Πέμπτη 25.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Το χτίσιμο του Ερημίτη δεν φέρνει λεφτά - τα διώχνει!

Ερημίτης
06 Ιουνίου 2022 / 15:50

Άλλο φως στην υπόθεση έριξαν οι περιβαλλοντολόγοι ομιλητές στην εκδήλωση «Ο Ερημίτης μετά - το μέλλον του οικοσυστήματος» που διοργάνωσε ο Σύλλογος Ερημίτη Πλους

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στην απλή διαπίστωση ότι αφαιρώντας από το φυσικό της περιβάλλον, η Κέρκυρα χάνει ένα από τα βασικά συγκριτικά της πλεονεκτήματα, οδηγούν τα επιστημονικά στοιχεία που παρουσίασαν οι περιβαλλοντολόγοι ομιλητές της εκδήλωσης που έγινε το Σάββατο στον Άγιο Στέφανο Σινιών, μια ανάσα από τον Ερημίτη.
 
Ήταν η πρώτη και πολύ διαφωτιστική ευκαιρία να ακούσουμε συγκεκριμένα στοιχεία που κατέγραψαν στις μελέτες τους εξειδικευμένοι ερευνητές. Πολύ ορθά, η παρουσίαση έγινε με άμεσο, κατανοητό τρόπο, έτσι που κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των παρευρισκομένων στην εκδήλωση «Ο Ερημίτης μετά - το μέλλον του οικοσυστήματος».
 
Την εκδήλωση διοργάνωσε ο «Ερημίτη Πλους», ο Σύλλογος που κράτησε ψηλά τη σημαία τόσα χρόνια και προσέλκυσε ένα μεγάλο κύμα νέων ανθρώπων, οι οποίοι ταυτίστηκαν με το σύνθημα-κραυγή «Save Erimitis». Στο πλευρό του ο Πολιτιστικός Σύλλογος και η ΚΟΙΝΣΕΠ Σινιών, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κασσιώπης και ο «Κάσσιος Δίας».

Στο μέτωπο κατά της επένδυσης όλα αυτά τα χρόνια και η Τοπική Αυτοδιοίκηση: Από τον πρώην ενιαίο Δήμο Κέρκυρας και την προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή, έως και τον νεοσύστατο Δήμο Βόρειας Κέρκυρας και το Δημοτικό Συμβούλιο Κεντρικής Κέρκυρας.
 
Οι παρευρισκόμενοι άκουσαν –για πρώτη ίσως φορά- πολύ χρήσιμα στοιχεία για την ποσειδωνία, τα υποθαλάσσια δάση μας, τα οποία απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα και αποτελούν σημαντική πηγή οξυγόνου. Παρουσιάστηκε η βιοποικιλότητα της περιοχής, η οικονομία του περιβάλλοντος και η προστιθέμενη αξία που προσδίδει στις τοπικές κοινωνίες, η διασύνδεση με τη φύση και η παγκόσμια στροφή στον τουρισμό, στη διασκέδαση, στην επένδυση των χρημάτων με «πράσινους» τρόπους. 

Εξαιρετικά ενδιαφέροντα ήταν τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι τα χρήματα που δαπανώνται για τη συντήρηση και προστασία των οικοσυστημάτων και οικοτόπων επιστρέφουν υπερπολλαπλάσια στην τοπική οικονομία των χωρών.

Όλη αυτή η συμπυκνωμένη γνώση βγήκε από τι ομιλίες των: Διονύση Λατινόπουλου, Αναπληρωτή Καθηγητή στο Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης του ΑΠΘ, Ρωξάνης Ναασάν Αγα - Σπυριδοπούλου, Περιβαλλοντολόγου, υπεύθυνη πυλώνα "Ευάλωτα Είδη" της iSea, Έλενας Παπαδοπούλου, Βιολόγου - Περιβαλλοντολόγου Msc, Γιάννη Γαστεράτου, Δασολόγου - Περιβαλλοντολόγου Msc και Κώστα Καλούδη, Περιβαλλοντολόγου Msc.
 
Το «παρών» έδωσαν -μεταξύ άλλων-  οι Χρύσανθος Σαρλής (δημ. σύμβουλος – πρώην Δήμαρχος), Κώστας Νικολούζος (Πρώην Δήμαρχος), Αλέκος Αυλωνίτης (βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ), Μάχος Γαβαλάς (περιφερειακός σύμβουλος ΑΝΑΣΑ), Γιώργος Καλούδης (δημοτικός σύμβουλος), Χρυσόστομος Μπούκας (δημοτικός σύμβουλος), Γιώργος Ραιδεστινός (πρώην δημ. σύμβουλος), Μαρία Μουζακίτη (δημοτικός σύμβουλος Β. Κέρκυρας), Κώστας Τσουμάνης (Διευθυντής Περ. Υπηρεσίας Τουρισμού Ιονίων Νήσων), Τζένη Σκέμπρη (ΟΓΕ Β. Κέρκυρας),  οι αντιδήμαρχοι Βόρειας Κέρκυρας Χάρης Κουτσούρης και Θεόδωρος Μαυρωνάς, ο Σωκράτης Τρύφωνας (δημοτικός Σύμβουλος Βόρειας Κέρκυρας).

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ