γίνουν τόσο στον εξωτερικό χώρο όσο και στον εσωτερικό, όπου διαπιστώθηκαν υγρασίες. Η σύμβαση όμως κατέπεσε στο Ελεγκτικό Συνέδριο και τώρα δεν έχουμε χρηματοδοτικά εργαλεία για να τις ολοκληρώσουμε. Θα δούμε το νομικό πλαίσιο και πώς θα μπορέσουμε να τις εκτελέσουμε», διευκρίνισε η κ.Κράτσα επισημαίνοντας ότι μέχρι τα τέλη του 2022 η έδρα της Περιφέρειας θα μεταστεγαστεί εκεί ακόμα κι αν υπάρχουν εκκρεμότητες σε ορισμένους χώρους, όπως η αίθουσα που προορίζεται για τις συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ