Πέμπτη 25.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η Κέρκυρα, το νησί της Μουσικής γιόρτασε την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής

Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής
22 Ιουνίου 2022 / 12:29

Εκδηλώσεις του Τμήματος Μουσικών Σπουδών και των Φιλαρμονικών

ΚΕΡΚΥΡΑ. Επιστρέφοντας πλήρως στους προ κορωνοϊού ρυθμούς, φορείς και μουσικά σωματεία του νησιού τίμησαν την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής με μια σειρά εκδηλώσεων, την Τρίτη 21 Ιουνίου.
Εκδηλώσεις του Τ.Μ.Σ.

Ήδη από το πρωί της Τρίτης μέχρι και αργά το απόγευμα, φοιτητές του Τμήματος Μουσικών Σπουδών (Τ.Μ.Σ.) του Ιονίου Πανεπιστημίου υποδέχονταν με μουσική τους επισκέπτες του Ανακτόρου του Αχιλλείου. Η εκδήλωση, που συνδιοργανώθηκε με την Διοίκηση του Μουσείου είχε τίτλο «Ταξιδεύοντας μελωδικά στους Αυτοκρατορικούς κήπους του Αχίλλειου Ανακτόρου». Σε αυτήν συμμετείχαν οι φοιτήτριες Μαρία Δρακόντου και Βικτωρία (ντουέτο πιάνο-βιολί), καθώς και οι φοιτητές κιθάρας της Κατεύθυνσης Εκτέλεσης του Τ.Μ.Σ., Μαγδαληνή Καπατασίδου, Ελευθερία Μεσημέρη, Βασιλική Λεμονιά Ορφανού, Άκης Σίψας (Spianadus Quartet), Νικόλας Αναστασόπουλος και Αχιλλέας Μακράκης (Ionian Guitar duo).  Το πρόγραμμά τους επιμελήθηκε η διδάσκουσα Κορίνα Βουγιούκα.


  Ντουέτο φλάουτων αποτελούμενο από τις Σπυριδούλα Κοντοβάγιου και Αντριάνα Μάλλιου εμφανίστηκε στην Πλατεία Δημαρχείου

Παράλληλα, σε συνεργασία με τον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας, φοιτητές του Τ.Μ.Σ. πραγματοποίησαν σύντομες υπαίθριες συναυλίες σε κεντρικά σημεία της Παλιάς Πόλης. Πιο συγκεκριμένα το ντουέτο φλάουτων αποτελούμενο από τις Σπυριδούλα Κοντοβάγιου και Αντριάνα Μάλλιου εμφανίστηκε στην Πλατεία Δημαρχείου, ενώ στην Πλατεία Βραχλιώτη εμφανίστηκε το Ionian Jazz Trio, αποτελούμενο από τους φοιτητές της Κατεύθυνσης Τζαζ, Αναστασία Κωνσταντινίδου (τραγούδι), Γιώργο Μουστάκα (κιθάρα) και Γιώργο Πανταζόπουλο (κοντραμπάσο).
Εκδηλώσεις των Φιλαρμονικών

Φυσικά, από τις εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής, δεν θα μπορούσαν να λείπουν και οι τρεις Φιλαρμονικές της πόλης, με τα διάφορα μουσικά τους σύνολα.

Η αρχή έγινε στην περιοχή της Πίνιας, με τους νεαρούς μουσικούς της Πίκολο Μπαντίνας της Φιλαρμονικής «Μάντζαρος», υπό τη διεύθυνση του Διονύση Μαρτίνη.



Λίγη ώρα αργότερα ακολούθησαν τα νεανικά σύνολα της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κέρκυρας (Παλαιά) στην Πλακάδα του Αγίου Σπυρίδωνα. Συγκεκριμένα, εμφανίστηκαν η Παιδική Χορωδία (διδασκαλία & διεύθυνση: Ράνια Δακανάλη) το Σύνολο Τρομπετών (διδασκαλία & διεύθυνση: Σπύρος Κακαρούγκας, υπαρχιμουσικός), η Πίκολο Ορχήστρα (διδασκαλία: Φλώρα Κλήμη, διεύθυνση: Εύα Παπά) και, τέλος, η Πίκολο Μπαντίνα (διεύθυνση: Σπύρος Κακαρούγκας).



Ακολούθως, τη σκυτάλη έλαβε το Μουσικό Σώμα τη Φιλαρμονικής Ένωσης «Καποδίστριας», πραγματοποιώντας συναυλία στην Πλατεία της Annunziata, υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Μιχάλη Μιχαλόπουλου. Η συναυλία άνοιξε με το Le Jour le Plus Long του Paul Anka, ενώ στη συνέχεια παρουσιάστηκαν έργα pop και latin μουσικής, soundtracks κ.ά.






Τέλος, την καθιερωμένη του εορταστική συναυλία στο Περιστύλιο των Ανακτόρων πραγματοποίησε και το Μουσικό Σώμα της Φιλαρμονικής «Μάντζαρος», υπό τη διεύθυνση του αναπληρωτή αρχιμουσικού Σπύρου Ρουβά. Ερμηνεύτηκαν έργα των Kenneth Alford, Jan de Haan, Albert Ketelby, Βαγγέλη Παπαθανασίου, Frank Erickson, Johan de Meij, Σπύρου Μαυρόπουλου, Paul Murtha και John Philip Sousa. Ιδιαίτερη στιγμή της συναυλίας ήταν η ερμηνεία της Φαντασίας για τρομπέτα και ορχήστρα πνευστών του Αλέκου Κάτσιου, βασισμένη σε μουσικά θέματα του Μάνου Χατζιδάκι, με σολίστ στην τρομπέτα τον αρχιμουσικό Σωκράτη Άνθη.