Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Νοσοκομείο Κέρκυρας: Επίθεση σε νοσηλεύτρια γιατί ...ζήτησε τον ΑΜΚΑ!

Νοσοκομείο Κέρκυρας
20 Ιουνίου 2022 / 12:51

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν νέο επεισόδιο προπηλακισμού και απειλής - Ζητούν προστασία και νομική κάλυψη

ΚΕΡΚΥΡΑ. Λίγα εικοσιτετράωρα από το προηγούμενο περιστατικό επίθεσης σε νοσηλεύτρια, που κατέληξε στη σύλληψη ενός συνοδού ασθενή, οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν νέο επεισόδιο προπηλακισμού, που έλαβε χώρα την προηγούμενη Παρασκευή, 17/06/2022, σε βάρος νοσηλεύτριας του ΤΕΠ.

Σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση των τριών σωματείων εργαζομένων, ένας ασθενής ο οποίος είχε προσέλθει για εξέταση στο πρωινό ωράριο, επιτέθηκε φραστικά και κατόπιν κινήθηκε απειλητικά προς τη νοσηλεύτρια που εκτελούσε βάρδια στη διαλογή επειδή του ζήτησε τον ΑΜΚΑ για να τον καταγράψει.

«Ο εν λόγω "κύριος” τράβηξε από τη στολή τη συνάδελφο και επιχείρησε να κλειστεί μαζί της στο μικρό γραφείο της διαλογής! Τα χειρότερα αποφεύχθηκαν χάρις στην παρέμβαση μιας παιδιάτρου που βρισκόταν εκείνη τη στιγμή στο χώρο και ενός διοικητικού υπαλλήλου της γραμματείας.
 
Έχει καταντήσει κουραστικό αλλά και εξοργιστικό να πρέπει να γράφουμε συνεχώς τέτοιες ανακοινώσεις οι οποίες σε λίγο θα γράφονται με copy paste αλλάζοντας απλά  τις ημερομηνίες.
 
Έχει καταντήσει κουραστικό αλλά και εξοργιστικό να παρακολουθούμε την πλήρη αδράνεια και την αδιαφορία των  αρμοδίων παρά τον επαναλαμβανόμενο χαρακτήρα αυτών των γεγονότων.
 
Έχει καταντήσει κουραστικό αλλά και εξοργιστικό να φοβόμαστε να πάμε στη δουλειά μας.
 
Έχει καταντήσει κουραστικό αλλά και εξοργιστικό να πρέπει κάθε τρεις και λίγο να επισημαίνουμε τα αυτονόητα: Οι εργαζόμενοι που δέχονται επίθεση κατά την ώρα εργασίας τους, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΝΟΜΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΔΌΤΗ ΤΟΥΣ.
 
Οι ευθύνες των διοικούντων (και) στον τομέα αυτό είναι τεράστιες. Εκτός από την ουσιαστικά ανύπαρκτη φύλαξη του νοσοκομείου (μόλις 3 ή 2 φύλακες στην κάθε βάρδια για όλο το νοσοκομείο, ο 1 εκ των οποίων σταθερά στην πύλη), τα θύματα των επιθέσεων είναι και δικαστικά απροστάτευτα καθώς ουσιαστικά μόνο με μήνυση του εργαζόμενου μπορούν να κινηθούν άμεσα νομικές διαδικασίες. Καθώς όμως ο εργαζόμενος δεν έχει μπράβους να τον προστατεύουν όταν φεύγει από την εργασία του, πολλές φορές διστάζει να εμπλακεί σε δικαστικές διαμάχες με τους θύτες.
 
Γι αυτό ζητάμε ΞΑΝΑ να αλλάξει η ισχύουσα νομοθεσία και τα ίδια τα νοσοκομεία να παρεμβαίνουν ΑΜΕΣΑ σε τέτοιες περιπτώσεις με μηνύσεις για βιαιοπραγία ούτως ώστε τέτοιοι “κύριοι” να οδηγούνται στο αυτόφωρο χωρίς να πρέπει να εκτίθεται ο υπάλληλος. Οι βουλευτές μας δεν έχουν κάνει πολλά για το νοσοκομείο, ας πράξουν έστω αυτό για τους εργαζόμενους. Ειδάλλως, ας μετακινηθούν τα γραφεία της Διοίκησης στην είσοδο ούτως ώστε να αντιμετωπίζουν οι αρμόδιοι τους κάθε λογής τραμπούκους!
 
Η Διοίκηση του ΓΝΚ ας θυμηθεί την πρώτη απόφαση που έλαβε ως ΔΣ μετά το διορισμό της “να προσλάβει φύλακες”. Τους θυμίζουμε ότι το τελευταίο διάστημα έχουν αποχωρήσει 10 άτομα από το προσωπικό φύλαξης τα οποία ουδέποτε αντικαταστάθηκαν. Οφείλει να το κάνει ΤΩΡΑ!

Οι συνεχείς επιθέσεις  που παρουσιάζονται με στόχο το προσωπικό των νοσοκομείων  δεν είναι θέμα καταγωγής όπως παρουσιάστηκε  σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατά το τελευταίο επεισόδιο επίθεσης στο νοσοκομείο Είναι πρωτίστως θέμα παιδείας .

Η συσσωρευμένη οργή του κόσμου απέναντι σε ένα σύστημα υγείας που αδυνατεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του πρέπει να έχει στόχο τον κύριο υπαίτιο που είναι οι  διαχρονικές κυβερνητικές πολιτικές που έχουν αποψιλώσει τα νοσοκομεία και να παλέψει ΜΑΖΙ με το προσωπικό και όχι  ενάντια του για ένα σύγχρονο,, δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας που θα εξυπηρετεί όλες τις ανάγκες του».