Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στη Σουηδία το 3ο ΓΕΛ Κέρκυρας με το πρόγραμμα MAST του Erasmus

3ο ΓΕΛ
03 Ιουνίου 2022 / 10:25

«Ζούμε και μαθαίνουμε μαζί σε ένα βιώσιμο πολυπολιτισμικό περιβάλλον»

ΚΕΡΚΥΡΑ. Την τελευταία εβδομάδα των μαθημάτων το 3ο ΓΕΛ Κέρκυρας πραγματοποίησε την τελευταία κινητικότητα ενός από τα δύο προγράμματα που υλοποιεί φέτος με τίτλο: «Ζούμε και μαθαίνουμε μαζί σε ένα βιώσιμο πολυπολιτισμικό περιβάλλον» .

Οι εκπαιδευτικοί Σπύρος Κοντοστάνος και Άγγελος Εσκιτζιόγλου, μαζί με τους μαθητές Παναγή-Νικόλαο Μινέτο (Α Τάξη), Χριστίνα Βαφάκου (Α Τάξη), Μιχάλη Αργυρό (Β Τάξη), Ελευθερία Παγιατάκη (Β Τάξη) ταξίδεψαν στο Karlshamn  της Σουηδίας, όπου συνάντησαν τους εταίρους τους από την Γερμανία, Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία και την οικοδέσποινα Σουηδία.

Η μετάβαση έγινε μέσω Κοπεγχάγης καθώς το Karlshamn  βρίσκεται στη νότια Σουηδία. Έτσι τους δόθηκε η δυνατότητα να περιηγηθούμε στην πανέμορφη Κοπεγχάγη  και να θαυμάσουν τα αξιοθέατα της.
Πέρασαν πάνω από την εντυπωσιακή γέφυρα Έρεσουντ , με μήκος 8 χιλιόμετρα, η οποία ενώνει τη Δανία με τη Σουηδία, για να φτάσουν, μετά από 2,5 ώρες διαδρομή με το τραίνο στον προορισμό τους.



Σε σημείωμά τους, οι εκπαιδευτικοί αναφέρουν «Το σχολείο Vägga Gymnasieskola αποτελεί ένα πολυπολιτισμικό σχολείο, οπού φοιτούν μαθητές πολλών εθνικοτήτων. Εντυπωσιαστήκαμε από τις άψογες εγκαταστάσεις του,  οι οποίες δημιουργούν ένα ιδανικό μαθησιακό περιβάλλον, ειδικά για μαθητές ΑΜΕΑ.

Κατά τη διάρκεια της κινητικότητας μαθητές και εκπαιδευτικοί, συμμετείχαν σε δράσεις και βιωματικά εργαστήρια τα οποία σχετίζονταν με το θέμα του προγράμματος. Μεταξύ άλλων συζήτησαν και κατέγραψαν τις απόψεις τους πάνω σε επίκαιρα θέματα, τις οποίες ανέβασαν σε ψηφιακή μορφή στην επίσημη πλατφόρμα για το Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας 2022. Επιπλέον κάθε χώρα επέλεξε να παρουσιάσει κάτι από τον πολιτισμό της.



Η ομάδα μας επέλεξε να απαγγείλει  την «Ιθάκη» του Κ. Καβάφη  στα Ελληνικά και Αγγλικά προκαλώντας συγκίνηση στους συμμετέχοντες.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής μας στη Σουηδία επισκεφτήκαμε τη βάση και το ναυτικό μουσείο του Βασιλικού πολεμικού ναυτικού στο λιμάνι της Καρλσκρόνα. Εκεί είχαμε την ευκαιρία να εισέλθουμε στα «άδυτα» ενός υποβρυχίου. Επιπλέον βρεθήκαμε στο εργοστάσιο της γνωστής εταιρείας KOSTA BODA όπου παρακολουθήσαμε τη διαδικασία επεξεργασίας του γυαλιού. Οι μαθητές μας  με τη βοήθεια ειδικού δημιούργησαν τα δικά τους έργα από γυαλί.

Σ’ αυτήν την τελευταία κινητικότητα, πραγματοποιήθηκε και η απολογιστική συνάντηση των συντονιστών κατά την οποία συζητήθηκαν οι εκκρεμότητες καθώς και θέματα οργανωτικά πριν την υποβολή της τελικής αξιολόγησης του προγράμματος. 

Η κινητικότητα αυτή αποτέλεσε μια ευκαιρία να συνειδητοποιήσουμε πόσο μας ωφέλησε η συμμετοχή μας στο πρόγραμμα Erasmus+. Αποχαιρετήσαμε τους εταίρους μας, με τους οποίους είχαμε μια άψογη συνεργασία καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος, γεμάτοι συγκίνηση και με την ελπίδα , ότι θα μπορέσουμε να συνεργαστούμε και στο μέλλον.

Αυτό το τριετές ταξίδι με το Erasmus ήταν τόσο μοναδικό, γεμάτο περιπέτειες, εμπειρίες, γνώσεις.

Και επειδή θεωρούμε πως η «Ιθάκη» για εμάς τους «εράσμιους» φαντάζει ακόμα μακρινή, ελπίζουμε το ταξίδι να συνεχιστεί» .

Η Διευθύντρια
Ρακοπούλου Ιφιγένεια                                                        

Η παιδαγωγική ομάδα
Κοντοστάνος Σπύρος                            
Κογεβίνα Ελισάβετ
Κούδα Σταματέλλα
Φορτώσης Ιωάννης
Εσκιτζιόγλου Άγγελος
Αγάθος  Σταμάτης
Διαμαντίδου Ελπίδα