Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η νεκρή «αλλοδαπή» είναι η Κερκυραία συγγραφέας Μαρία Στράνη

ΠΕΝΘΟΣ
09 Μαΐου 2022 / 19:16
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Γνωστή στους λογοτεχνικούς κύκλους από τα βιβλία της για την Κέρκυρα και την Ήπειρο σε ελληνικά και αγγλικά.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Το θλιβερό νέο δημοσιεύτηκε με τον στερεοτυπικό τρόπο των ανακοινώσεων, «θάνατος 76χρονης αλλοδαπής στην παραλία Δασιάς». Όμως σύντομα μάθαμε πως η άτυχη «αλλοδαπή», που βρέθηκε χωρίς τις αισθήσεις της, το πρωί του Σαββάτου στη Δασιά, δεν ήταν άλλη από την Κερκυραία συγγραφέα Μαρία Στράνη.

Η γυναίκα, που μοίραζε τον χρόνο της ανάμεσα στη Βρετανία, την Κέρκυρα και την απέναντι ηπειρωτική ακτή, βγήκε να κολυμπήσει και δεν γύρισε. Πιθανότατα η καρδιά της να της έπαιξε άσχημο παχνίδι. Οι διαπιστώσεις πλέον δεν έχουν ίσως κάποια σημασία.

Η Μαρία ήταν παντρεμένη με τον επίσης συγγραφέα Τζιμ Ποτς, επί χρόνια στέλεχος του Βρετανικού Συμβουλίου με έδρα τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη.

Ποια ήταν

Η ΜΑΡΙΑ ΣΤΡΑΝΗ-ΠΟΤΣ γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1946. Αποφοίτησε από τη Σχολή Σλαβικών και Ανατολικοευρωπαϊκών σπουδών του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Από το 1969 ταξίδεψε πολύ με το σύζυγό της, ο οποίος εργαζόταν για το Βρετανικό Συμβούλιο. Έζησε στην Αιθιοπία, στην Κένυα, στην Αγγλία, στην Ελλάδα, στην Τσεχοσλοβακία, στη Σουηδία και στην Αυστραλία, όπου πέρασε εφτά χρόνια με έδρα το Σίδνεϊ. Η Μαρία Στράνη-Ποτς ζούσε μεταξύ Κέρκυρας και Λονδίνου.

Το enimerosi.com εκφράζει τα συλλυπητήριά του στον σύζυγό της Τζιμ, τους οικείους και τους φίλους της.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.