Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μπιάγκης - Μουλκιώτης ζητούν δίκαιο εργασιακό πλαίσιο στον Τουρισμό

Δημήτρης Μπιάγκης
25 Μαΐου 2022 / 14:50

«Η διαπιστωμένη έλλειψη εργατικών χεριών σε συνδυασμό με τις συνθήκες εργασίας, πρέπει να μας προβληματίσουν»

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ο Βουλευτής Κέρκυρας, Δημήτρης Μπιάγκης με τον Βουλευτή Βοιωτίας, Γιώργο Μουλκιώτη κατέθεσαν την υπ’ αριθμόν Α.Π.: 5365/24-5-2022 Ερώτηση αναφορικά με: «την εφαρμογή Συλλογικών και Κλαδικών Συμβάσεων Εργασίας στους εργαζομένους».

Στην Ερώτηση οι Βουλευτές διατυπώνουν την ανάγκη:

- Εφαρμογή ενός δίκαιου εργασιακού πλαισίου που θα στηρίζεται στον αλληλοσεβασμό εργοδοτών και εργαζομένων στον τομέα του τουρισμού.
- Άμεση επέκτασης των Κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων εργασίας για τους εργαζόμενους του τουρισμού και του επισιτισμού.
- Επαναφορά του θεσμού της διαιτησίας
- Ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών που αυτή ταλανίζονται από τεράστια έλλειψη στελεχιακού δυναμικού.

Επίσης, οι Βουλευτές αναφέρουν ότι:  «Η νέα τουριστική περίοδος που έχει ξεκινήσει, από τη μια γεννά προσδοκίες, παρά τη σκιά του πολέμου και το πέρασμα της πανδημίας, από την άλλη, γεμίζει με ερωτηματικά και ανησυχία τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής, τους εργαζόμενους σ’ αυτόν.

Η διαπιστωμένη πλέον έλλειψη εργατικών χεριών σε συνδυασμό με τις συνθήκες εργασίας, όπως προκύπτουν από την ίδια την κοινωνία, πρέπει να μας προβληματίσουν. Τόσο οι τελευταίες νομοθετικές προβλέψεις της Κυβέρνησης, με τις οποίες δίνεται μεγαλύτερη  δυνατότητα στους εργοδότες να ελίσσονται ποικιλοτρόπως, σε συνδυασμό με τις δεδομένες ελλείψεις στους ελεγκτικούς μηχανισμούς, αλλά και η Κυβερνητική αδράνεια του Υπουργείου, καθιστούν πια άκρως επικίνδυνο το τουριστικό τοπίο. Η εργοδοτική αυθαιρεσία είναι βέβαιο πως θα γιγαντωθεί κάτω από αυτές τις συνθήκες που τροφοδοτεί η ανεπάρκεια της Κυβέρνησης, ειδικά τους μήνες αιχμής, Ιούλιο και Αύγουστο όπου η τουριστική κίνηση είναι μεγάλη».

Τέλος, οι Βουλευτές τονίζουν ότι: «Είναι επιβεβλημένη όσο ποτέ άλλοτε, η  ενός εφαρμογή ενός σύγχρονου και δίκαιου εργασιακού πλαισίου που θα στηρίζεται στον αλληλοσεβασμό εργοδοτών και εργαζομένων στον τομέα του τουρισμού, αλλά και στην επέκταση Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας στον βασικότερο μοχλό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, τον Τουριστικό και Επισιτιστικό κλάδο».