Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Με ρυθμούς ...χελώνας προχωράει το έργο της μαρίνας Σπηλιάς

Μαρίνα Σπηλιάς
07 Ιουνίου 2022 / 14:13

Αυτοψία της "Ε" - Ξεκίνησαν οι οικοδομικές εργασίες πριν λίγες ημέρες με πρόβλεψη τα λιμενικά έργα να εκτελεστούν προς τα τέλη του καλοκαιριού

ΚΕΡΚΥΡΑ. Με αργούς ρυθμούς κι ενώ το χρονοδιάγραμμα είναι ασφυκτικό προχωρούν οι εργασίες για την κατασκευή της τουριστικής μαρίνας στη Σπηλιά, ένα πολύπαθο έργο που έχει περάσει από σαράντα κύματα μέχρι τελικά να πάρει το δρόμο της υλοποίησής του.

Οι πρώτες εργασίες στο εργοτάξιο ξεκίνησαν πριν από λίγες ημέρες, με αποξηλώσεις, καθαιρέσεις στεγάστρων, επιχρισμάτων, τοιχοποιιών, καθαρισμούς εντός των καταστημάτων, απομάκρυνση υλικών και γενικότερες οικοδομικές εργασίες, προκειμένου να γίνει η στατική ενίσχυση.

Θα ακολουθήσουν εν συνεχεία ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες και προς τα τέλη του καλοκαιριού αναμένεται να εκτελεστούν τα λιμενικά έργα (πλωτές προβλήτες, κ.α.), όπως δήλωσε στην «Ε» ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Τεχνικών Υπηρεσιών Μανώλης Ορφανουδάκης.

Οι ρυθμοί

Ωστόσο οι ρυθμοί εκτέλεσης που προχωράει το έργο κατά γενική παραδοχή δεν είναι οι αναμενόμενοι αν λάβει κανείς υπόψιν ότι πρέπει να ολοκληρωθεί και να έχει παραδοθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2023. «Οι εργασίες ξεκίνησαν με αργούς ρυθμούς και αναμένω το έργο να εξελιχθεί ακόμη πιο γρήγορα, καθώς έχει το εξής ζήτημα. Πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τέλη του 2023 και να έχει γίνει και το πρωτόκολλο παραλαβής, καθώς πρόκειται για έργο «γέφυρα» με το ΕΣΠΑ 2007 – 2014 και δυστυχώς ναρκοθετήθηκε κι αυτό το έργο, κόπηκε στη μέση.



Υπήρχαν βέβαια τεχνικές δυσκολίες, έπρεπε να ξαναμελετηθεί και είναι ένα έργο ακόμα που σηκώσαμε στις πλάτες μας για να μην πληρώσει η ΠΙΝ από ιδίους πόρους της, το σύνολο του προϋπολογισμού κοντά στα 20 εκ. ευρώ, σε δημοσιονομικές αναπροσαρμογές», τόνισε στην «Ε» ο κ.Ορφανουδάκης.

Αυτοψία

Στο χώρο που εκτελείται το έργο βρέθηκε σήμερα το πρωί η «Ε». Περιμετρικά του χώρου εργασιών έχει στηθεί μια συρμάτινη περίφραξη, ενώ στην είσοδο έχει τοποθετηθεί πινακίδα για την προειδοποίηση εργοταξίου και απαγόρευση στάσης και στάθμευσης. Εντός του χώρου υπάρχει μια σκαλωσιά και δυο κοντέινερ για συλλογή άχρηστων υλικών. Περνώντας το κατώφλι των δυο καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος που λειτουργούσαν εκεί αντικρίζει κανείς τα απομεινάρια τους μετά τις εργασίες που εκτελέστηκαν.





Ιστιοπλοϊκά ενώ απαγορεύεται

Έξω βρίσκονται ελλιμενισμένα 10-11 ιστιοπλοϊκά σκάφη, παρά την ρητή απαγόρευση που υπάρχει σε άλλο σημείο να «δένουν» στο χώρο για όσο διάστημα είναι σε εξέλιξη το έργο. Η πινακίδα που έχει τοποθετηθεί τόσο στα ελληνικά όσο και στα αγγλικά είναι ξεκάθαρη. «Προσοχή! Απαγορεύεται ο ελλιμενισμός. Η παράβαση τιμωρείται με πρόστιμο αυθαίρετου ελλιμενισμού. Οργανισμός Λιμένος Κέρκυρα Α.Ε».



Ωστόσο σύμφωνα με το Λιμεναρχείο Κέρκυρας παρά τους ελέγχους που γίνονται και την επιβολή προστίμων δεν φαίνεται να υπάρχει συμμόρφωση. «Για όσο διάστημα διαρκεί το έργο απαγορεύεται ο ελλιμενισμός των σκαφών. Το λιμεναρχείο Κέρκυρας προβαίνει στους σχετικούς ελέγχους», τόνισε στην «Ε» ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΚΕ Σπύρος Ζερβόπουλος.

Το έργο

Το έργο, προϋπολογισμού 9.700.000 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) περιλαμβάνει τα απαιτούμενα έργα υποδομής, προκειμένου να καταστεί το τουριστικό καταφύγιο στη Σπηλιά ασφαλές, λειτουργικό ανταγωνιστικό και ελκυστικό για τους πιθανούς χρήστες με πρόβλεψη για 80 θέσεις ελλιμενισμού σκαφών.

Μεταξύ άλλων προβλέπεται η επέκταση του υπήνεμου μώλου (είναι κατασκευασμένος αυτή τη στιγμή κατά το 1/4) κατά 160 μ., ώστε να προφυλάσσεται η λιμενολεκάνη από όλους τους συνδυασμούς ανέμων και να δημιουργούνται ασφαλείς και άνετες συνθήκες ελλιμενισμού. Επίσης η αποκατάσταση του χώρου αποχέτευσης στην Σπηλιά, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των πλημμυρικών φαινομένων που εμφανίζονται στην περιοχή.

Η ιδέα

Η ιδέα της δημιουργίας τουριστικού καταφυγίου σκαφών στη θέση Σπηλιά ξεκίνησε από τη δεκαετία του ’90 μετά την αποχώρηση του σταθμού του ΚΤΕΛ από την πλατεία ΝΑΣΚΕ, προκειμένου η περιοχή να μην μαραζώσει οικονομικά μετά την κίνηση αυτή. Τα χρόνια πέρασαν και τελικά τον Ιούνιο του 2006 εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ 2007-2014, η α’ φάση του έργου, όπου και υλοποιήθηκαν λιμενικά έργα και ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις. Ωστόσο το τουριστικό καταφύγιο δεν κατάφερε να ολοκληρωθεί, λόγω των ελλείψεων και αστοχιών των αρχικών μελετών στην εκτίμηση των γεωτεχνικών στοιχείων και βυθομετρικών του πυθμένα.

Επανεκκίνηση το 2016

Οι αβλεψίες αυτές εκτόξευσαν τον προϋπολογισμό του έργου χωρίς όμως να υπάρχουν οι απαιτούμενες χρηματοδοτήσεις με αποτέλεσμα να έχει ολοκληρωθεί μόνο ένα μικρό μέρος του μέχρι το 2016. Την επανεκκίνηση για την ολοκλήρωση του έργου σηματοδότησε η προηγούμενη περιφερειακή αρχή, όπου εκδόθηκε στις 28/2/2019 ως «έργο γέφυρα» ειδική πρόσκληση για την υποβολή πρότασης στο ΠΕΠ/ΕΣΠΑ 2014-2020 δεσμεύοντας το ποσό των 9,7 εκατ. ευρώ.

Το έργο τελικά εντάχθηκε στο Ε.Π. «Ιόνια Νησιά 2014-2020» στις 30-04-2020 με απόφαση της νυν Περιφερειάρχη. Τον Μάρτιο του 2021 δημοπρατήθηκε και μετά την ολοκλήρωση των ενστάσεων, το έργο συμβασιοποιήθηκε μεταξύ της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και της αναδόχου εταιρείας, της ΤΟΜΗ ΑΒΕΤΕ, στις 14 Φεβρουαρίου 2022.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ