Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Καταχειροκροτήθηκε η Ορχήστρα Νέων της Βοστώνης στην κυριακάτικη συναυλία της στην Κέρκυρα

Ορχήστρα Νέων της Βοστώνης
20 Ιουνίου 2022 / 09:08

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ένα εξαιρετικό πρόγραμμα, τόσο από πλευράς επιλογής έργων, όσο και εκτέλεσής τους,

παρουσίασαν στο κερκυραϊκό κοινό οι εκατό και πλέον νεαροί μουσικοί της Ορχήστρας Νέων της Φιλαρμονικής της Βοστώνης (Boston Philharmonic Youth Orchestra – B.P.Y.O.), στη συναυλία που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 19 Ιουνίου, με φόντο τον Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου στο Παλαιό Φρούριο.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων. Την Ορχήστρα Νέων της Βοστώνης διεύθυνε ο διεθνούς φήμης Βρετανός μαέστρος Benjamin Zander, ο οποίος στο περιθώριο της συναυλίας δεν παρέλειψε να ευχηθεί και ταχεία ειρήνευση στην Ουκρανία.

Το πρόγραμμα της συναυλίας άνοιξε με το έργο Festive Overture (op.96) του Dmitri Shostakovich. Ακολούθησε το δεξιοτεχνικότατο έργο Variations σε ένα Rococo θέμα (op.33), μέσα από το οποίο ο συνθέτης του, Pyotr Ilyich Tchaikovsky, εξέφρασε τόσο δημιουργικά τον θαυμασμό του στους προκλασικούς και πρώιμους κλασικούς προκατόχους του. Soloist ήταν ο εξαιρετικός κι εκφραστικότατος τσελίστας Zlatomir Fung, ο μοναδικός Αμερικανός καλλιτέχνης που απέσπασε το α΄ βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισμό «Tchaikovsky» για βιολοντσέλο, τα τελευταία 40 χρόνια.

Στο δεύτερο μέρος της συναυλίας παρουσιάστηκε η περίφημη Συμφωνία Αρ.4 του Gustav Mahler, με soloist την Ρωσίδα υψίφωνο Sofia Fomina. Η βραδιά έκλεισε, κάτω από το έντονο χειροκρότημα του κοινού, με δύο έργα εκτός προγράμματος: το Song to the moon του Antonin Dvorak και το Nimrod από τις Παραλλαγές Enigma του Edward Elgar.

Η έλευση της Ορχήστρας Νέων της Φιλαρμονικής της Βοστώνης στην Κέρκυρα, εντάσσεται στο πλαίσιο διεθνούς περιοδείας της για τον εορτασμό της συμπλήρωσης δέκα ετών από την ίδρυσή της (2012). Μέσα σε αυτά τα δέκα χρόνια λειτουργίας της έχει εμφανιστεί σε ορισμένες από τις σημαντικότερες αίθουσες συναυλιών του κόσμου, έχοντας αποσπάσει και πολλές διακρίσεις. Όλα τα μέλη της είναι ηλικίας από 12 έως 21 ετών, ενώ μότο της είναι η φράση «Διαμορφώνοντας τους αυριανούς ηγέτες μέσα από τη μουσική».

Στο πλαίσιο της εν εξελίξει περιοδείας της, οι αμέσως προηγούμενοι σταθμοί της Ορχήστρας Νέων της Βοστώνης στη χώρα μας ήταν το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (15/6) και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, ενώ θα ακολουθήσουν κατά σειρά εμφανίσεις της στο Αρχαίο Θέατρο της Δωδώνης (21/6), στο Θέατρο Φρύνιχος των Δελφών (24/6, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «Το Λάλον Ύδωρ») και στο κάστρο του Ρίου (25/6, στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Πατρών).

Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά αξίζει να γίνει και στο master class που παρέδωσαν η Ορχήστρα Νέων της Βοστώνης και ο μαέστρος της, Benjamin Zander, για νεαρούς μουσικούς κερκυραϊκών φιλαρμονικών, την Δευτέρα 20 Ιουνίου. Παρόμοιες δωρεάν εκπαιδευτικές/καλλιτεχνικές δράσεις πραγματοποιήθηκαν και σε άλλους σταθμούς της εν λόγω περιοδείας.