Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Διπλωματούχοι προπονητές σε όλες τις ομάδες

ΕΠΣΚ – ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ
09 Ιουνίου 2022 / 15:41
ΣΠΥΡΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ

ΚΕΡΚΥΡΑ. Τα τελευταία 2-3 χρόνια συζητείτε πάρα πολύ η αλλαγή στο καθεστώς των προπονητών στα ερασιτεχνικά ποδοσφαιρικά σωματεία.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Τα τελευταία 2-3 χρόνια συζητείτε πάρα πολύ η αλλαγή στο καθεστώς των προπονητών στα ερασιτεχνικά ποδοσφαιρικά σωματεία. Υπήρχε υποχρέωση να έχουν διπλωματούχους προπονητές τα σωματεία της Α1 των τοπικών πρωταθλημάτων, όπως και οι ακαδημίες, ενώ η προοπτική ήταν να επεκταθεί αυτό σε όλες τις ομάδες, ανεξάρτητα κατηγορίας.

Οι πληροφορίες λένε ότι η ίδια η πολιτεία θέλει οπωσδήποτε την πρόσληψη διπλωματούχων προπονητών τη νέα αγωνιστική περίοδο σε όλες τις ομάδες. Και όχι μόνο αυτό, αλλά να υπάρξει και υποχρεωτική σύμβαση, τουλάχιστον με κατώτατο ποσό 250€, παράλληλα δε ασφάλιση στο ΕΦΚΑ. Ένα σχεδιασμός που θα φέρει σε πάρα πολύ δύσκολη κάθε ομάδα και δεν θα είναι λίγες αυτές που λόγω και αυτού του γεγονότος θα αποχωρήσουν.

Μάλιστα για να είναι μέσα στις επιχορηγήσεις από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, θα πρέπει να εναρμονιστούν οι ομάδες, με τις παραπάνω απαιτήσεις. Μιλάμε τώρα για ερασιτεχνικά σωματεία, που για να επιβιώσουν ψήνουν σουβλάκια, κάνουν πανηγύρι στο χωριό το καλοκαίρι, λοταρίες στα καφενεία του χωριού και τα βγάζουν πολύ δύσκολα πέρα.

Η δική μας άποψη είναι πως ένας διπλωματούχος προπονητής σίγουρα είναι καλύτερη λύση από έναν εμπειρικό, ιδίως σε ερασιτεχνικές ομάδες όπου το μεροκάματο το αθλητή  είναι προτεραιότητα γι αυτόν και το ποδόσφαιρο χόμπι.

Πως όμως θα μπορέσει ένα σωματείο να καλύψει και τους μισθούς και την ασφάλιση ενός προπονητή, ειδικά σε αυτή την εποχή που οικονομικά όλα είναι πολύ δύσκολα; Η λύση μόνο πρόσληψης προπονητή χωρίς συμβάσεις και χωρίς ΕΦΚΑ (άλλωστε οι περισσότεροι προπονητές σε αυτά τα σωματεία, έχουν κάποια κύρια εργασία και ασφάλιση), ίσως μετριάσει τις δυσκολίες που καλείται να αντιμετωπίσει ένα σωματείο, ιδίως αυτά που με το ζόρι στα μικρά χωριά επιβιώνουν, χωρίς πόρους και από το φιλότιμο και την τρέλα λίγων ανθρώπων οι οποίοι τα διατηρούν ζωντανά.

Σε παλιότερη επαφή μας με τον πρόεδρο κ. Σ. Σιδερόπουλο και άλλα μέλη του Συνδέσμου Προπονητών Ποδοσφαίρου Κέρκυρας, η άποψη τους ήταν ότι… «για το καλό του ποδοσφαίρου πρέπει να υπάρχουν σε όλες τις κατηγορίες διπλωματούχοι προπονητές και ο Σύνδεσμος της Κέρκυρας με πάνω από 60 άξια μέλη, μπορεί να καλύψει όλες τις ανάγκες του τοπικού ποδοσφαίρου».   

Οι κρατικές επιχορηγήσεις των τελευταίων 2 χρόνων με 1500 ή 2000€ στα ερασιτεχνικά σωματεία δεν φτάνουν ούτε για την προμήθεια αθλητικού υλικού. Οπότε κάθε επιβάρυνση οικονομική θα δυσκολέψει τη συμμετοχή πολλών σωματείων. Η άποψή μας είναι ότι χρειάζεται ο διπλωματούχος προπονητής, αλλά θα πρέπει οι όροι πρόσληψης να είναι τέτοιοι που θα βοηθήσουν και τις δυο πλευρές.       

ΣΠΥΡΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ

Συνεργάστηκε το 1979 με την «Αθλητική Πορεία» 2 χρόνια. Αρχές του ΄92 για 25 χρόνια στο «Κερκυραϊκό Βήμα», από το 1994 εκδότης - διευθυντής στα «Κερκυραϊκά Σπορ», από το 2000 για 15 χρόνια στο «ΦΩΣ των ΣΠΟΡ», τα τελευταία 9 χρόνια στην «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ». Επίσης συνεργάστηκε με την τηλεόραση του Corfu Chanel και Start TV συνολικά 15 χρόνια