Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αντίο Σπύρο, έφυγες τόσο νωρίς…

Σταύρος Καρβούνης
12 Μαΐου 2022 / 13:07

Αποχαιρετιστήριο στον Σπύρο Ασωνίτη - Γράφει ο Σταύρος Καρβούνης

«Ηχήστε οι σάλπιγγες… Καμπάνες βροντερές, δονήστε σύγκορμη τη χώρα πέρα ως πέρα…

Βογκήστε τύμπανα πολέμου… Οι φοβερές σημαίες, ξεδιπλωθείτε στον αέρα…»
Με τους συγκλονιστικούς αυτούς στίχους του Άγγελου Σικελιανού, που τόσο πολύ σου άρεσε να απαγγέλλεις στο παλκοσένικο, με τη δική σου δυνατή, ξεχωριστή και χρωματισμένη τέλεια για την «περίσταση» φωνή, σε αποχαιρετούμε συγκλονισμένοι και εμείς από τον τόσο πρόωρο αποχωρισμό σου. Η υπέροχη και αγαπημένη σου σύντροφός τα τελευταία 25 και πλέον χρόνια, Μαρία, η κόρη σου Τερέζα, η πρώην σύζυγός σου, Μαριέττα, η αδελφή σου Κατίνα όπως χαϊδευτικά την αποκαλούσες, η αγαπημένη ξαδέλφη σου Κική, όλοι οι στενοί συγγενείς σου, οι αγαπημένοι φίλοι σου, οι συμμαθητές σου στο Οικονομικό Γυμνάσιο Κερκύρας, όλοι μας σαν μία οικογένεια νιώθουμε τόσο πόνο για τη φυγή και τον αποχωρισμό σου.

Ανήμερα της Πέμπτης 12 Μαΐου έφυγε ο σπουδαίος Κορφιάτης Καλλιτέχνης, Σπύρος Ασωνίτης της Τερέζας και του Αριστοτέλη. Γεννημένος Καλλιτέχνης, ο Σπύρος Ασωνίτης δεν έμεινε στο χωριό που γεννήθηκε στην Στρογγυλή Κερκύρας, αλλά έφυγε από πολύ μικρός και ήρθε στην πόλη, «στους Κορφούς», όπως συνήθιζε να λέει, γιατί ήθελε να είναι «Κορφιάτης».

Η καλλιτεχνική του πορεία άρχισε με τα απογευματινά μαθήματα ζωγραφικής δίπλα στο μεγάλο Κερκυραίο ζωγράφο Στέφανο Σγούρο. Παράλληλα ολοκλήρωσε το Οικονομικό Γυμνάσιο Κερκύρας και αμέσως μετά έφυγε για την Αθήνα με στόχο να πραγματοποιήσει το μεγάλο του όνειρο να γίνει ηθοποιός. Φοίτησε στη Σχολή του μεγάλου θεατρικού δασκάλου, Καρόλου Κουν και ολοκλήρωσε τις θεατρικές του σπουδές στη Σχολή Τριβυζά.

Με την επιστροφή του στην Κέρκυρα έγινε μέλος και διέπρεψε στη θεατρική οικογένεια της Κερκυραϊκής Καλλιτεχνικής Σκηνής ενώ ήταν σημαντικό στέλεχος στον Οργανισμό Κερκυραϊκών Εκδηλώσεων. Πρωταγωνίστησε σε πολλά θεατρικά έργα και παραστάσεις ενώ παράλληλα ασχολήθηκε και με τη μεγάλη του αγάπη τη ζωγραφική, πραγματοποιώντας εκθέσεις και συμμετέχοντας σε αναρίθμητες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.

Τα τελευταία 25 και πλέον χρόνια ήταν οικογένεια με τη σύντροφό του, Μαρία Πανάρετου, πραγματοποιώντας όνειρα ζωής και επιτυχίες. Υπήρξε παντρεμένος με τη Μαριέττα Σαβανή, με την οποία απέκτησε τη μεγάλη του αγάπη, την κόρη του Τερέζα που του χάρισε την υπέροχη εγγονή του, τη μικρή Μαριέττα.

Γι’ αυτό τον αποχωρισμό, αγαπημένε μας Σπύρο, φέρνουμε στο νου την ξεχωριστή φωνή σου στην απαγγελία των στίχων του Νομπελίστα ποιητή μας Γιώργου Σεφέρη από το ποίημά του «Ο Νοτιάς» και σε ακούμε να απαγγέλλεις:
«Το πέλαγο σμίγει κατά τη δύση μια βουνοσειρά.
Ζερβά μας ο νοτιάς φυσάει και μας τρελαίνει,
αυτός ο αγέρας που γυμνώνει τα κόκαλα απ’ τη σάρκα.
Το σπίτι μας μέσα στα πεύκα και στις χαρουπιές.
Μεγάλα παράθυρα. Μεγάλα τραπέζια για να γράφουμε τα γράμματα που σου γράφουμε… και τα ρίχνουμε μέσα στον αποχωρισμό για να γεμίσει…»

Αγαπημένε μας Σπύρο, αντίο…
 
Σταύρος Καρβούνης