Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η πρόταση Μαχειμάρη για μεταφορά νερού από την Αλβανία, με αριθμούς

Γαλάζιο Μάτι
25 Μαΐου 2022 / 14:33

Το ιστορικό, η πρόταση, η μέθοδος δημοπράτησης και εκτίμηση κόστους

ΓΕΝΙΚΑ:
Η διαχείριση των υδατικών πόρων, βρίσκεται σε άμεση συσχέτιση και εμπλέκεται ενεργά τόσο με την οικονομία και την ανάπτυξη, όσο και με το περιβάλλον και αποτελεί προϋπόθεση για κάθε μορφή κοινωνικής ανάπτυξης .

Με μαθηματική ακρίβεια και συνεκτιμώντας τόσο τις εξελίξεις όσο και την υφιστάμενη κατάσταση τα επόμενα χρόνια θα αντιμετωπίσουμε κρίση νερού , μια κρίση που σέρνεται με τα ίδια χαρακτηριστικά 30 και πλέον συναπτά έτη.

Με ενσυναίσθηση λοιπόν της ευθύνης απέναντι στην κοινωνία μας, απέναντι στους επισκέπτες μας, καταθέτουμε πρόταση /τεχνικό υπόμνημα υδροδότησης με μεταφορά νερού από το ΓΑΛΑΖΙΟ ΜΑΤΙ της γειτονικής Αλβανίας ,συνεκτιμώντας κι αξιοποιώντας  την εμπειρία του υποθαλάσσιου αγωγού που συνδέει την ύδρευση της Αίγινας με την ΕΥΔΑΠ στη Σαλαμίνα, τη συσσωρευμένη εμπειρία της αυτοδιοίκησης και τις υπάρχουσες μελέτες όπως εκείνη του Πολυτεχνείου (1991) , οι οποίες μπορούν να επικαιροποιηθούν στα σημερινά δεδομένα.

Εν αρχή, καταγράφουμε τα σημαντικότερα σημεία σταθμούς της ΔΕΥΑΚ :

ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ (από το αρχείο της ΔΕΥΑΚ):

1.Σταθμός σημαντικός  η σύσταση της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Πόλεως Κέρκυρας το 1982 (ΦΕΚ 28Α΄/08.03.1982) από τον τότε Δήμαρχο Κερκυραίων Γιάννη Κούρκουλο.

2. Το 1966 εισήχθη νερό από την πηγή της Χρυσίδας. Έκτοτε η Κέρκυρα υδρεύεται με νερό αυξημένης σκληρότητας  νερό που σε άλλες περιοχές το θεωρούν ακατάλληλο ακόμα και για άρδευση.

3.Την περίοδο 1993-1994 ενώ το Υπουργείο προωθούσε τη δημιουργία ταμιευτήρων (λιμνοδεξαμενών) και η Κέρκυρα ήταν μέσα στις περιοχές ωφελείας , η προοδευτική εξουσία στην Κέρκυρα της τότε εποχής μπλόκαρε την όλη διαδικασία. Στον αντίποδα τα νησιά του Αιγαίου (Ρόδος-Μύκονος κ.λ.π.) υιοθέτησαν τη δυνατότητα και  έλυσαν το πρόβλημα ύδρευσης των νησιών τους.

4. Η Δ.Ε.Υ.Α.Κ. το 1991 προχώρησε σε εκπόνηση προκαταρκτικής μελέτης για τη λύση του προβλήματος. Προέκυψε έτσι μια πρόταση η οποία προέβλεπε την κατασκευή 3 φραγμάτων, 2 μονάδων αφαλάτωσης και ένα πλήθος αγωγών διασύνδεσης οικονομικού ύψους της τάξης των 250.000.000ευρώ για τη λύση του υδρευτικού προβλήματος του νησιού.

5. Από το 1994 ενδιαφέρον έδειξε η τότε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κέρκυρας , ενώ το 1998 έδειξαν ενδιαφέρον για την πιθανότητα μεταφοράς νερού από την γείτονα στην Κέρκυρα, προκειμένου να λυθεί το θέμα του πόσιμου νερού ο Δήμος Θιναλίων και ο Δήμος Κασσωπαίων καταλήγοντας  ότι η μεταφορά νερού από την Αλβανία θα εξασφάλιζε μεγάλης ποσότητας και καλής ποιότητας νερό για το νησί  και ξεκίνησαν διερευνητικές συζητήσεις για να δουν αν υπάρχει ενδιαφέρον και από άλλους αυτοδιοικητικούς. Ακολούθησαν τα γνωστά γεγονότα και η πρόταση πρώην βουλευτή..

6.Το έργο των φραγμάτων πέρασε και περνά «Οδύσσεια». ..με σταθμούς : Δ’ ΚΠΣ, πάγωμα του , ένα ατέλειωτο πήγαινε έλα αξιωματούχων για να ξεπαγώσει, για να  μην απενταχθεί, ακολούθησαν υποσχέσεις υλοποίησης, εκπτώσεις, κάποια βήματα έγιναν,… χαρακτηρίστηκε  «φαραωνικό έργο», …και σήμερα εντέλει το έργο δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα.

7. Επί 25 χρόνια το νησί της Κέρκυρας είναι δέσμιο σχεδιασμών, που συνοδεύονται με ευχολόγια και υποσχέσεις, έχουν ξοδευτεί σημαντικά ποσά σε μελέτες και απαλλοτριώσεις και πραγματικό αποτέλεσμα δεν υπάρχει, ενώ «ελαφρά τη καρδία» ματαιώθηκαν έργα και δεν προωθήθηκαν αντίστοιχα όπως λιμνοδεξαμενές,( οι οποίες ειρήσθω εν παρόδω έχουν σώσει από λειψυδρία νησιά του Αιγαίου) .

Η ΠΡΟΤΑΣΗ: ΥΔΡΕΥΣΗ ΚΕΡΚΥΡΑΣ - ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΝΕΡΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΚΗ  ΑΛΒΑΝΙΑ

Εξειδίκευση σημείων πρότασης:

Το έργο αφορά ύδρευση από τις πηγές «Γαλάζιο Μάτι» στην Αλβανία έως την Κέρκυρα. Απαρτίζεται από το κύριο μέρος, που είναι το υποθαλάσσιο τμήμα του έργου, δύο χερσαία τμήματα και δύο δεξαμενές, από την Αλβανία έως την Κέρκυρα. Το υποθαλάσσιο τμήμα θα κατασκευαστεί στον δίαυλο μεταξύ της νοτιοδυτικής ακτής της Αλβανίας και της βορειοανατολικής ακτής της Κέρκυρας.
To έργο θα περιλαμβάνει τα εξής τμήματα:
  1. Υδρομάστευση – έργο συγκέντρωσης του νερού στις πηγές «Γαλάζιο Μάτι», σε υψόμετρο περίπου 150 μέτρων.
  2. Δεξαμενή φόρτισης δίπλα στις πηγές, που θα εξασφαλίζει το κατάλληλο ενεργειακό και ποσοτικό φορτίο στο υδραγωγείο, ώστε να λειτουργεί ομαλά και με επάρκεια, χωρίς αυξομειώσεις πίεσης στο εσωτερικό του.
  3. Υπόγειο αγωγό μεταφοράς νερού στο Αλβανικό έδαφος, συνολικού μήκους περίπου 22-25 χιλιομέτρων. Ο αγωγός θα συνδέει την δεξαμενή των Πηγών με τη θέση πόντισης του υποθαλάσσιου αγωγού στην Αλβανική ακτή. Θα είναι θαμμένος κάτω από τον δημόσιο δρόμο και παραπλεύρως αυτού, και θα ακολουθεί τη διαδρομή «Γαλάζιο Μάτι – Άγιοι Σαράντα», μήκους 22-25 χλμ. .
  4. Υποθαλάσσιο αγωγό ή σύστημα αγωγών, εκτιμώμενης ονομαστικής διαμέτρου 630 χιλιοστών από πολυαιθυλένιο υψηλής πυκνότητας, κατάλληλης κλάσης αντοχής. Ο αγωγός θα έχει μήκος από 8 έως 12 χλμ. περίπου, ανάλογα με τη χάραξη που θα επιλεγεί, και θα σχεδιασθεί για παροχή περίπου 25-30 χιλιάδες κυβικά μέτρα ανά ημέρα.
  5. Υπόγειο αγωγό μεταφοράς νερού στο Ελληνικό έδαφος, συνολικού μήκους έως 2 χιλιομέτρων. Ο αγωγός θα συνδέει τη θέση άφιξης του υποθαλάσσιου αγωγού στην Κέρκυρα με την δεξαμενή αναρρύθμισης.
  6. Δεξαμενή αναρρύθμισης στην Κέρκυρα, σε κατάλληλο υψομετρικά σημείο, όπου θα επιτελείται έλεγχος της στάθμης, ώστε να διασφαλίζεται η βαρυτική λειτουργία, δηλαδή η φυσική ροή του υδραγωγείου, χωρίς παρεμβολή αντλιοστασίων, σε μεγάλο παραλιακό μέτωπο. Η δεξαμενή θα είναι εφοδιασμένη με φλοτεροβαλβίδα βραδείας λειτουργίας για περιορισμό του υδραυλικού πλήγματος στον αγωγό.
Τόσο η θέση πόντισης του αγωγού στην Αλβανία, όσο και το σημείο άφιξής του στην Κέρκυρα, στην ευρύτερη περιοχή της Κασσιόπης, θα είναι προσβάσιμα από το υφιστάμενο οδικό δίκτυο.

Από τη δεξαμενή αναρρύθμισης στην Κέρκυρα θα ξεκινά ο αγωγός τροφοδοσίας των δεξαμενών των οικισμών που θα υδροδοτηθούν από το έργο. Επισημαίνεται ότι για την υδροδότηση ορισμένων ορεινών οικισμών ενδέχεται να απαιτηθούν τα σχετικά αντλιοστάσια ανύψωσης.

Τονίζεται ιδιαίτερα ότι το μεγαλύτερο ποσοστό ύδατος στο παραλιακό –τουριστικό μέτωπο θα διοχετευθεί  με φυσική ροή , δεδομένο που μειώνει δραστικά το ενεργειακό κόστος.

ΜΕΘΟΔΟΣ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΗΣ

Το έργο θα δημοπρατηθεί με το σύστημα «Μελέτη- Κατασκευή», στο πρότυπο του αντίστοιχου έργου της ΑΙΓΙΝΑΣ. Προκειμένου να καταστεί ώριμο προς δημοπράτηση από τεχνική άποψη, θα απαιτηθεί η σύνταξη ειδικών τεχνικών και υποστηρικτικών μελετών και ερευνών, και συγκεκριμένα:
  • Υδραυλική μελέτη, σε στάδιο Προμελέτης
  • Βυθομετρική αποτύπωση
  • Γεωλογική μελέτη
  • Γεωτεχνική έρευνα και μελέτη
  • Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων
Με βάση τις μελέτες που θα συνταχθούν και τις έρευνες που θα εκτελεσθούν, θα επιλεγεί η ακριβής χάραξη του αγωγού, θα γίνει η χωροθέτηση των συνοδών έργων, θα δοθούν οι περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις και θα συνταχθούν τα Τεύχη Δημοπράτησης.

Αξίζει να καταγράψουμε ενδεικτικά, το αντίστοιχο έργο του αγωγού της Αίγινας, που αφορούσε παροχή 21.500 κυβικά μέτρα ανά ημέρα, είχε προϋπολογισμό δημοπράτησης 30.135.000,00 €, με ΦΠΑ. Περιελάμβανε κυρίως υποθαλάσσιο τμήμα, μήκους 14 χιλιομέτρων, από σωλήνες πολυαιθυλενίου, ονομαστικής (εξωτερικής) διαμέτρου 630 χιλιοστών και πίεσης λειτουργίας 16 ατμοσφαιρών, καθώς και χερσαία τμήματα λίγων δεκάδων μέτρων. Κατά την εκτέλεση της εργολαβίας συμπεριλήφθηκε, με Συμπληρωματική Σύμβαση Εργασιών, και η κατασκευή Δεξαμενής Αναρρύθμισης. Επισημαίνεται ότι το έργο της Αίγινας δημοπρατήθηκε το Δεκέμβριο του 2015 και η εργολαβική σύμβαση υπογράφηκε το Δεκέμβριο του 2017, ενώ ο Ανάδοχος (Χ.ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ) είχε προσφέρει έκπτωση 32%.

Σε σχέση με την υφιστάμενη μελέτη της υδροδότησης από το Γαλάζιο Μάτι, που συντάχθηκε την δεκαετία του 1990 και αφορά σε προεκτίμηση του κόστους και του τρόπου μεταφοράς, θα αξιολογηθεί και θα αξιοποιηθεί όσο είναι εφικτό. Σε κάθε περίπτωση, η μελέτη θα απαιτηθεί να επικαιροποιηθεί, αφού τα πληθυσμιακά μεγέθη, αλλά και τα διαθέσιμα τεχνολογικά μέσα, έχουν μεταβληθεί και εξελιχθεί σημαντικά από τότε που συντάχθηκε (ΜΕΛΕΤΗ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΊΟΥ κ.λ.π).
 
ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΚΟΣΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΗ «ΗΜΕΡΟΛΙΑ» ΚΑΣΣΙΟΠΗΣ

Στους Πίνακες που ακολουθούν δίνεται αναγνωριστική εκτίμηση κόστους για το έργο υδροδότησης της Βόρειας Κέρκυρας από το Γαλάζιο Μάτι, με τις εξής παραδοχές:
  • Θέση πόντισης του υποθαλάσσιου αγωγού στην Αλβανία: Άγιοι Σαράντα
  • Θέση άφιξης του υποθαλάσσιου αγωγού στην Κέρκυρα: Λιμάνι «Ημερολιά» Κασσιόπης
  • Αγωγοί από σωλήνες πολυαιθυλενίου, ονομαστικής (εξωτερικής) διαμέτρου 630 χιλιοστών και πίεσης λειτουργίας 16 ατμοσφαιρών
  • Δεξαμενή φόρτισης όγκου 1000 κυβ. μέτρων στο Γαλάζιο Μάτι
  • Αναρρυθμιστική δεξαμενή όγκου 1000 κυβ. μέτρων στην Ημερολιά Κασσιόπης, σε απόσταση έως 2 χιλιομέτρων από τη θέση άφιξης του υποθαλάσσιου αγωγού.
 
ΑΓΩΓΟΙ        
TMHMA ΕΙΔΟΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ ΜΗΚΟΣ ΜΟΝΑΔΙΑΙΟ ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ
(ΧΛΜ) (€ ΑΝΑ ΜΕΤΡΟ) (€)
  ΠΡΟ ΦΠΑ
Γαλάζιο Μάτι - Άγιοι Σαράντα Υπόγειος 25 500 12 500 000
Άγιοι Σαράντα - Ημερολιά Κασσιόπης Υποθαλάσσιος 12 2 000 24 000 000
Ημερολιά Κασσιόπης - Δεξαμενή Δ2 Υπόγειος 2 500 1.000 000
ΣΥΝΟΛΟ                  39    37.500 000
         
ΔΕΞΑΜΕΝΕΣ        
ΘΕΣΗ ΕΙΔΟΣ ΔΕΞΑΜΕΝΗΣ ΟΓΚΟΣ ΜΟΝΑΔΙΑΙΟ ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ
ΚΥΒ. ΜΕΤΡΑ (€ ΑΝΑ ΚΥΒ.ΜΕΤΡΟ) (€)
  ΠΡΟ ΦΠΑ
Δ1 - Γαλάζιο Μάτι Αλβανίας Φόρτισης 1000 1 000 1.000 000
Δ2 - Ημερολιά Κασσιόπης Αναρρυθμιστική 1000 1 000 1.000 000
ΣΥΝΟΛΟ   2.000   2 000 000
 
 
Το εκτιμώμενο συνολικό κόστος κατασκευής των αγωγών και δεξαμενών ανέρχεται σε 39.500.000 εκατομμύρια ευρώ προ ΦΠΑ.
Επισημαίνεται ότι το έργο θα έχει χαμηλό  κόστος λειτουργίας, δεδομένου ότι δεν απαιτούνται:
  • Μονάδα Καθαρισμού Νερού, λόγω της εξαιρετικής ποιότητας των νερών των πηγών στο Γαλάζιο Μάτι
  • Αντλιοστάσια ανύψωσης, λόγω της επάρκειας ενεργειακού φορτίου μεταξύ πηγών στο Γαλάζιο Μάτι και Ημερολιάς Κασσιόπης.
Στην κατακλείδα καταγράφουμε :
1. Μεγάλο μέρος της παροχής ύδρευσης -στο παραλιακό –τουριστικό μέτωπο- όλης της Κέρκυρας ,θα διοχετευθεί  με φυσική ροή , δεδομένο που μειώνει δραστικά το ενεργειακό κόστος, λόγω του υψομέτρου από το Γαλάζιο Μάτι το οποίο θα αξιοποιηθεί στην δεξαμενή υποδοχής στην Κέρκυρα (χαμηλό κόστος λειτουργίας).
2. Επίσης με μικρό πρόσθετο κόστος δίνεται η δυνατότητα αύξησης των ποσοτήτων νερού , ικανών να υδροδοτήσουν όλο το Νησί της Κέρκυρας.
3. Η ως άνω πρόταση έχει χαρακτηριστικά που αφορούν στο μεγάλο οικονομικό –περιβαλλοντικό όφελος, στην διάθεση μεγάλων ποσοτήτων  εξαιρετικής ποιότητας νερού, μικρό ενεργειακό κόστος.

Παράλληλα η λύση που προτείνεται είναι γρήγορα υλοποιήσιμη , ενώ υπάρχει πρόθεση κατασκευής από αλβανικής πλευράς των έργων που αφορούν στα εδάφη τους , οπότε απομένει σε μας μόνο το μέρος των έργων που αφορά στα δικά μας εδάφη (12-15 εκ.) .

Αξίζει δε να  σημειώσουμε ότι το τελευταίο διάστημα συναντήσεις σε ανώτερο  κυβερνητικό επίπεδο κ.κ αξιότιμων υπουργών Εξωτερικών  Νίκου Δένδια , Εσωτερικών Μαυρουδή Βορίδη με τους αντίστοιχους της Αλβανικής Κυβέρνησης  γίνονται σε πολύ καλό εποικοδομητικό κλίμα,  με σύμπνοια για ενίσχυση της διασυνοριακής συνεργασίας, μεταξύ όμορων Δήμων.
 
Σημείωση:
Για το ως άνω τεχνικό υπόμνημα στοιχεία αντλήθηκαν από :
Μελέτη Πολυτεχνείου
Μελέτη που αφορά στη σύνδεση της Αίγινας
μέσω υποθαλάσσιου αγωγού ύδρευσης με την ΕΥΔΑΠ
Στοιχεία μελετών μεγάλων έργων συμβούλων/ φίλων μηχανικών
 
 
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ          Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ                               
 
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΧΕΙΜΑΡΗΣ                                 ΧΑΡΙΤΩΝ ΚΟΥΤΣΟΥΡΗΣ