Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Εκδηλώσεις - 30 χρόνια από την ίδρυση του Τμ. Μουσικών Σπουδών

Ιόνιο Πανεπιστήμιο
16 Μαΐου 2022 / 09:28
ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΩΝΑΚΗ

Ο α’ κύκλος των εκδηλώσεων θα δώσει μια μεγάλη δημιουργική ανάσα ζωντανής μουσικής ερμηνείας που έλειψε κατά τη διάρκεια της διετούς καταναγκαστικής εσωστρέφειας της πανδημίας.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στο πλαίσιο του εορτασμού των 30 χρόνων από την ίδρυση του Τμήματος Μουσικών Σπουδών (ΤΜΣ) διοργανώνονται εκδηλώσεις από την Σχολή Μουσικής και Οπτικοακουστικών Τεχνών. Το πρόγραμμα αναλυτικά:

Α΄ κύκλος Μάϊος – Ιούνιος 2022

Tο Tμήμα Mουσικών Σπουδών λειτουργεί στην Kέρκυρα από τον Oκτώβριο του 1992 και φέτος συμπληρώνει και γιορτάζει τα τριάντα χρόνια της πολυδύναμης παρουσίας του στον ελληνικό χώρο, ενός ιδεώδους και μοναδικού συνδυασμού Πανεπιστημίου και Μουσικής Ακαδημίας, με σειρές από εκδηλώσεις που αναδεικνύουν την πολύπλευρη επιστημονική και καλλιτεχνική φυσιογνωμία του.

Η Κέρκυρα είναι ένα νησί με μεγάλη πολιτιστική παράδοση, λίκνο της Νεοελληνικής Μουσικής. Η μουσική παράδοση όχι μόνο της Κέρκυρας αλλά και όλων των Ιονίων νήσων, είναι ίσως η πλουσιότερη από όλα τα άλλα μέρη στη Νεότερη Ελλάδα. Μάλιστα οι Φιλαρμονικές, ιδιαίτερα της Κέρκυρας, όχι μόνο εξελίσσουν μέχρι σήμερα τη μουσική παράδοση που ξεκίνησε πριν 182 χρόνια (η Φιλαρμονική Εταιρεία της Κέρκυρας ιδρύθηκε το 1840) αλλά και τη καθιστούν γνωστή παγκοσμίως.
Στόχος τους η ανάδειξη και ανάπτυξη της Κερκυραϊκής μουσικής παράδοσης και παιδείας. Η πλούσια αυτή μουσική παράδοση της Κέρκυρας συμπληρώνεται άριστα και αναβαθμίζεται μέσα από τις επιστημονικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες του Τμήματος Μουσικών Σπουδών, της Σχολής Μουσικής και Οπτικοακουστικών Τεχνών του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Το Τμήμα Μουσικών Σπουδών παρουσιάζει μία εντυπωσιακή εξέλιξη, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια. Διατηρεί δυναμική καλλιτεχνική παρουσία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με συναυλίες και δισκογραφίες. Διαθέτει Συμφωνική Ορχήστρα, Χορωδία, Σύνολο Τζαζ, Σύνολο Παλαιάς Μουσικής, Φωνητικό Σύνολο κ.α., μέσω των οποίων οι φοιτητές συμμετείχαν και συμμετέχουν επανειλημμένα σε κορυφαίες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις στην Ελλάδα (όπως φεστιβάλ Αθηνών, φεστιβάλ Δημητρίων, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, Εθνική Πινακοθήκη, Μουσείο Μπενάκη, Γεννάδιος Βιβλιοθήκη κ.α.) αλλά και στο εξωτερικό (Παρίσι, Λονδίνο, Κωνσταντινούπολη, Βενετία, Αμερική, κ.α.).

Ταυτόχρονα, βρίσκεται στην πρωτοπορία της Μουσικολογικής έρευνας, με πολυάριθμες εκδόσεις (μεταξύ άλλων τα έγκυρα επιστημονικά περιοδικά Μουσικός Λόγος και Μουσικός Ελληνομνήμων). Σε αυτές δημιουργούνται ισχυρές μουσικολογικές κατευθύνσεις με στόχο την ανάδειξη του Επτανησιακού μουσικού πολιτισμού.

Ένας από τους βασικούς στρατηγικούς στόχους του Τ.Μ.Σ. είναι η διεθνοποίηση των μουσικών σπουδών που προσφέρει μέσα από τη συστηματική ανάπτυξη διεθνών συνεργιών, με στόχο την ανάδειξή του ως σημείου αναφοράς στην ακαδημαϊκή έρευνα, την καλλιτεχνική δημιουργία και την ανάπτυξη καινοτόμων προγραμμάτων σπουδών στον ευρύτερο γεωγραφικό χώρο της Μεσογείου.  Παράλληλα, βασικό στρατηγικό στόχο αποτελεί η σύναψη, διατήρηση και ανάπτυξη στενών καλλιτεχνικών και ερευνητικών δεσμών με ιστορικούς, μουσικούς και ευρύτερα καλλιτεχνικούς φορείς της Κέρκυρας.
 
Η ένταξη του τμήματος στην Κέρκυρα, άλλωστε, αποτυπώνεται στις φετινές συνδιοργανώσεις των κύκλων των εκδηλώσεων του εορτασμού με σημαντικούς φορείς της πόλης, αρχής γενομένης με τον Δήμο Κέρκυρας, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κέρκυρας και το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης.

Ο α’ κύκλος των εκδηλώσεων θα δώσει μια μεγάλη δημιουργική ανάσα ζωντανής μουσικής ερμηνείας που έλειψε κατά τη διάρκεια της διετούς καταναγκαστικής εσωστρέφειας της πανδημίας. Ταυτόχρονα να αναδείξει τις ποικίλες πλευρές της δυναμικής καλλιτεχνικής παρουσίας με συνοδοιπόρους σε κάθε βήμα τους φοιτητές οι οποίοι θα δώσουν το δυναμικό παρόν τους στις συναυλίες μαζί με τους καθηγητές τους.

Με τις εκδηλώσεις του εορτασμού των 30 χρόνων λειτουργίας του τμήματος θα πραγματοποιηθεί ένα μεγάλο δημιουργικό ταξίδι στον απέραντο κόσμο της μουσικής: Από την μπαρόκ στην τζαζ μουσική (άλλωστε το τμήμα δίνει ιδιαίτερη έμφαση σε σπάνια ή εξειδικευμένα καλλιτεχνικά αντικείμενα, όπως τα προαναφερόμενα, που παράγουν υψηλή ακαδημαϊκή και καλλιτεχνική προστιθέμενη αξία), από την μουσική των Μπαχ, Περγκολέζι και Μότσαρτ  στη δημοφιλή μουσική του Χατζιδάκι, από την μελοποιημένη ποίηση του Καβάφη στην ηλεκτροακουστική μουσική. Γιατί θέλουμε η μουσική –βαθιά προσωπική, συναισθηματική, ακόμη και εφήμερη- όχι μόνο να επιβιώνει αλλά και να ανθίζει στο εξόχως μουσικό νησί της Ελλάδας, στην Κέρκυρα!

Η Πρόεδρος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών,

Καθηγήτρια Αναστασία Σιώψη

Εκδηλώσεος Μαϊου - Ιουνίου 2022

1. Αποδίδοντας μουσικά τον Κ. Π. Καβάφη (Ομιλία - συναυλία της Μαρίας Ντούρου).
Τετάρτη, 18 Μαΐου, Ιόνιος Ακαδημία, 19:30

Ομιλία της Μαρίας Ντούρου με τίτλο «Αποδίδοντας μουσικά τον Κ. Π. Καβάφη» και ερμηνεία σε πρώτη εκτέλεση του κύκλου τραγουδιών της ιδίας «Καβάφη διαπιστώσεις» από τη σοπράνο Λία Κολυτά και τον πιανίστα Ανδρέα Ζαφειρόπουλο.

2. Μεγάλη συναυλία με σύμπραξη της Ορχήστρας και συνόλων τζαζ μουσικής του ΤΜΣ, συνδιοργάνωση με το Δήμο Κέρκυρας. Παρασκευή, 20 Μαΐου, Δημοτικό Θέατρο, 20:30
«Από τη Τζοκόντα στη Τζαζ»

Πρόγραμμα: (1) Μάνος Χατζηδάκις, «Το χαμόγελο της Τζοκόντας», (2) Δημήτρης Καλαντζής, «Πέντε τραγούδια του Μάνου Χατζηδάκη για κουιντέτο τζαζ και ορχήστρα εγχόρδων».
Συμφωνική ορχήστρα και κουιντέτο Τζαζ  Τμήματος Μουσικών Σπουδών Ιονίου Πανεπιστημίου.
Επιμέλεια:  Μίλτος Λογιάδης, Δήμος Δημητριάδης
Διεύθυνση ορχήστρας: Λυδία Σώχου, Γιώργος Σγούρδας

3. Next Step Quartet
Σάββατο, 21 Μαΐου, ΠΟΛΥΤΕΧΝΟ, 21.30

Ένα απο τα δημοφιλέστερα και πιο επιτυχημένα σύνολα τζαζ της νεότερης γενιάς αποτελούμενο απο δύο διδάσκοντες και δύο απόφοιτους του ΤΜΣ έχει κατακτήσει το πρώτο βραβείο στον διεθνή διαγωνισμό Made in New York Jazz Competition 2016. Γιάννης Παπαδόπουλος πιάνο, Θοδωρής Κότσυφας κιθάρα, Ντίνος Μάνος κοντραμπάσο, Βασίλης Ποδαράς ντράμς.

4. Ορκωμοσία όλων των τμημάτων του Ι.Π. με συναυλία χορωδίας του τμήματός μας στο εναρκτήριο μέρος της τελετής

Τετάρτη, 25 Μαΐου, Άγ. Γεώργιος, Παλαιό Φρούριο, 18:00

Στην αρχική 15λεπτη συναυλία της χορωδίας και του φωνητικού συνόλου του ΤΜΣ θα ερμηνευτούν χορωδιακές διασκευές έργων των Michael Jackson και Duke Ellington, μουσική διεύθυνση Δημήτρης Κτιστάκης

5. Χορωδία Τμήματος και Φωνητικά Σύνολα

Σάββατο, 28 Μαΐου, Άγ. Γεώργιος, Παλαιό Φρούριο, 20:30

Σε μουσική διεύθυνση του Δημήτρη Κτιστάκη και φοιτητών της κατεύθυνσης εκτέλεσης (Διεύθυνσης Μικτής Χορωδίας), το φιλόμουσο κοινό της Κέρκυρας θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει ένα πρόγραμμα που ποικίλλει από 4φωνα έως 12φωνα έργα και εκτείνεται από το μπαρόκ έως την σύγχρονη εποχή.

6. Συναυλία μουσικής μπαρόκ: Κυριακή, 29 Μαΐου, Άγ. Γεώργιος, Παλαιό Φρούριο, 20:30
Έργα των J.B. Lully, J.P. Rameau, M. Marais κ.α. με φοιτητές και καθηγητές του ΤΜΣ. Συμμετέχει το Σύνολο Μουσικής Μπαρόκ. Μουσική προετοιμασία: Κατερίνα Μιχοπούλου-Δημήτρης Κούντουρας.

7. Καμεράτα Τμήματος Μουσικών Σπουδών Ιονίου Πανεπιστημίου, συνδιοργάνωση με το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης Κέρκυρας.
Δευτέρα, 30 Μαΐου, Μουσείο Ασιατικής Τέχνης Κέρκυρας, 19:30

Πρόγραμμα: (1) J. S. Bach, η πρώτη από τις έξι σονάτες και παρτίτες για βιολί χωρίς συνοδεία (βιολί: Σπύρος Γκικόντης) (2) Έργα των Wolfgang Amadeus Mozart, Dag Wirén και Νίκου Σκαλκώτα με την «Ionian Camerata” του ΤΜΣ. Η καμεράτα αποτελείται από φοιτητές του ΤΜΣ. Διδασκαλία και διεύθυνση: Σπύρος Γκικόντης.

8. Stabat Mater του G. B. Pergolesi και Stabat Materτου E. D'Astorga
Τρίτη, 31 Μαΐου, Άγ. Γεώργιος, Παλαιό Φρούριο, 20:30
Διδασκαλία και επίβλεψη: Μίλτος Λογιάδης και Δημήτρης Κτιστάκης. Διευθύνουν οι Λυδία Σώχου και Μαρία Ασλανίδου.

09. Συναυλίες ηλεκτροακουστικής μουσικής στα πλαίσια (1) του Φεστιβάλ του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας της Σχολής Μουσικής και Οπτικοακουστικών Τεχνών και (2) του εορτασμού των 30 χρόνων του ΤΜΣ.

Τρίτη 31 Μαΐου έως Κυριακή 5 Ιουνίου

Συναυλίες ακουσματικής μουσικής με έργα φοιτητών, αποφοίτων, διδασκόντων και  παλαιών διδασκόντων του Τμήματος στην Ιόνιο Ακαδημία, πέντε συναυλίες ζωντανής ηλεκτροακουστικής μουσικής στο ΠΟΛΥΤΕΧΝΟ, ηχητικές και άλλες εγκαταστάσεις στο Φουαγιέ της Ιόνιας Ακαδημίας και στο Μον Ρεπό και ένα πλούσιο πρόγραμμα εργαστήριων και σεμιναρίων.

Εποπτεία και οργάνωση: Ανδρέας Μνιέστρης, Θόδωρος Λώτης, Απόστολος Λουφόπουλος,  Μηνάς Εμμανουήλ

Αναλυτικά οι πληροφορίες στην ιστοσελίδα:

AKOYSMATA 2022 (https://cutt.ly/DHhgYz5)
Δημιουργία λογότυπου για τα 30 χρόνια εορτασμού του ΤΜΣ: Simona Sarchi

ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΩΝΑΚΗ

Εργάζεται στις Εκδόσεις Ενημέρωση από το 1990 σε θέσεις υψηλής ευθύνης. Ειδικεύεται στις δημόσιες σχέσεις, το ελεύθερο και το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ.