Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Πανελλαδικές: Πρεμιέρα σήμερα για τους υποψηφίους των Γενικών Λυκείων

Πανελλήνιες
03 Ιουνίου 2022 / 14:53

Απαιτητικό και μη αναμενόμενο το φετινό θέμα της Έκθεσης

ΚΕΡΚΥΡΑ. «Πρεμιέρα» των πανελλαδικών εξετάσεων σήμερα για τους υποψηφίους των Γενικών Λυκείων, οι οποίοι εξετάστηκαν στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας.

Στην Κέρκυρα, η διαδικασία σύμφωνα με την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κύλησε ομαλά, χωρίς να παρατηρηθούν προβλήματα στα εξεταστικά κέντρα με τους υποψηφίους να βρίσκονται από νωρίς στις θέσεις τους. Όπως κάθε χρόνο, το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε τα θέματα των εξετάσεων λίγο μετά τις 10 το πρωί.

Τρία κείμενα

Ειδικότερα οι υποψήφιοι των ΓΕΛ εξετάστηκαν φέτος σε τρία κείμενα και συγκεκριμένα στα εξής: Ένα απόσπασμα με τίτλο «Γιατί να μαθαίνουμε ιστορία;» από τον πρόλογο του βιβλίου του Ραϋμόνδου Αλβανού υπό τον τίτλο «Ο ελληνικός εμφύλιος. Μνήμες σε πόλεμο και σύγχρονες πολιτικές ταυτότητες» (2022, εκδόσεις Επίκεντρο). Ένα απόσπασμα με τίτλο «Θυμάμαι, άρα ζω;» από την ομιλία της Κικής Δημουλά που περιλαμβάνεται στο βιβλίο «Εκλήθην ομιλήτρια» (2022, Εκδόσεις Ίκαρος, σσ. 156, 158, 159). Ένα απόσπασμα με τίτλο «Οικογενειακή ιστορία» από το διήγημα του Θανάση Βαλτινού υπό τον τίτλο «Επείγουσα ανάγκη ελέου» (2016, Εκδόσεις Εστία, σσ. 41, 42)

Σύμφωνα με την φιλόλογο Αναστασία Τέρπου, οι ερωτήσεις πάνω στα τρία κείμενα ήταν κλιμακούμενης δυσκολίας, προσθέτοντας ότι ένας μέτρια προετοιμασμένος μαθητής σε κάποια ερωτήματα ενδεχομένως να δυσκολευόταν.

Απαιτητική η Έκθεση

Όσον αφορά την παραγωγή λόγου, το θέμα της Έκθεσης δηλαδή, δεν ήταν από τα αναμενόμενα θέματα. Αντιθέτως ήταν απαιτητικό, καθώς ζητούσε από τους εξεταζόμενους να εκφράσουν την άποψή τους για την αξία της ιστορικής γνώσης αναφέροντας βιωματικούς τρόπους που μπορούν να καλλιεργήσουν το ενδιαφέρον τους για το ιστορικό παρελθόν.

«Οι υποψήφιοι έπρεπε να επιχειρηματολογήσουν μέσω προσωπικής κρίσης αποφεύγοντας ωστόσο την υποκειμενικότητα», διευκρίνισε στην «Ε» η κ. Τέρπου επισημαίνοντας ότι το θέμα της Έκθεσης απευθύνονταν σε καλά προετοιμασμένους μαθητές.

Εξετάσεων συνέχεια

Οι πανελλήνιες συνεχίζονται αύριο με τους υποψηφίους από τα ΕΠΑΛ, οι οποίοι διαγωνίζονται στα Μαθηματικά (Άλγεβρα), ενώ την Δευτέρα τη σκυτάλη παίρνουν οι υποψήφιοι από τα ΓΕΛ, όπου ανάλογα με την ομάδα προσανατολισμού τους εξετάζονται στα Αρχαία Ελληνικά, στα Μαθηματικά και στη Βιολογία.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ