Πέμπτη 18.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Τρικυμία» για τα δρομολόγια του δημοτικού καραβιού για Βίδο

Βίδο
21 Ιουνίου 2022 / 10:56

«Εάν σταματήσουν τα δρομολόγια στις 7, το Βίδο το βράδυ θα είναι αποκλειστικά στη διάθεση των πελατών του Ikos» λέει ο Σπύρος Νεράντζης.

ΚΕΡΚΥΡΑ.Από "σαράντα κύματα" έχει περάσει η δημοτική συγκοινωνία του καλοκαιριού με το Βίδο - τώρα καθώς φαίνεται οδεύει ολοταχώς προς την "ξέρα".

Αφού ξεπεράστηκαν όλα τα προβλήματα και τα δρομολόγια ξεκίνησαν μετά από τρεις αναβολές, οι συνθήκες του ανταγωνισμού φέρνουν τώρα τον καπετάνιο σε αδιέξοδο. 'Οπως υποστηρίζει, δεν βγαίνουν τα έξοδά του, ειδικά μετά την άυξηση της τιμής των καυσίμων. Σημειωτέον ότι από τη σύμβαση υποχρεούται να μεταφέρει δωρεάν το υπαλληλικό προσωπικό του Δήμου, τους κατασκηνωτές, ΑμΕΑ, παιδιά κ.λπ. ενώ μεγάλο μέρος των επισκεπτών μεταφέρεται από τον ανταγωνισμό. 

Υπό αυτές τις συνθήκες, ο καπετάνιος ενημέρωσε τη δημοτική αρχή ότι θα υποχρεωθεί να μην εκτελεί δρομολόγια μετά τις 7 το βράδυ. 

Όπως ανέφερε στην "Ε" ο μέχρι χθες εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος, ο οποίος σήμερα υπέβαλε την παραίτησή του, υπό αυτές τις συνθήκες και από τη στιγμή που το εστιατόριο δεν διαθέτει μισθωμένο χώρο για επισκέπτες εκτός της πελατείας του, το Βίδο ξαναγυρνά στην προτέρα κατάσταση. «Δηλαδή από τις 7 το βράδυ και μετά, που σταματάει τα δρομολόγια και ο ανταγωνισμός, το Βίδο θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά για τους πελάτες του Ikos» εξηγεί. 

«Η πρότασή μας προς τη δημοτική αρχή για να συζητήσουμε τα θέματα των δρομολογίων και της μίσθωσης του χώρου, είχε ακριβώς αυτό το σκοπό. Η λύση που προτείναμε ήταν να επιδοτηθούν από τον Δήμο τα δρομολόγια για φέτος.

Εάν επιλέξουμε να καταγγείλλουμε τη σύμβαση, το μόνο που θα καταφέρουμε είναι να μείνουμε πάλι χωρίς καράβι, εφόσον μέχρι να γίνει καινούργια διαδικασία θα φύγει το καλοκαίρι. 
Η δε πρόταση της μίσθωσης - με τους όρους του Δήμου- θα ήταν ένας τρόπος να προσελκύσει το νησί κόσμο και το βράδυ» είναι η άποψη του Σπύρου Νεράντζη. 

«Το δημοτικό συμβούλιο παρέπεμψε το θέμα στις Υπηρεσίες, αλλά όπως εξηγώ και στους λόγους της παραίτησής μου, για εμάς είναι ξεκάθαρο ότι η στόχευση και  η λύση είναι πολιτική!» τονίζει στην "Ε". 

Η εισήγηση του Σπύρου Νεράντζη στη συνεδρίαση της Δευτέρας

Θέμα: «Υποστηρικτικές ενέργειες  για τη λειτουργική αξιοποίηση   της νησίδας Βίδο  και απευθείας εκμίσθωση εδαφικής έκτασης»
 
          Υποβάλλοντας αυτή την εισήγηση, θεωρώ αναγκαίο ,καταρχήν να αναφερθώ  επιγραμματικά ,στα κατωτέρω στοιχεία , τα  οποία αποτυπώνουν τη διαχρονική σύνδεση της νησίδας Βίδο με την ζωή της πόλης της Κέρκυρας  και  τη λειτουργική αξιοποίηση της  ,επειδή  ως αρμόδιος Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος υποχρεούμαι για την προώθηση  των ενεργειών που απαιτούνται  για την εύρυθμη λειτουργία της νησίδας. Παράλληλα,  δηλώνω  τη βούληση της  δημοτικής παράταξης « H Κέρκυρα Ψηλά» στην οποία είμαι επικεφαλής, ότι ο Δήμος οφείλει να συνεχίσει να λειτουργεί το Βίδο, προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, αξιοποιώντας με ήπιες κοινωνικές δράσεις ,τα φυσικά και πολιτισμικά προτερήματα του.
          Η βούληση αυτή, ταυτιζόταν απόλυτα με την βούληση της Δημοτικής Αρχής και αυτός ήταν ο μοναδικός λόγος αποδοχής της θέσης ευθύνης ,του Εντεταλμένου Δημοτικού .Συμβούλου για την νησίδα.
         Φυσικά και πολιτισμικά προτερήματα του Βίδο :
Α)Η νησίδα Βίδο ,ιδιοκτησίας Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων : α)συμπεριλαμβάνεται στην με αριθμ 15794/19-12-1961(Β/35/02-02-1962) Υ.Α σχετική με την κήρυξη των οχυρώσεων της Παλιάς Πόλης της Κέρκυρας ως «ιστορικά διατηρητέα μνημεία και αρχαιολογικοί χώροι» ,β)κηρύχθηκε ως  «τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους» με την αριθμ Φ 31/39964/4438/16-12-1976 (Β/1560/31-12-1976) και γ)συμπεριλαμβάνεται στην μ ε αριθμ ΥΠΠΟΤ/ΓΔΑΠΚ/ΑΡΧ/Β1/Φ52/43496/1384/30-4-2012/ 178/ΑΑΠ/15-5-2012) Απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού «περί έγκρισης κήρυξης-οριοθέτησης ως ενιαίου αρχαιολογικού χώρου της Παλιάς Πόλης της Κέρκυρας».
Κατά πάγια νομολογία   του  Σ.Τ.Ε. έχει γίνει δεκτό ,ότι η διάσωση –ανάδειξη και προστασία του πολιτιστικού αγαθού ,υπερισχύει παντός άλλου συνταγματικώς προστατευόμενου αγαθού και πάσης άλλης ρυμοτομικής ρύθμισης  (Απόφ ΣΤΕ 459/94.374/95,1191/96,1996/2000 ,3552/05 και Ε.Π. 2035/08)
 B) Ο Δήμος έχει επιτύχει διαχρονικά, τη σύνδεση  της νησίδας   με την τοπική κοινωνία και οι χώροι της αποτελούν  προέκταση και ζωτικό χώρο της πόλης της Κέρκυρας  ,μέσω των κοινωνικών και λοιπών δράσεων ήπιου χαρακτήρα  ,όπως  : α) ετήσια διοργάνωση δημοτικών κατασκηνώσεων  για τη φιλοξενία παιδιών του Δήμου και σε κάποιες περιπτώσεις και παιδιών αδελφοποιημένων  με το Δήμο πόλεων , από το έτος 1983 ή  1984. β)υλοποίηση προγράμματος δημιουργικής απασχόλησης παιδιών εργαζομένων γονέων ή κηδεμόνων  με βασικό  κριτήριο το οικογενειακό εισόδημα ,από το έτος 2009, γ) παραχώρηση χώρου, στα Σώματα Προσκόπων και Οδηγών Κέρκυρας για τη διοργάνωση και λειτουργία των θερινών κατασκηνωτικών προγραμμάτων τους, δ)διοργάνωση δεκαήμερου Φεστιβάλ Διαπολιτισμικής Συνεργασίας Δήμου Κερκυραίων , Αγίας Πετρούπολης ,Ινστιτούτου Πολιτισμού Μόσχας και   Ένωσης Αρχιτεκτόνων Αγίας Πετρούπολης  με τίτλο «Ιδανική Πόλη: Η πόλη των Φιλοσόφων» με τη δημιουργία  έργων τέχνης από πέτρα ή ξύλο,   στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ  Εικαστικής Δημιουργίας  με τίτλο     «GORODA”, κατά το έτος 2010,ε)διοργάνωση  τριήμερου   Φεστιβάλ  Τεχνών  (συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, χορός, εκθέσεις φωτογραφίας ,εργαστήρια και σεμινάρια) με τίτλο «Vιda Lasca»  σε συνεργασία του Δήμου  με μη  κερδοσκοπικούς φορείς ,κατά το έτος 2016 και άλλα.
Γ)Στη νησίδα Βίδο υπάρχει το Σερβικό Μαυσωλείο,  στο οποίο φυλάσσονται οστά αποβιωσάντων Σέρβων στρατιωτών , μετά τη στρατοπέδευση του  σερβικού στρατού, στη νησίδα, κατά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο. Ο Δήμος ,σε συνεργασία με τους εκπροσώπους των πολεμιστών και της Σέρβικης Κυβέρνησης, διοργανώνει ετησίως, μνημόσυνο και εκδηλώσεις στη νησίδα για την απόδοση τιμών ,στα θύματα του πολέμου. Εξ αυτού του λόγου, μεγάλος αριθμός  Σέρβων επισκέπτεται, το Βίδο ,καθόλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Δ)Η νησίδα Βίδο χρησιμοποιείται από τους κατοίκους της Κέρκυρας και περισσότερο από τους κατοίκους της Πόλης ,λόγω άμεσης γειτνίασης ,ως χώρος αναψυχής, κατά τους θερινούς μήνες  ,γεγονός  που  καθιστά τη συνέχιση της απρόσκοπτη λειτουργίας της, αναγκαία για την παροχή ποιότητας ζωής  στους  κατοίκους του Δήμου και στους επισκέπτες της.
                  Η ως άνω λειτουργική αξιοποίηση της νησίδας Βίδο, προς όφελος της τοπικής κοινωνίας , θα ήταν ανέφικτη ,αν δεν είχαν εξασφαλιστεί  διαχρονικά ,οι  εξής δύο υποστηρικτικές και αλληλένδετες υποδομές .Η  επί τριάντα πέντε έτη ,τουλάχιστον , ακτοπλοϊκή σύνδεση της νησίδας με την πόλη της Κέρκυρας ,επί πεντάμηνο ετησίως ( Μάιο έως Οκτώβριο), μέσω του δημοτικού πλοιαρίου και λοιπών συναφών συμβάσεων και η επί τριάντα έτη αδιάλειπτη λειτουργία εστιατορίου-αναψυκτηρίου.  στο Βίδο, καθόσον ούτε η πρόσβαση του κοινού, στη νησίδα  θα ήταν δυνατή και  επίσης, θα ήταν    αφόρητη η παραμονή του χωρίς τις υπηρεσίες εστίασης, λόγω των θερινών υψηλών θερμοκρασιών.
                Επομένως , για  να  συνεχίσει να λειτουργεί η νησίδα και  προκειμένου να μην εκτοπιστούν οι κάτοικοι, η νεολαία και οι επισκέπτες της Κέρκυρας από το Βίδο ,θα πρέπει να πληρούνται οι εξής δύο βασικές  και  αλληλένδετες   προϋποθέσεις: 
   α)  η στήριξη και κατά προτεραιότητα ,της  ακτοπλοϊκής σύνδεσης και εξυπηρέτησης  της νησίδας  από το πλοιάριο του Δήμου με την τήρηση της κείμενης νομοθεσίας ,προκειμένου οι  ημερήσιες γραμμές τουριστικής περιήγησης με πλοιάρια ιδιωτικής εκμετάλλευσης που προσεγγίζουν τη νησίδα να μη καταστήσουν ασύμφορη τη λειτουργία του δημοτικού πλοιαρίου  και
β) η εξασφάλιση της  συνεχούς λειτουργίας του εστιατορίου-αναψυκτηρίου για την εξυπηρέτηση του κοινού.
                 Έχοντας υπόψη:
1) Το με αριθμ πρωτ 19712/25-4-2019  (ΑΔΑ: 6ΛΨΝΩΕΑ-Λ09) συμφωνητικό μίσθωσης του δημοτικού ακινήτου, το οποίο βρίσκεται στη νησίδα Βίδο για την χρήση του ως εστιατόριο-αναψυκτήριο-κυλικείο και ειδικότερα:
α) την παρ 1   ,σύμφωνα με την οποία στο μίσθιο περιλαμβάνεται, πλην των άλλων και  ο εξωτερικός  του καταστήματος χώρος, ο οποίος βρίσκεται  μπροστά ,από την είσοδο  του  και   έχει εμβαδό 148,95τ.μ.
β)ην παρ.8  «…….Το κατάστημα υποχρεούται να παρέχει οπωσδήποτε και υπηρεσίες αναψυκτηρίου-κυλικείου ,ως και να διαμορφώσει κατάλληλο χώρο σε προσιτό σημείο, καθώς και να διαθέτει επαρκή αριθμό καθισμάτων και τραπεζιών για τους πελάτες αυτού,………. και τα πωλούμενα είδη ,όπως και του εστιατορίου να έχουν τιμές προσιτές στο ευρύ κοινό,  δηλαδή να μην αποκλίνουν εκείνων  ,στις οποίες προσφέρονται αντίστοιχα προϊόντα σε άλλα παρόμοια καταστήματα….. Το αναψυκτήριο-κυλικείο θα λειτουργεί  επί καθημερινής βάσεως, της Κυριακής και των αργιών περιλαμβανομένων , καθόλη τη διάρκεια της θερινής περιόδου ,ήτοι από 15 Μαίου έως 15 Οκτωβρίου και από ώρα 09.00 έως 22.00……………. .
2)Την με αριθμ 1111128 (ver 1) γνωστοποίηση λειτουργίας ,σύμφωνα με την οποία στο  εν λόγω κατάστημα ασκείται η  δραστηριότητα  εστιατόριο-αναψυκτήριο- κυλικείο» με συντελεστή μεγέθους «Κατηγορία 8» από 141 καθήμενα άτομα και άνω.
3)Ότι ο ήδη μισθωμένος εξωτερικός χώρος του καταστήματος (148 τ.μ ), στον οποίο έχουν αναπτυχθεί τα τραπεζοκαθίσματα , δεν επαρκεί για την εξυπηρέτηση του μεγάλου αριθμού  κοινού που προσέρχεται ταυτόχρονα ,ανά μία  ώρα στη νησίδα με το πλοιάριο του Δήμου ,καθημερινά και ανά μισή ώρα με δύο άλλα, ιδιωτικής εκμετάλλευσης πλοιάρια ,τουλάχιστον, κάποιες ημέρες της εβδομάδας.
4)Ότι ο ήδη μισθωμένος εξωτερικός χώρος του καταστήματος, όπως έχω διαπιστώσει,  είναι ηλιόλουστος από ώρα 10:00 έως 18:00  και παρόλο, που υπάρχουν τοποθετημένα σκίαστρα, δεν είναι ευχάριστη η παραμονή , κατά τις συγκεκριμένες ώρες.
5)Άμεσα και σε συνέχεια του εξωτερικού  χώρου  του καταστήματος ,υπάρχει  εδαφική έκταση ,εμβαδού 1422,74.τμ, η οποία καλύπτεται από ξύλινο πατάρι και  η οποία σκιάζεται φυσικά, από τα δέντρα. Η έκταση αυτή χρησιμοποιούταν από της έναρξης λειτουργίας του συγκεκριμένου καταστήματος της νησίδας ,πριν τριάντα έτη και μέχρι πριν την τελευταία εκμίσθωση του ακινήτου ,επί σειρά ετών για την εξυπηρέτηση των πελατών του καταστήματος ,αλλά και  για την παραμονή των επισκεπτών ,περιμένοντας το πλοιάριο για την αναχώρηση τους ,χωρίς να υποχρεούνται να αγοράσουν από το κατάστημα.
6)Ότι η συγκεκριμένη εδαφική έκταση ,εμβαδού 1422,74 τμ δεν μπορεί να αξιοποιηθεί από το Δήμο ,κατά κανέναν άλλο τρόπο ,επειδή δεν υπάρχει έτερο οίκημα περιμετρικώς αυτής και ούτε μπορεί να εκμισθωθεί για καμία άλλη χρήση (γεωργική εκμετάλλευση ,χώρος εκδηλώσεων, κατασκηνωτικός χώρος ) δεδομένης της συγκεκριμένης εκμίσθωσης του όμορου ακινήτου και των εξωτερικών χώρων αυτού ,  στην οποία  ,σύμφωνα με την περιγραφή του μισθίου  δεν προβλέπεται καμία άλλη δραστηριότητα στην όμορη έκταση, άλλως θα ήταν και διαφορετικό, το αποτέλεσμα της δημοπρασίας.
7)Ότι  σύμφωνα με τις (από το 2018) εισηγήσεις του Τμήματος Δημοτικής Περιουσίας της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου και  της Νομικής Υπηρεσίας του Δήμου μας, καθώς και με τις αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής και του Δημοτικού μας Συμβουλίου, ο συγκεκριμένος χώρος μπορεί να μισθωθεί για την ανάπτυξη  τραπεζοκαθισμάτων, δεδομένης και της έγκρισης της ΕΦΑ Κέρκυρας για τη λειτουργία καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος  στη νησίδα ,πάγια τακτική ,έγκρισης του Υπουργείου Πολιτισμού για την ύπαρξη και λειτουργία  αναψυκτηρίων στους αρχαιολογικούς χώρους.
8)Ότι η αντικειμενική  αξία ολόκληρου του μισθίου  (κτηρίου και εδαφικής εκτάσεως )   είχε προσδιοριστεί από τη ΔΟΥ Κέρκυρας ,σύμφωνα με το αριθμ πρωτ 23921/29-6-2018 έγγραφό της ,στο ποσόν των 137.783,80 ευρώ και βάσει αυτής, είχε προσδιοριστεί ως πρώτη προσφορά μηνιαίου μισθώματος ,το ποσόν των 688,92 ευρώ. Συνεπώς, για την έκταση των 1422,74 m2, το μίσθωμα για 6 μήνες θα είναι 1963,38 ευρω.(688,92 : 2957,87m2 = 0.23 (μηνιαίο μίσθωμα ανά m2) χ 1422.74 m2 = 327.23 x 6 μήνες = 1963,38 ετήσιο μίσθωμα)
9)Ότι  με την καλή παροχή υπηρεσιών του Δήμου προς τους κατοίκους του - επισκέπτες του Βίδο , επιτυγχάνεται  η κλιμακούμενη αύξηση προέλευσης  κοινού στη νησίδα και κατά συνέπεια η βιωσιμότητα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης ,η οποία είναι άκρως αναγκαία  για  τη διασφάλιση του μείζονος θέματος ,της προστασίας της νησίδας από το Δήμο.
10) Τις διατάξεις του άρθρου 192 περ.α παρ 2 του Ν.3463/2006 ,όπως αντικαταστάθηκε με την παρ ! του άρθρου 196 του Ν.4555/2018  « .. Κατ' εξαίρεση, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, επιτρέπεται η εκμίσθωση χωρίς δημοπρασία αν η ετήσια πρόσοδος του υπό εκμίσθωση ακινήτου δεν υπερβαίνει το ποσό των δύο χιλιάδων (2.000) ευρώ……..»
                  Κατόπιν των ως άνω και για τη συνέχιση της λειτουργικής αξιοποίησης του Βίδο, πρωτίστως ,προς όφελος  της τοπικής κοινωνίας  σε πολλούς τομείς ,αλλά  και των επισκεπτών της Κέρκυρας και επειδή η συγκεκριμένη εδαφική λωρίδα δεν μπορεί να αξιοποιηθεί από το Δήμο, καθ’ οιονδήποτε άλλο τρόπο και δεδομένου ότι  σύμφωνα με την αντικειμενική αξία του συγκεκριμένου ακινήτου ,  δεν προκύπτει  ετήσιο μίσθωμα, άνω των 2000 ευρώ ,  εισηγούμαι να εισαχθεί το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο για τη λήψη απόφασης, ως εξής:
 
1)Εγκρίνει  την  απευθείας εκμίσθωση, της εδαφικής έκτασης εμβαδού 1422,74 τμ  ,όμορης με τον εξωτερικό χώρο του καταστήματος , στην εκμεταλλεύτρια εταιρεία του ακινήτου που εκμισθώθηκε, δυνάμει του  με αριθμ19712/25-4-2019  (ΑΔΑ: 6ΛΨΝΩΕΑ-Λ09) συμφωνητικού  ,έναντι  του ποσού των 2.000,ευρώ ετησίως, προκειμένου  η εκμεταλλεύτρια εταιρεία του όμορου καταστήματος να χρησιμοποιεί  αυτόν τον χώρο για έξη μήνες ,από Μάιο έως και Οκτώβριο, ετησίως για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων  και σύμφωνα με τον προβλεπόμενο αριθμό   καθήμενων ατόμων ,που αναφέρεται στη γνωστοποίηση λειτουργίας του καταστήματος.
2)Ο συγκριμένος υπαίθριος  χώρος μισθώνεται με σκοπό και με τον όρο  της παροχής υπηρεσιών εστιατορίου –αναψυκτηρίου-κυλικείου ,στο προσερχόμενο στη νησίδα κοινό , επί καθημερινής βάσεως, περιλαμβανομένων των Κυριακών και αργιών   και από ώρα 09.00 έως 22.00.,καθώς και για την χρήση αυτού από το κοινό για λόγους ανάπαυσης, αναμονής, συνάντησης ,γευματισμού  με είδη από το κατάστημα του Βίδο ή με δικά τους είδη σε ορισμένο αριθμό τραπεζοκαθισμάτων και χωρίς την χρήση μουσικής ή μουσικών οργάνων από τους πολίτες, δεδομένης της λειτουργίας της μουσικής του καταστήματος.
3) Η παρούσα μίσθωση  ακολουθεί χρονικά και ως προς τους λοιπούς όρους ,τη με αριθμ πρωτ αριθμ19712/25-4-2019  (ΑΔΑ: 6ΛΨΝΩΕΑ-Λ09) μίσθωση.
4) Σε περίπτωση αδυναμίας της μισθώτριας  να εξοπλίσει το συγκριμένο  χώρο με τραπεζοκαθίσματα από την φετινή χρονιά, εγκρίνει ,την τοποθέτηση ξύλινων τραπεζιών-πάγκων ή οποιουδήποτε άλλου τύπου τραπεζοκαθισμάτων ,πλην πλαστικών (όπως έχει οριστεί από την ΕΦΑ Κέρκυρας) εκ μέρους του Δήμου  και συγκεκριμένα στον χώρο  που καταλαμβάνει το πατάρι.
 
 5) Η αρμόδια Υπηρεσία του Δήμου να μεριμνήσει  για τις απαιτούμενες ενέργειες    και έργα  για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της νησίδας με το πλοιάριο του Δήμου, επειδή αυτό  εξυπηρετεί τη νησίδα ολόκληρο το έτος,  καθώς και της  νόμιμης προσάραξης οποιουδήποτε άλλου σκάφους  στη νησίδα, καθώς και για την ολοκλήρωση των απαιτούμενων έργων υποδομής. 
6)Την κοινοποίηση της παρούσας απόφασης, στη Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών  για την ολοκλήρωση των διαδικασιών ,σύναψης της μίσθωσης και στην Τεχνική Υπηρεσία για την προώθηση των λοιπών θεμάτων. 
 

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ