Πέμπτη 25.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Θορυβημένοι οι καταστηματάρχες από την ...ησυχία στην πόλη

Ηχορρύπανση
30 Μαΐου 2022 / 13:45

«Σαφάρι» της Αστυνομίας το Σαββατοκύριακο για ηχορρύπανση

ΚΕΡΚΥΡΑ. Αναβρασμός επικρατεί στον κλάδο των επαγγελματιών της παλιάς πόλης από το Σαββατοκύριακο, μετά το «σαφάρι» της Αστυνομίας για ηχορύπανση στα καταστήματα διασκέδασης στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Στα σημεία που τα μπαράκια βρίσκονται συνήθως στο απόγειο της διασκέδασης, τα μεσανύχτα επικρατούσε σιγή, σε τέτοιο βαθμό που έκανε εντύπωση στους περαστικούς που έχουν συνηθίσει σε άλλα ...ντεσιμπέλ.

ΕΛ.ΑΣ.: «Καμία αλλαγή»

Τα τηλέφωνα μεταξύ των επαγγελματιών "πήραν φωτιά", στην προοπτική να κλείνει η μουσική από τις 11. Αστυνομικές πηγές αναφέρουν στην "Ε" ωστόσο, ότι απλώς εφαρμόστηκε η νομοθεσία -όπως εφαρμοζόταν και θα συνεχίσει να εφαρμόζεται. Τονίζουν ότι «πρόστιμα για ηχορρύπανση βεβαιώνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, κάθε φορά που διαπιστώνονται παραβάσεις κατά τη διάρκεια αστυνομικών ελέγχων. Ειδικά εάν υπάρχουν καταγγελίες η αστυνομία είναι υποχρεωμένη να ελέγξει», τονίζουν οι ίδιες πηγές. 

Άλυτος γρίφος 

Η συζήτηση που φούντωσε μέσω social media, ήταν μαθηματικά βέβαιο ότι θα πυροδοτούσε την αιώνια αντιπαράθεση επαγγελματιών και μονίμων κατοίκων. Οι μεν ζητούν ελευθερία για να προσελκύσουν πελατεία, σε μια πόλη που ζει και αναπνέει από τον τουρισμό. Οι δε, ζητούν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, δικαίωμα στην ξεκούραση, τη δυνατότητα να παραμείνουν στα σπίτια τους στην παλιά πόλη και να την κρατήσουν ζωντανή και κατοικήσιμη.

Το μόνιμο στοίχημα για κάθε δημοτική αρχή, είναι(;) να βρεθεί η "χρυσή τομή" που θα μπορέσει να αποκαταστήσει την τάξη στην επαγγελματική δραστηριότητα. Ουδείς έχει καταφέρει μέχρι ώρας να βάλει τάξη σε αυτήν την προβληματική συμβίωση.  

Επιτέλους εφαρμόζεται ο Νόμος

«Για τους μονίμους κατοίκους, αποτελεί πάγιο αίτημα να υπάρχει σεβασμός στις ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης» αναφέρει ο Νικόλαος Ολύμπιος, Πρόεδρος του Συλλόγου Μονίμων Κατοίκων Παλιάς Πόλης, εκφράζοντας ικανοποίηση για την εφαρμογή του νόμου και ελπίδα να συνεχιστούν οι έλεγχοι.

Υπάρχουν κάτοικοι που έχουν εγκαταλείψει τις πατρογονικές εστίες τους, ηττημένοι από τον θόρυβο των μπαρ. Σκοπεύουμε να έχουμε συνάντηση και με τη Δήμαρχο Μερόπη Υδραίου για αυτό το θέμα» αναφέρει ο κ. Ολύμπιος στην "Ε".

Ισορροπία

«Εχουν δίκιο και οι δύο πλευρές», παραδέχεται ο Πρόεδρος της Ένωσης Εστίασης Βασίλης Βασιλάκης. Επισημαίνει ότι είναι επιτέλους ώρα να συμφωνηθεί μια μέση λύση. «Παν μέτρον άριστον», αναφέρει χαρακτηριστικά. «Πρέπει και οι μαγαζάτορες να μπορούν να δουλέψουν, πρέπει και οι άνθρωποι να μπορούν να ζήσουν στα σπίτια τους. Να μην ξεχνάμε ότι είμαστε σε ένα τουριστικό νησί, όπου όλοι εξαρτώνται άμεσα ή έμμεσα από αυτήν τη δραστηριότητα. Από την άλλη οφείλουν και οι επαγγελματίες να έχουν όρια. Να βρεθεί μια ισορροπία». 

Υδραίου: Δεν υπάρχει αίτημα παράτασης

Οι έλεγχοι γίνονται από την Αστυνομία σε εφαρμογή σχετικής διάταξης, απαντά η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας Μερόπη Υδραίου στην "Ε". «Ο Δήμος έχει τη δυνατότητα να γνωμοδοτήσει για το θέμα της παράτασης, μέσα από τα αρμόδια όργανα, και κατόπιν να γίνει γνωστοποίηση στην Περιφέρεια και στην Αστυνομία. Ωστόσο δεν έχω αίτημα για κάτι τέτοιο από κάποιο Σύλλογο ή Σωματείο» διευκρινίζει.    

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ