Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τρεπεκλής: Τέλος τα ψέματα για τη διαχείριση των απορριμμάτων

Γιάννης Τρεπεκλής
23 Ιουνίου 2022 / 11:37

«Οι ευθύνες για την κατάσταση στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων, έχουν ονοματεπώνυμο: Μερόπη Υδραίου και Ρόδη Κράτσα». Τρεπεκλής: Τέλος τα ψέματα για τη διαχείριση των απορριμμάτων

ΚΕΡΚΥΡΑ. Αναληθείς χαρακτηρίζει τις δηλώσεις της Δημάρχου Μερόπης Υδραίου στο Συνέδριο για τη Διαχείριση των Απορριμμάτων, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, πρώην δήμαρχος Γιάννης Τρεπεκλής.

Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Κέρκυρα να ζεις» σε ανακοίνωσή του, αναφορικά με τις δηλώσεις Υδραίου τόσο για την «αποκατάσταση των κορεσμένων κυττάρων» όσο και για τη δημοπράτηση του εργοστασίου ολοκληρωμένης διαχείρισης στερεών αποβλήτων, αναφέρει:

«Πραγματικά η κυρία Δήμαρχος μας εξέπληξε με τα όσα ανέφερε, κατά τη διάρκεια του πολύ σημαντικού συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες στο νησί μας για τη βιώσιμη διαχείριση των αστικών αποβλήτων από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Σε τέτοιο βαθμό εκπλαγήκαμε που όντως αρχίσαμε να αναρωτιόμαστε αν πραγματικά ολοκληρώθηκε η διαδικασία ανάπλασης των κυττάρων του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου, μια διαδικασία που έχει διακοπεί, και αν όντως, δημοπρατήθηκε ξανά το εργοστάσιο ολοκληρωμένης διαχείρισης, χωρίς να το έχουμε αντιληφθεί.

Τέλος τα ψέματα. Πλέον ας μιλήσουμε ανοιχτά, γιατί οι ευθύνες για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το νησί μας, στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων, έχουν ονοματεπώνυμο. Ευθύνεται, η Δήμαρχος κεντρικής Κέρκυρας κυρία Μερόπη Υδραίου, ως Πρόεδρος του ΣΥΔΙΣΑ και ως Αντιπρόεδρος του ΦΟΔΣΑ και η Περιφερειάρχης Ιονίων νήσων κυρία Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου, ως Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ.

Και εξηγούμαι. Κατά την έγκριση των όρων του διαγωνισμού για τη δημοπράτηση του εργοστασίου εκ μέρους του (πρώην) ΣΥΔΙΣΑ, τόσο εγώ, όσο και οι συνάδελφοι μου στο Διοικητικό Συμβούλιο του (πρώην) ΣΥΔΙΣΑ, Δήμαρχοι Νότιας Κέρκυρας Κώστας Λέσσης και Βόρειας Κέρκυρας Γιώργος Μαχειμάρης, επισημάναμε την ανάγκη διορθώσεων της προκήρυξης, χωρίς όμως να εισακουστούμε από την ‘’δημοτική πλειοψηφία’’ του Δ.Σ. του ΣΥΔΙΣΑ. Και δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε όταν η Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών δικαίωσε την εταιρεία που προσέφυγε σε αυτήν, με αποτέλεσμα να ακυρωθεί ο διαγωνισμός, το καλοκαίρι του 2020. Έτσι είχαμε το πρώτο «ναυάγιο», στη προσπάθεια κατασκευής του εργοστασίου.

Στη συνέχεια η Κυβέρνηση της Νέα Δημοκρατίας, για να αποφευχθούν περαιτέρω προβλήματα σύστησε, παρ’ ότι εμείς ήμασταν αντίθετοι σε μια τέτοια προοπτική, τον περιφερειακό ΦΟΔΣΑ, δηλαδή το διαβαθμιδικό όργανο με τη συνεργασία Α! και Β! βαθμού αυτοδιοίκησης, επιφορτισμένο με τις αρμοδιότητες για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Ο ΦΟΔΣΑ, με Πρόεδρο την κυρία Κράτσα και Αντιπρόεδρο την κυρία Υδραίου, ανέλαβε μεταξύ των άλλων και τη νέα διαδικασία του διαγωνισμού για το εργοστάσιο ολοκληρωμένης διαχείρισης στο Τεμπλόνι. Μάλιστα σύναψε και προγραμματική σύμβαση με τη ΔΙΑΔΥΜΑ της Κοζάνης που είχε εμπειρία για να μην υπάρξουν ανάλογες στρεβλώσεις κατά τον διαγωνισμό, όπως με τον ΣΥΔΙΣΑ.

Δυστυχώς και σε αυτή τη νέα προσπάθεια, δεν αποφεύχθηκαν τα λάθη με αποτέλεσμα, για δεύτερη φορά, μετά από προσφυγή στην ΑΕΠΠ, εταιρείας που συμμετείχε στο διαγωνισμό, αυτή να δικαιωθεί και να ακυρωθεί ο διαγωνισμός.

Πλέον, από την αρχή του 2022 περιμένουμε την επικαιροποίηση της μελέτης και να ξεκινήσει η διαδικασία από την αρχή. Ενδεχομένως μάλιστα, αν χαθεί η χρηματοδότηση, η νέα διαδικασία να γίνει με ΣΔΙΤ, όπως προβλέπεται από το νόμο, δηλαδή θα επιστρέψουμε στο 2014! Θα πρέπει βεβαίως να επισημάνουμε ότι, αν η Κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν είχε στηρίξει τις σημερινές αυτοδιοικητικές αρχές σε ότι ζήτησαν σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων, τότε σίγουρα θα ζούσαμε εφιαλτικές στιγμές στο νησί.

Τώρα που έχει κλείσει ο ΧΥΤΑ, αν δεν ικανοποιούσε η σημερινή Κυβέρνηση το παγκερκυραικό αίτημα για τη μεταφορά των απορριμμάτων εκτός νησιού, η κατάσταση θα ήταν πολύ χειρότερη από την κατάσταση που βιώσαμε το 2018 και το 2019 με τα απορρίμματα ξέχειλα στους δρόμους. Όμως, το υψηλό κόστος της μεταφοράς επιβαρύνει τους Δήμους, απομυζώντας τα χρήματά τους και απειλώντας με αύξηση των τελών τους δημότες.

Όσο δε για το γεγονός ότι η κυρία Δήμαρχος επιχαίρει ότι μεταφέρονται τα απορρίμματα εκτός νησιού, καλό θα είναι να μην το «φωνάζει», γιατί δεν μας τιμά καθόλου. Είναι η ομολογία της αποτυχίας της τοπικής αυτοδιοίκησης. Να της θυμίσω ότι και η Νέα Δημοκρατία ήταν αντίθετη στη μεταφορά των απορριμμάτων εκτός νησιού, κάτι το οποίο είχε επισημάνει προεκλογικά από τη Κέρκυρα και ο Πρωθυπουργός κύριος Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά η Κυβέρνηση αναγκάστηκε να αλλάξει γνώμη για να διευκολύνει το νησί εξ’ αιτίας της τραγικής κατάστασης που είχε περιέλθει και βέβαια με την προοπτική εντός 2ετίας να λειτουργεί το εργοστάσιο.

Όσον αφορά στην ανάπλαση των κυττάρων του παλιού ΧΥΤΑ, η κυρία Δήμαρχος και αντιπρόεδρος του ΦΟΔΣΑ, καλό θα είναι να επιταχύνει τις σταματημένες διαδικασίες, όπως και να μεριμνήσει για την απομάκρυνση των δεμάτων. Και βέβαια να οργανώσει την υπηρεσία καθαριότητας ώστε να αυξήσει την ανακύκλωση, μειώνοντας έτσι τα κόστη μεταφοράς που θα μας βαρύνουν τουλάχιστον για μια τριετία ακόμα.

Θέλω να διαβεβαιώσω ότι κανείς μας δεν επιχαίρει για αυτή την εξέλιξη, το αντίθετο μάλιστα, είμαστε πολύ προβληματισμένοι και ανήσυχοι για το τι θα επακολουθήσει στο άμεσο και απώτερο μέλλον. Για πρώτη φορά Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α! και Β! βαθμού υποστηρίζονται από μια Κυβέρνηση, με κάθε τρόπο και με κάθε μέσο, για να επιλύσουν το σημαντικότερο πρόβλημα τους και δυστυχώς αποδεικνύονται ανεπαρκείς και αναποτελεσματικοί για να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που τους δίνονται. Από τη πλευρά μας, τόσο εγώ όσο και οι συνεργάτες μου, θα συνεχίσουμε αταλάντευτα με τις προτάσεις μας και τις παροτρύνσεις μας να προσφέρουμε, στο μέτρο των δυνάμεων μας, κάθε βοήθεια, με στόχο την επίλυση του συγκεκριμένου και όχι μόνο προβλήματος του τόπου μας. Ελπίζουμε την επόμενη φορά να εισακουστούμε από τους αρμόδιους, για να αποφευχθούν λάθη και ολιγωρίες».