Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Kρατούμενος των φυλακών Κέρκυρας δίνει Πανελλήνιες

Σχολείο Φυλακών Κέρκυρας
01 Ιουνίου 2022 / 13:45

Για πρώτη φορά το ΣΔΕ Φυλακών Κέρκυρας λειτουργεί ως εξεταστικό κέντρο - Ο 32χρονος υποψήφιος μιλά στην "ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ"

ΚΕΡΚΥΡΑ. Το «χρυσό» εισιτήριο για μια θέση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση διεκδικεί φέτος, μαζί με τους 805 ακόμη υποψηφίους από τα Γενικά και τα Επαγγελματικά Λύκεια της Κέρκυρας και των Παξών ένας 32χρονος κρατούμενος των Φυλακών Κέρκυρας που θα λάβει μέρος στις πανελλήνιες εξετάσεις.

Είναι η πρώτη φορά φέτος, που το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Φυλακών Κέρκυρας, εντός του σωφρονιστικού καταστήματος, θα λειτουργήσει ως επιπλέον εξεταστικό κέντρο, πέραν των άλλων που έχουν συσταθεί στην ΠΕ Κέρκυρας για την διενέργεια των πανελλαδικών. Ο 32χρονος μάλιστα είναι ο πρώτος κρατούμενος των φυλακών του νησιού, που θα συμμετέχει στις εξετάσεις κατ' αυτόν τον τρόπο, καθώς κατά το παρελθόν ακολουθούνταν ειδικές διαδικασίες για τη μεταφορά των κρατουμένων με συνοδεία αστυνομίας στα εξεταστικά κέντρα, προκειμένου να συμμετέχουν στις πανελλαδικές.

Δημιουργικά

Ο Γ.Τ, ελληνικής καταγωγής, βρίσκεται στη φυλακή για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών. Στις Φυλακές Κέρκυρας μεταφέρθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο, έχοντας ήδη εκτίσει το μεγαλύτερο μέρος της ποινής του. Μεταξύ τηλεόρασης και συζητήσεων ανάμεσα στους κρατούμενους, προτίμησε να αξιοποιήσει δημιουργικά τον χρόνο του, με αρχικό στόχο να τελειώσει πρώτα το λύκειο και στη συνέχεια να διεκδικήσει μια θέση στα ΑΕΙ.

Ευχή του, η νέα ρότα που επιθυμεί να «χαράξει» στη ζωή του να αποτελέσει παράδειγμα και έμπνευση και για άλλους ανθρώπους που είναι έγκλειστοι σε φυλακές.

Στους κατ' ιδίαν διδαχθέντες

Όπως τόνισε στην «Ε» διαβάζει και προετοιμάζεται μόνος του, έχοντας ωστόσο την πολύτιμη βοήθεια των καθηγητών του ΣΔΕ Φυλακών, παρότι ο ίδιος δεν είναι εγγεγραμμένος εκεί, του μαθηματικού Γιώργου Μπούκη και της φιλολόγου Νεκταρίας Ιωάννου που του παρέχουν εθελοντικά, φροντιστηριακά μαθήματα.

«Στην αρχή ήθελα να τελειώσω το λύκειο. Πρόσφατα ολοκλήρωσα τις εξετάσεις για την γ’ λυκείου και ετοιμάζομαι για τις πανελλήνιες. Αν και έχω ακόμη ένα χρόνο στις φυλακές και άλλο ένα δικαστήριο μπροστά μου, ωστόσο αυτά δεν θα με κρατήσουν πίσω από τα όνειρά μου», επισημαίνει ο ίδιος.

Νομική

Η επιλογή της Σχολής που επιθυμεί να περάσει αποτελεί μια αντίφαση, αν αναλογιστεί κανείς το αδίκημα που τον οδήγησε στη φυλακή. Ωστόσο, όπως λέει στην «Ε», επιθυμεί για τον εαυτό του όσο τίποτα άλλο, ένα νέο ξεκίνημα και γιατί όχι, μέσα από μια υψηλόβαθμη Σχολή.

«Μέσα στην φυλακή δεν είχα πολλά να κάνω και αποφάσισα να αξιοποιήσω δημιουργικά τον χρόνο μου διαβάζοντας μόνος μου για τις εξετάσεις έχοντας όμως και τη βοήθεια των καθηγητών του ΣΔΕ Φυλακών. Δεν είναι εύκολη η προετοιμασία που γίνεται, αλλά προσπαθώ να διαβάζω καθημερινά περίπου πέντε ώρες την ημέρα», αναφέρει ο 32χρονος.

Η συνομιλία μας, στο σημείο αυτό διακόπτεται. Πρέπει να επιστρέψει στην πτέρυγά του.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ