Πέμπτη 25.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Γενικοί Οικογενειακοί Γιατροί Κέρκυρας: «6 μήνες προσωρινότητα, 6 μήνες δούλεμα»

Γενικοί Γιατροί
08 Ιουνίου 2022 / 12:45

Ανακοίνωση της Ένωσης Γενικών Οικογενειακών Γιατρών Κέρκυρας

για τις αποσπάσεις στα Επείγοντα του Νοσοκομείου, που αφήνουν χωρίς ιατρική κάλυψη ολόκληρες περιοχές της υπαίθρου του νησιού:

Μετά από 6 μήνες από την αλλαγή του συστήματος μετακινήσεων, που οδήγησε σε αποσπάσεις Γενικών οικογενειακών ιατρών από τα χωριά ευθύνης τους, στο τμήμα επειγόντων του νοσοκομείου

Μετά από 6 μήνες υποσχέσεις, περί προσλήψεων στο τμήμα επειγόντων του νοσοκομείου, που ποτέ δεν έγιναν. Αντίθετα το τμήμα υποστελεχώνεται επιπλέον, λόγω της μετακίνησης του Διευθυντή του, στη χειρουργική κλινική που ξέμεινε με μόλις 3 γιατρούς (από 7 προ 2ετίας)

Μετά από 6 μήνες που κάποια χωριά ψάχνουν να βρουν ακόμα που είναι ο οικογενειακός γιατρός που έχει διοριστεί σε αυτά.

Μετά από 6 μήνες που όλοι απορούμε, για τα κριτήρια επιλογής του επόμενου θύματος γενικού ιατρού που θα μετακινηθεί (παρότι δεν το επιθυμεί)

Μετά από 6 μήνες που εξ' αιτίας των μετακινήσεων αυτών, σε κάποια κέντρα υγείας οι εφημερίες φτάνουν τις 9 το μήνα…

Μετά από τις πομπώδεις ανακοινώσεις και νέων νομοθετημάτων της κυβέρνησης περί πρωτοβάθμιας υγείας και προσωπικούς γιατρούς (αλήθεια θα τους ψάχνουν στο τμήμα επειγόντων όσοι ασθενείς επιλέξουν τους συγκεκριμένους οικογενειακούς ιατρούς κ. Πλεύρη;)
 
Απαιτούμε επιτέλους να σταματήσει το δούλεμα. Απαιτούμε να σταματήσουν οι μετακινήσεις αν θέλουν οι κυβερνώντες να ευαγγελίζονται προσωπικούς ιατρούς και πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Απαιτούμε να σταματήσουν οι αποσπάσεις που ξεκίνησαν χωρίς κανένα λόγο (στη θέση του αναλογικότερου συστήματος των ημερήσιων μετακινήσεων που εφαρμόζονταν)..

Απαιτούμε να συνεχιστεί η διαδικασία προσλήψεων στο τμήμα επειγόντων περιστατικών που ξεκίνησε το 2018, αλλά σταμάτησε, χωρίς έστω να επαναπροκηρυχθούν ούτε καν, οι δεσμευμένες θέσεις που υπήρχαν και κρίθηκαν άγονες.

Απαιτούμε να εφαρμοστεί επιτέλους η νομοθεσία για τη στελέχωση του τμήματος επειγόντων, μέχρι την οριστική στελέχωση του τμήματος με μόνιμο προσωπικό και να σταματήσουν οι αδιαφανείς διαδικασίες επιλογής των γενικών οικογενειακών ιατρών που θα μετακινηθούν επί μήνες, χάνοντάς κάθε επαφή με την ειδικότητα τους και τον πληθυσμό ευθύνης του ιατρείο στο οποίο διορίστηκαν.