Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Εκδήλωση στην Αναγνωστική Εταιρεία για την Κλιματική Τάση στη Μεσόγειο

Μεσόγειος
01 Ιουνίου 2022 / 10:08
ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΩΝΑΚΗ

Θα μιλήσει ο Δρ. Παντελής Αποστολόπουλος, Επ. Καθηγητής, Τμήματος Περιβάλλοντος του Ιονίου Πανεπιστημίου

ΚΕΡΚΥΡΑ. Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και η Αναγνωστική Εταιρία συνδιοργανώνουν σειρά επιστημονικών διαλέξεων με τον γενικό τίτλο: «Ανοικτός Κύκλος Γνώσεων και Αναγνώσεων».   

Η τρίτη κατά σειρά εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Αναγνωστική Εταιρία,  την Παρασκευή 03 Ιουνίου και ώρα 20.00, με θέμα:

«Νέες Ενδείξεις για την Κλιματική Τάση στη Μεσόγειο, εξαιτίας της Παγκόσμιας Υπερθέρμανσης».  

Θα μιλήσει ο Δρ. Παντελής Αποστολόπουλος, Επ. Καθηγητής,  Τμήματος Περιβάλλοντος του Ιονίου Πανεπιστημίου.  Η εκδήλωση θα είναι υβριδική, με φυσική παρουσία και ταυτόχρονη διαδικτυακή μετάδοση. Η διαδικτυακή παρακολούθηση της εκδήλωσης θα γίνει στους παρακάτω συνδέσμους:

Zoom
https://us02web.zoom.us/j/85843033267?pwd=0eBHdA6MSWFD06Kg2DPE4Z3MzrAId1.1

Webinar ID: 858 4303 3267

Passcode: 03062022

Youtube: https://youtu.be/0glEwX93rWU

Περίληψη της εισήγησης «Νέες ενδείξεις για την κλιματική τάση στη Μεσόγειο, εξαιτίας της παγκόσμιας υπερθέρμανσης»
Μέσω της μελέτης των κλιματικών ιχνών του παρελθόντος, μπορούμε να κατανοήσουμε ποιο ήταν το κλίμα της Γης και γιατί. Με τα χρόνια, η Γη έχει διατηρήσει αρχεία (records or proxies) των κλιματικών συνθηκών όπως π.χ. σε ιζηματογενή στρώματα στον βυθό των λιμνών και των ωκεανών. Συγκεκριμένα, οι ιζηματοαποθέσεις της Λίμνης Οχρίδας παρείχαν σημαντικά δεδομένα για στατιστικές συσχετίσεις μεταξύ θερμοκρασιακών/καιρικών (κλιματικών) συνθηκών και χρονικής περιόδου. Η μελέτη έδειξε ότι η ενισχυμένη βροχόπτωση το χειμώνα στην περιοχή της Μεσογείου βρίσκεται σε φάση με τους Αφρικανικούς Μουσώνες με αποτέλεσμα, λόγω της παγκόσμιας υπερθέρμανσης, την εμφάνιση πολύ ακραίων καιρικών φαινομένων τα επόμενα χρόνια.

Βιογραφικό του Δρ. Παντελή Αποστολόπουλου

Ο κ. Παντελής Αποστολόπουλος είναι μόνιμος Επίκουρος Καθηγητής και Διευθυντής του Ερευνητικού Εργαστηρίου «Μαθηματικής Φυσικής – Υπολογιστικής Στατιστικής», στο Τμήμα Περιβάλλοντος, της Σχολής Περιβάλλοντος του Ιονίου Πανεπιστημίου. Έλαβε το πτυχίο και το διδακτορικό του δίπλωμα από το Τμήμα Φυσικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει διατελέσει κύριος ερευνητής σε διάφορα Ερευνητικά Ιδρύματα της Ελλάδας και του Εξωτερικού την περίοδο 2003 - 2009 ενώ είχε συμμετάσχει σε 5 Ερευνητικά Προγράμματα Ισπανικών Επιστημονικών Ιδρυμάτων. Από το 2009 διδάσκει σε διάφορα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Ελλάδας ενώ είναι μέλος σε πλειάδα επιστημονικών εταιρειών της χώρας μας και του εξωτερικού. Είναι μέλος της διοικούσας επιτροπής και γραμματέας της εκτελεστικής γραμματείας του «Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Θετικών Επιστημών – Εφαρμογών» που εδρεύει στην Κέρκυρα. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα βρίσκονται (εκτός άλλων) σε αντικείμενα όπως Εφαρμοσμένα Δυναμικά Συστήματα στο Περιβάλλον και Πολυπαραμετρική Μοντελοποίηση. Έχει συγγράψει πάνω από 30 άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά με κριτές, τα οποία έχουν περισσότερες από 650 ετεροαναφορές (h-index = 13) και επιβλέπει πλείστες πτυχιακές εργασίες και διδακτορικές διατριβές προς στην κατεύθυνση του φυσικού περιβάλλοντος, της οικολογίας και της εκτίμησης τρωτότητας παράκτιων περιοχών .

ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΩΝΑΚΗ

Εργάζεται στις Εκδόσεις Ενημέρωση από το 1990 σε θέσεις υψηλής ευθύνης. Ειδικεύεται στις δημόσιες σχέσεις, το ελεύθερο και το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ.