Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αποκαλυπτήρια εκθεμάτων του λόρδου Γκίλφορντ στην Ιόνιο Ακαδημία (video)

Γκίλφορντ
07 Μαΐου 2022 / 22:16

ΚΕΡΚΥΡΑ. Τα αποκαλυπτήρια της προσωπογραφίας του λόρδου Γκίλφορντ από τον Πιέτρο Μανθιον και του πτυχίου του από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης έγιναν σε ειδική τελετή στην Ιόνιο Ακαδημία.

Τα αποκαλυπτήρια της προσωπογραφίας του λόρδου Γκίλφορντ από τον Πιέτρο Μανθιον και του πτυχίου του από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης έγιναν σε ειδική τελετή στην Ιόνιο Ακαδημία.

Η προσωπογραφία του λόρδου Φρειδερίκου Γκίλφορδ, καθώς και το πτυχίο που του απένειμε το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης το 1819, στο πλαίσιο των προσπαθειών του τιμωμένου για ίδρυση και οργάνωση της Ιονίου Ακαδημίας, κοσμούν πλέον το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, μετά από δωρεά του Προέδρου του Ιδρύματος Κερκυραϊκής Κληρονομιάς, κόμη Σπύρου Φλαμπουριάρη και του λόρδου Τζέικομπ Ρόθτσαϊλντ.







Τα εκθέματα του λόρδου Φρειδερίκου, 5ου Κόμη του Γκίλφορδ (1766-1827), έχουν τοποθετηθεί στην αίθουσα υποδοχής της Πρυτανείας του Ιονίου Πανεπιστημίου, στο ισόγειο της Ιονίου Ακαδημίας.

Πρόκειται για μία μεγεθυμένη προσωπογραφία του ιδρυτή της Ιονίου Ακαδημίας, που χάραξε ο Πιέτρο Μανθιόν (1803-1888) περίπου το 1830 και το Πτυχίο Διδάκτορα Aστικού Δικαίου που το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης απένειμε στον Γκίλφορδ το 1819, ως αναγνώριση των προσπαθειών του Βρετανού φιλέλληνα -μολονότι ο ίδιος δήλωνε Έλλην και όχι Φιλέλλην- να ιδρύσει την Ιόνιο Ακαδημία, το οποίο επισήμως έλαβε χώρα την 29η Μαΐου 1824.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Ιδρύματος Κερκυραϊκής Κληρονομιάς «η προσωπογραφία είναι εμπνευσμένη από την προτομή του Γκύλφορδ που φιλοτέχνησε σε μάρμαρο ο Κερκυραίος γλύπτης Παύλος Προσαλέντης (1784-1837) και κοσμούσε τη Βιβλιοθήκη της Ιονίου Ακαδημίας μέχρι την καταστροφή της κατά τον βομβαρδισμό της Κερκύρας από τη Λουφτβάφε, τη γερμανική πολεμική αεροπορία, στις 13 Σεπτεμβρίου 1943.

Το έργο της αρχειακής ανάρτησης φρόντισε η συντηρήτρια Σπυριδούλα Πρίφτη, ενώ η πλάτη που υποδέχτηκε το πτυχίο είναι δωρεά του Διευθυντή του Τυπογραφείου Κερκύρας, Νίκου Ζαμπέλη.