Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Έρχεται ειδική συνεδρίαση στο δημοτικό συμβούλιο Κεντρικής Κέρκυρας για το μέλλον της ΔΙΑΔΕΥΑΚ

ΔΕΥΑΚ
21 Ιουνίου 2022 / 14:44

Τη διάσπαση της ΔΙΑΔΕΥΑΚ επιθυμούν οι δήμοι Βόρειας και Νότιας Κέρκυρας

ΚΕΡΚΥΡΑ. Το μέλλον και η πορεία της ΔΙΑΔΕΥΑΚ αναμένεται να τεθεί επί τάπητος σε ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Κεντρικής Κέρκυρας, ενώ σε κλειστή σύσκεψη καλεί την Παρασκευή του άλλους δυο δημάρχους του νησιού Γιώργο Μαχειμάρη και Κώστα Λέσση, η Δήμαρχος και Πρόεδρος της ΔΙΑΔΕΥΑΚ Μερόπη Υδραίου στα γραφεία της επιχείρησης.

Κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κ.Κέρκυρας, της περασμένης Δευτέρας, τέθηκαν επί τάπητος από δημοτικούς συμβούλους της μειοψηφίας τα προβλήματα στο δίκτυο της ΔΕΥΑΚ, καθώς το τελευταίο διάστημα οι βλάβες στην υδροδότηση είναι συχνές και πολύωρες.

Δεν έχουν αποκατασταθεί

Κατά την τοποθέτησή της η κ.Υδραίου υποστήριξε ότι τα δίκτυα δεν έχουν συντηρηθεί ή αποκατασταθεί όπως πρέπει, με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται βλάβες, ενώ πρότεινε την διεξαγωγή ειδικής συνεδρίασης, προκειμένου να εξεταστεί η βιωσιμότητα της ΔΙΑΔΕΥΑΚ, τα οικονομικά στοιχεία και δεδομένα της επιχείρησης, ώστε να υπάρχει πλήρης ενημέρωση του συλλογικού οργάνου.

«Οι δήμοι Βορρά και Νότου επιθυμούν την διάσπαση, όπως έγινε και η διάσπαση του δήμου. Να δούμε κι αυτή την παράμετρο και όλα τα δεδομένα, ώστε να λυθούν όλες οι απορίες με στοιχεία σαφή και τεκμηριωμένα για να έχετε όλοι την ενημέρωση που πρέπει», τόνισε η ίδια.

Παράταση

Προς το παρόν πάντως ψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Κ.Κέρκυρας, η παράταση της διάρκειας λειτουργίας της Διαδημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Δήμων Κέρκυρας με ισχύ της απόφασης έως τις 31-12-2022. Το θέμα ετέθη, καθώς σύμφωνα με τον ιδρυτικό νόμο της ΔΙΑΔΕΥΑΚ (2-06-2020) προβλέπεται η λειτουργία της επιχείρησης για δυο έτη, ενώ σε περίπτωση που δεν έχει γίνει διάσπαση αυτής, απαιτείται η παράταση της λειτουργίας της.

«Αν θέλει κάποια δημοτική αρχή να προχωρήσει στην ίδρυση δικής της επιχείρησης πρέπει να έχει λάβει απόφαση δημοτικού συμβουλίου», τόνισε στην «Ε» ο Αντιδήμαρχος Βασίλης Αργυρός, εξηγώντας ωστόσο ότι δεν πρόκειται για μια απλή διαδικασία, καθώς απαιτείται η εκπόνηση οικονομικοτεχνικής μελέτης και μιας σειράς άλλων ενεργειών αρκετά χρονοβόρων.

Κοινή βούληση

Η διάσπαση πάντως της ΔΙΑΔΕΥΑΚ αποτελεί κοινή βούληση και των δημάρχων Βόρειας Κέρκυρας Γ. Μαχειμάρη και Νότιας Κέρκυρας Κ. Λέσση. Η λειτουργία μάλιστα της Διαδημοτικής Επιχείρησης αναμένονταν να συζητηθεί στο πλαίσιο ενημέρωσης στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Νότιας Κέρκυρας το απόγευμα της Δευτέρας.

Ωστόσο επειδή η συνεδρίαση διεκόπη, θα τεθεί επί τάπητος αύριο το απόγευμα μαζί με τα άλλα θέματα της ημερήσιας διάταξης.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ