Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Βάσω Κατράκη, «Βίωμα & Ιστορία» - Αναδρομική έκθεση χαρακτικής στην Πινακοθήκη του Δήμου

Βάσω Κατράκη
08 Ιουνίου 2022 / 13:43
ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΩΝΑΚΗ

Η χαρακτική της Κατράκη αποτελεί σημείο αναφοράς, μια από τις πιο ολοκληρωμένες και τις πιο γόνιμες προτάσεις της ελληνικής τέχνης του 20ού αιώνα.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Μια διαδρομή στο έργο της Βάσως Κατράκη προτείνει η αναδρομική έκθεση «Βάσω Κατράκη - Βίωμα και Ιστορία» που διοργανώνει η Πινακοθήκη Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων.

Δώδεκα χρόνια μετά την «Πνοή στην πέτρα», τη μεγάλη αναδρομική που διοργανώθηκε από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και εννέα χρόνια από την έκθεση “Σε λευκό και μαύρο” του Τελλόγλειου Ιδρύματος Τεχνών Α.Π.Θ., το έργο της μεγάλης χαράκτριας παρουσιάζεται ξανά, για να επικοινωνήσει αυτή τη φορά με το κοινό της Κέρκυρας.

Η χαρακτική της Κατράκη αποτελεί σημείο αναφοράς, μια από τις πιο ολοκληρωμένες και τις πιο γόνιμες προτάσεις της ελληνικής τέχνης του 20ού αιώνα. Η πρόσληψη και η απόδοση της ανθρώπινης μορφής που φέρει με αξιοπρέπεια και εγκαρτέρηση το βάρος της ύπαρξής της παραμένουν μόνιμη θεματική-αισθητική επιλογή της.

Η έκθεση, τα έργα της οποίας προέρχονται από τη συλλογή της οικογένειας Μαριάννας Κατράκη, διατρέχει τη δημιουργία της χαράκτριας από τα χρόνια της μαθητείας της στη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας τη δεκαετία του 1930, έως τα τελευταία έργα της τη δεκαετία του 1980.

Στις συνθέσεις της, η Κατράκη μορφοποιεί τη ζωτική της σχέση με τον κόσμο, καταθέτει μια στάση ζωής και μια κοινωνική-πολιτική διαμαρτυρία, επικεντρώνεται στη μοίρα του ανθρώπου μέσα από την υποβλητική αντίθεση του άσπρου-μαύρου. Το πέρασμα από την παραδοσιακή τεχνική της ξυλογραφίας στα σκαλίσματα-χαράγματα πάνω στην πέτρα με έναν εντελώς πρωτότυπο τρόπο δεν της έδωσε μόνον πρωτόγνωρες εκφραστικές δυνατότητες, μια διαφορετική κλίμακα μεγέθους ή μια νέα αίσθηση της υλικότητας, αλλά γενικότερα συνέβαλε στην ανανέωση της χαρακτικής τέχνης, στην απελευθέρωσή της από κάθε είδους συμβάσεις και δεσμεύσεις.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει ο Γιάννης Μπόλης, Ιστορικός της Τέχνης. O αντίστοιχος κατάλογος εμπλουτίζεται με κείμενα των Δημήτρη Παυλόπουλου, Καθηγητή Ιστορίας της Τέχνης στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και της Δόμνας Γούναρη, Ιστορικού της Τέχνης.

Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο Τμήμα Περιοδικών Εκθέσεων Περιστυλίου, εγκαινιάζεται την Παρασκευή 24 Ιουνίου στις 8:00 μ.μ. και θα διαρκέσει έως τις 28 Αυγούστου 2022.

•Ημέρες & ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Κυριακή, 10:00 – 16:00 (Δευτέρα & αργίες, κλειστά)

•Γενική είσοδος: 3€ - Ενιαίο εισιτήριο με Τμήμα Μόνιμης Έκθεσης (εξαιρούνται όλες οι κατηγορίες που αναφέρονται στο ΦΕΚ Τεύχος B’ 2666/01.07.2019)

•Επικοινωνία: 26610 48690 - [email protected]

fb «Πινακοθήκη Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας» - www.artcorfu.gr

ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΩΝΑΚΗ

Εργάζεται στις Εκδόσεις Ενημέρωση από το 1990 σε θέσεις υψηλής ευθύνης. Ειδικεύεται στις δημόσιες σχέσεις, το ελεύθερο και το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ.