Πέμπτη 25.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στα 2,5 ευρώ η αμόλυβδη στα πρατήρια της Κέρκυρας

Βενζίνη
15 Ιουνίου 2022 / 12:27

Νέα μέτρα στήριξης από τον Ιούλιο τρίμηνης διάρκειας

ΚΕΡΚΥΡΑ. Αντιμέτωποι με καθημερινές ανατιμήσεις στα καύσιμα βρίσκονται οι καταναλωτές που σηκώνουν τα χέρια ψηλά αδυνατώντας να επωμιστούν ακόμη ένα δυσβάσταχτο οικονομικό φορτίο.

Όπως τόνισε στην «Ε» ο Πρόεδρος του Συλλόγου Πρατηριούχων Κέρκυρας, Αντώνης Σάκκος εδώ και τρεις εβδομάδες καταγράφονται καθημερινές ανατιμήσεις με την τιμή της αμόλυβδης να βρίσκεται κοντά στα 2,5 ευρώ το λίτρο, το πετρέλαιο κίνησης να ξεπερνά τα 2,15 ευρώ και την αμόλυβδη των 100 οκτανίων να διατίθενται προς 2,60 ευρώ το λίτρο. Αδυναμία για την προμήθεια καυσίμων δεν παρατηρείται μόνο από τους μόνιμους κατοίκους του νησιού αλλά και τους τουρίστες, ενώ ήδη η πτώση της κατανάλωσης έχει σοβαρές επιπτώσεις στα πρατήρια.

«Οι καταναλωτές βάζουν βενζίνη για να εξυπηρετούν τις άμεσες ανάγκες τους, ενώ και οι τουρίστες γεμίζουν με φειδώ ξοδεύοντας μόλις 5 ευρώ. Έχουμε σηκώσει τα χέρια ψηλά από τις καθημερινές ανατιμήσεις, καθώς τα πρατήρια δεν έχουν ποσοστιαίο κέρδος αλλά επί λίτρου», ανέφερε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι οι επιπτώσεις των τιμών αποτυπώνονται και στον θαλάσσιο τουρισμό, όπου οι παραγγελίες έχουν μειωθεί κατά 40%.

«Θεωρούμαστε μια από τις πιο ακριβές χώρες παγκοσμίως στα καύσιμα. Πλέον πλήττεται και ο θαλάσσιος τουρισμός, καθώς από εκεί που κάποιος θα χρειαζόταν να ξοδέψει 200- 300 ευρώ για καύσιμα χρειάζεται πλέον 1.000 ευρώ. Οι παραγγελίες στα σκάφη αυτή τη στιγμή δεν έχουν καμία σχέση με πέρσι», διευκρίνισε ο κ.Σάκκος.

Νέες παρεμβάσεις από τον Ιούλιο

Μιλώντας σήμερα το πρωί πάντως στο ΣΚΑΙ ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε ότι οι νέες παρεμβάσεις στα καύσιμα που θα εφαρμοστούν από τον Ιούλιο θα είναι τριμηνιαίας διάρκειας και θα έχουν οριζόντιο χαρακτήρα. Όπως είπε, οι οριστικές αποφάσεις αναμένονται την ερχόμενη εβδομάδα μετά τη συνάντηση που θα έχει με τον πρωθυπουργό.

Στο ερώτημα εάν θα πρόκειται για «γενναία» παρέμβαση απάντησε ότι είναι σχετικό, καθώς για το οικονομικό επιτελείο μπορεί να είναι γενναία αλλά για τον πολίτη ψίχουλα. Σε κάθε περίπτωση τόνισε ότι οι έως τώρα παρεμβάσεις της κυβέρνησης, είναι εξαιρετικά γενναίες σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Το σενάριο που προκρίνεται, σύμφωνα με το ethnos.gr είναι ένα ένα «fuel pass 2», με διευρυμένα κριτήρια καθώς φαίνεται πως υπάρχει δημοσιονομικό περιθώριο.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ