Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Κόλλησε» στις ενστάσεις η εργολαβία οδοποιίας στη νότια Κέρκυρα

Οδικό δίκτυο
17 Ιουνίου 2022 / 14:26

Με εντατικούς ρυθμούς προχωρούν τα έργα οδοποιίας της Περιφέρειας στο υπόλοιπο νησί - Πού θα πέσει άσφαλτος το επόμενο διάστημα

ΚΕΡΚΥΡΑ. Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι τρεις μεγάλες εργολαβίες που αφορούν σε έργα οδοποιίας στην ΠΕ Κέρκυρας, π/υ περίπου 14 εκατ. ευρώ, καθώς την περασμένη Τρίτη τα συνεργεία έπιασαν δουλειά και στη ΒΔ Κέρκυρα.

Αυτοψία στο σημείο, την πρώτη ημέρα των εργασιών, πραγματοποίησαν ο Αντιπεριφερειάρχης Κέρκυρας Κώστας Ζορμπάς, ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Τεχνικών Έργων Μανώλης Ορφανουδάκης και ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων Νίκος Μουζακίτης. Ο πρώτος οδικός άξονας, από τον οποίο ξεκίνησαν τα έργα ασφαλτόστρωσης στη ΒΔ Κέρκυρα, εργολαβία που συμβασιοποιήθηκε τον περασμένο Απρίλιο, αφορά το τμήμα Τρουμπέτα – Αλειμματάδες - Βίστωνας - Κρήνη- Μακράδες - Λάκωνες με κατάληξη την Παλαιοκαστρίτσα.

«Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο Κράτσαλο και αφού ολοκληρωθεί αυτός ο οδικός άξονας, αμέσως μετά ακολουθεί το τμήμα Αυλιώτες-Περουλάδες και το τμήμα Αρίλλας-Καββαδάδες-Αφιώνας», τόνισε στην «Ε» ο κ.Ορφανουδάκης αναφορικά με τον άμεσο προγραμματισμό για τη ΒΔ Κέρκυρα.

Στη Βόρεια Κέρκυρα

Όσον αφορά την εκτέλεση της εργολαβίας για τη βελτίωση του βασικού οδικού δικτύου Βόρειας Κέρκυρας, π/υ 3.837.850 ευρώ, σε εξέλιξη βρίσκονται ανάλογες εργασίες στην περιοχή Σιδάρι και στο Λιβάδι Βελονάδων με επόμενο σταθμό το τμήμα Αχαράβη- Ρόδα-Καρουσάδες.



35% στη Μέση Κέρκυρα

Με ικανοποιητικούς ρυθμούς εκτελούνται παράλληλα τα έργα στη Μέση Κέρκυρα, όπου έχει ολοκληρωθεί το 35% των ασφαλτοστρώσεων. Πρόκειται για την εργολαβία που συμβασιοποιήθηκε πρώτη από τις τρεις, τον περασμένο Δεκέμβριο. Συγκεκριμένα έχει ολοκληρωθεί η ασφαλτόστρωση σε τμήματα της Εθνικής Οδού Πέλεκα μέχρι και την πόλη της Κέρκυρας (στη διασταύρωση Καμπανιόλου και από εκεί μέχρι τη διασταύρωση των Καλογριών).

Τα τμήματα αφορούν από τον οικισμό του Πέλεκα μέχρι και την διασταύρωση των Σιναράδων, τα Καρουμπάτικα, την Άφρα, το Τρίκλινο (με πλήρη αποκατάσταση και του κόμβου της Άφρας αλλά και του δρόμου που οδηγεί στον οικισμό μετά την γέφυρα). Παράλληλα, την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ολοκληρωθούν τα έργα οδοποιίας στην Εθνική Οδό Παλαιοκαστρίτσας μέχρι και του Τζάβρου.

«Έχουμε αποκαταστήσει τμήματα του οικισμού αλλά και επικίνδυνα σημεία που είχαμε προβλήματα με την βατότητα και την ασφάλεια. Οι επόμενες δυο περιοχές που έχουμε στον προγραμματισμός μας για να συνεχιστεί η εργολαβία είναι στην επαρχιακή οδό Ποταμός-Κυρά Χρυσικού -Τεμπλόνι και στον δρόμο πίσω από το Diellas που είναι κατεστραμμένος και ουσιαστικά οδηγεί στο Νοσοκομείο», διευκρίνισε ο κ.Ορφανουδάκης.

Ικανοποιητικοί οι ρυθμοί

Το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των έργων οδοποιίας και για τις τρεις εργολαβίες είναι 18 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης. Οι ρυθμοί εκτέλεσης για την ώρα τουλάχιστον, κρίνονται ικανοποιητικοί, αν λάβει κανείς υπόψιν ότι τα περισσότερα δημόσια έργα στη χώρα, λόγω της αύξησης των τιμών, έχουν «παγώσει». «Η Κέρκυρα αυτή τη στιγμή συνεχίζει με φουλ ρυθμούς την αποκατάσταση σε όλα τα μέτωπα όλων των εργολαβιών για την αποκατάσταση της βατότητας των οδοστρωμάτων και με τους ίδιους ρυθμούς ευελπιστώ ότι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μέχρι το τέλος», ανέφερε στην «Ε» ο κ.Ορφανουδάκης τονίζοντας ότι οι ασφαλτοστρώσεις θα συνεχιστούν κανονικά μέσα στο καλοκαίρι και όπου απαιτηθεί η εκτέλεση κάποιου τεχνικού έργου (πεζοδρόμια, στηθαία ασφαλείας) θα προηγείται των ασφαλτοστρώσεων.

Εν αναμονή

Σε «μετέωρο» βήμα ωστόσο εξακολουθεί να βρίσκεται ακόμη η εργολαβία για τη νότια Κέρκυρα, λόγω των ενστάσεων που έχουν κατατεθεί μεταξύ των εργολάβων με την υπόθεση να έχει παραπεμφθεί στο Διοικητικό Εφετείο. Το έργο «Βελτίωση βασικού οδικού άξονα Κέρκυρα-Κάβος και δευτερεύοντος οδικού δικτύου Νότιας Κέρκυρας , π/υ 3.003.000 κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς αναμένεται να δώσει «πνοή» στο ταλαιπωρημένο οδικό δίκτυο της περιοχής. «Αναμένουμε στο επόμενο διάστημα να μπορέσει άμεσα και γρήγορα να λυθεί αυτή η υπόθεση και να εγκατασταθεί ο εργολάβος, καθώς πρόκειται για μια περιοχή που πονάει μετά τα χτυπήματα του Μπάλλου», κατέληξε ο κ.Ορφανουδάκης.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ