Τρίτη 23.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η Μαρία Μελέντη για την αναδρομική έκθεση της Theresa Nicholas

Theresa Nicholas
02 Ιουνίου 2022 / 13:13
ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΩΝΑΚΗ

Με την μαγεία της δημιουργίας όπως κάθε χαρισματικός καλλιτέχνης της γενιάς του 60 ανατρέπει με τους τρόπους που επιλέγει, την επιφάνεια μιας "τάξης πραγμάτων" με βαθιές ρίζες.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στη Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων της Κερκυραϊκής Πινακοθήκης, εγκαινιάστηκε με επιτυχία το απόγευμα της Τετάρτης  1 Ιουνίου, η  αναδρομική έκθεση «Ξαναγεννήθηκα στη Κέρκυρα το 1961» της ζωγράφου Theresa Nicholas. Για την Theresa Nicholas γράφει η ιστορικός τέχνης Μαρία Μελέντη.

«Φανταζόμαστε και επιθυμούμε πολύ και βαθειά, όσοι την γνωρίσαμε, μία ακόμα συνάντηση με την Τερέζα Νίκολας, με τον τόσο εύηχο, όλο ζωντάνια και πάθος κόσμο της. Την αποτύπωσή του στα έργα τέχνης της, στα ποιήματα, στα γραπτά της κείμενα, στις αναμνήσεις των ταξιδιών, των χορών, των τραγουδιών της. Με αυτόν τον λαμπερό, όλο θερμό χρώμα και αισθήματα "κόσμο" της που διηγείται με χαρούμενους γοργούς ήχους την Κέρκυρα παλαιότερων δεκαετιών και μας προκαλεί σήμερα να ανατρέξουμε και να γνωρίσουμε εκ νέου την διαχρονική ομορφιά της όπου αυτή επιβιώνει.

Απ’ όπου και να βρίσκεται επομένως τώρα η Τερέζα, έχει, θεωρούμε, την δύναμη να μας καθοδηγεί ακόμα ευεργετικά. Την δύναμη του δημιουργού που αντίθετα στην ροή του χρόνου αποθανάτισε, διέσωσε και διέδωσε με μοναδική αγάπη την Κέρκυρα, το φυσικό και ανθρώπινο περιβάλλον της, τις ιδιαιτερότητες, τις χάρες του, τις πολλές ιδανικές του όψεις. Πιστή επομένως αυθόρμητα, ασυναίσθητα και πολύ παραγωγικά στην εξιδανίκευση που η αγγλική ζωγραφική παράδοση στην τοπογραφία εξασφάλισε για το νησί (και όχι μόνο) ήδη προ πολλού, τουλάχιστον από τον 19ο αιώνα, κατέθεσε την δική της δροσερή, αισιόδοξη και δυναμική αύρα. Ανήκει επομένως στην μεγάλη οικογένεια των Βρετανών που πραγματικά "αγκάλιασαν" έως σήμερα το νησί ως τόπο δημιουργίας και παραμονής. Εκπροσώπησε την γενιά της και τις αναζητήσεις της, όχι μόνο στην ζωγραφική και την χαρακτική αλλά και στην ποίηση, μετατρέποντας την γνωστή, σχολαστική αγγλική παρατήρηση, την γεμάτη οξυδέρκεια,  σχετικά με  καταστάσεις και φαινόμενα, σε μία ρέουσα, γεμάτη παλμούς αφοσίωσης, κατανόησης και τρυφερότητας, καταγραφή. Σε μία αποτύπωση πλούσια που στέκεται δίπλα σε καθετί κερκυραϊκό, σημαντικό και ασήμαντο.

Με την μαγεία της δημιουργίας όπως κάθε χαρισματικός καλλιτέχνης της γενιάς του 60 ανατρέπει με τους τρόπους που επιλέγει, την επιφάνεια μιας "τάξης πραγμάτων" με βαθιές ρίζες. Αντιπαρέρχεται τον άκρατο ρεαλισμό, την ζωγραφική των σημαντικών μνημείων, προσώπων, συμβόλων και άλλων στοιχείων και στέκεται κυρίως δίπλα στα καθημερινά, ζωντανά, γεμάτα συναίσθημα στιγμιότυπα. Με την δεξιοτεχνία της αναδεικνύει εξπρεσιονιστικά τις δονήσεις του κερκυραϊκου φωτός χαρίζοντας μας όψεις του σε αξιόλογα χαρακτικά αλλά και ζωγραφικά έργα.

Το διαρκές ταξίδι της αφήνει πίσω του ένα υπέροχο "ημερολόγιο περιήγησης", τα σχέδιά της επί τόπου. Την φανταζόμαστε και πάλι εμπρός μας με το σακίδιό της στον ώμο γεμάτο πενάκια, χρώματα, χαρτιά να σταματά στον Κήπο των Παλαιών Ανακτόρων και να αποτυπώνει δέντρα, λουλούδια, την θέα προς το Βίδο ή στο κέντρο της πόλης μας, στην Πλακάδα του Αγίου, ήρεμα και διακριτικά να "κλέβει" σε κάποια γωνία, εκείνες τις ζωογόνες αθόρυβες λεπτομέρειες της ομορφιάς.

Η αφοπλιστική της ειλικρίνεια ως δημιουργού, η γενναία στάση να μην αποκρύπτει καμία εμπειρία, θετική ή αρνητική αλλά να συνομιλεί ανοικτά και συνεχώς με την ζωή, να μεταφέρει με γλυκύτητα και ανθρωπιά μόνο το κάλλος, την αρμονία πραγμάτων, καταστάσεων και ανθρωπίνων χαρακτηριστικών μέσω της Τέχνης σε όλους μας, δεν μπορεί παρά να μας προτρέπει να της χρωστάμε αιώνια, ευγνωμοσύνη. Συνέβαλε ουσιαστικά, ως έργο και θέση, χωρίς να ζητά ποτέ και τίποτα για την ίδια, με μοναδικό, εξαιρετικό σεβασμό, αληθινή λατρεία στην παράδοση της ονειρικής Κέρκυρας. Υπήρξε η γλυκειά υμνωδός της, αληθινή και επάξια Κερκυραία, αξέχαστη για την ιστορία των Τεχνών (και του Πολιτισμού) μας!

 Η "Κερκυραϊκή Πινακοθήκη" αναγνωρίζοντας την προσφορά της, με την τιμητική παρούσα έκθεση των έργων της και τον συνοδευτικό καλαίσθητο κατάλογο, προσφέρει μια σημαντική ευκαιρία, ιδιαίτερα στους νεώτερους, να συναντήσουν την Τερέζα Νίκολας σε ένα φιλόξενο περιβάλλον και να χαμογελάσουν εγκάρδια μαζί της! Ευχόμαστε από καρδιάς ο ωραίος αυτός στόχος να επιτευχθεί!»

Διάρκεια Έκθεσης 01/06/2022 έως 08/07/2022
Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων Κερκυραϊκής Πινακοθήκης
Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00-16:00
Ιωάννου Θεοτόκη 77
τηλέφωνο: 2661041085 email: [email protected]

ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΩΝΑΚΗ

Εργάζεται στις Εκδόσεις Ενημέρωση από το 1990 σε θέσεις υψηλής ευθύνης. Ειδικεύεται στις δημόσιες σχέσεις, το ελεύθερο και το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ.