Τετάρτη 17.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η Λαϊκή Συσπείρωση για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας

Λαϊκή Συσπείρωση
06 Μαΐου 2022 / 16:51

Η τοποθέτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κεντρικής Κέρκυρας.


  Συζητάμε σήμερα το επιχειρησιακό πρόγραμμα 2020 - 2023. Ήδη το 2020 και 2021 έχει τελειώσει και άρα δε συζητάμε για ένα  4-ετές πρόγραμμα όπως  αναφέρεται στην εισήγηση.

  Τέτοια προγράμματα υπήρξαν και στο παρελθόν, 5-ετή και άλλα. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα αυτών; Δεν στεκόμαστε την ουσία τους, άλλωστε τα περισσότερα τα έχουμε καταψηφίσει στα Δ.Σ.. Θέλουμε όμως να θυμίσουμε ότι κάθε χρόνο έρχεται από το κεντρικό κράτος η κατεύθυνση: «όσον αφορά το επιχειρησιακό σας πρόγραμμα, θα πρέπει να περιορισθείτε στους στόχους του ψηφισθέντος ετήσιου προϋπολογισμοί του δήμου σας». Δηλαδή μέσα στα ασφυκτικά οικονομικά πλαίσια που βάζει το Οικονομικό Παρατηρητήριο για την Τοπική Διοίκηση (ΤΔ). Άρα για ποιόν στρατηγικό μακρόχρονο σχεδιασμό συζητάμε; 

  Μπορεί ο δήμος να κάνει δικό του αναπτυξιακό σχεδιασμό που να εξυπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες στον τόπο μας; Η ίδια η εισήγηση θέτει σαν στόχους και όραμα, τις θέσεις του κεντρικού κράτους, της Ε.Ε., των επιχειρηματικών ομίλων που θέλουν την χώρα μας διαμετακομιστικό κέντρο με παράλληλη ανάπτυξη του τουρισμού. Αυτό αποτυπώνεται καθαρά στην εισήγηση, τόσο στην σελ. 1 «Μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος επιτυγχάνεται η προσαρμογή του θεσμοθετημένου εθνικού - περιφερειακού σχεδιασμού σε επίπεδο δήμου» όσο και στη σελ. 165 «Η Στρατηγική του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων είναι σε συμβατότητα, τόσο με την ευρωπαϊκή στρατηγική, όσο και με την εθνική & περιφερειακή στρατηγική».

  Στην εισήγηση των 247 σελίδων γίνεται κατά την γνώμη μας μια απλή περιγραφή της κατάστασης που υπάρχει στο Δήμο μας. Δεν αναζητούνται οι αιτίες και οι ευθύνες αλλά υπάρχουν αοριστολογίες που σερβίρονται ως σοβαρές αναλύσεις επειδή έγινε χρήση του μοντέλου Ανάλυσης SWOT (το οποίον αποτελεί εργαλείο στρατηγικού σχεδιασμού μιας επιχείρησης και βασικό συστατικό ενός πλάνου μάρκετινγκ), δείχνοντας καθαρά πως βλέπετε το Δήμο, σαν μια μεγάλη επιχείρηση στην καπιταλιστική αγορά.  Τελικά αυτό που παρουσιάζεται σαν "όραμα της Δημοτικής Αρχής" και "στρατηγικός σχεδιασμός" είναι αποτέλεσμα αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου προηγούμενων χρόνων.

Για να μην λέει η διοίκηση όμως ότι δε βλέπουμε και κάτι ακριβές σε αυτά που γράφετε, θα σας πούμε κάποιες τέτοιες περιπτώσεις που αναφέρετε ως "αδυναμίες - απειλές":
-        Η ερήμωση των Διαποντίων
-        Μη ισορροπημένη ανάπτυξη του Δήμου λόγω έλλειψης υποδομών.
-        Ανεπαρκές σύστημα διαχείρισης στερεών αποβλήτων.
-        Κακοσυντηρημένο οδικό δίκτυο.
-        Παλαιότητα δικτύου ύδρευσης  - δυσχέρειες στην υδροδότηση.
-        Υποβάθμιση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των κατοίκων λόγω ελλιπών υποδομών.
-        Υποστελέχωση νοσοκομείου και ΕΚΑΒ.
-        Περιορισμένοι οικονομικοί πόροι υγείας.
-        Πεπαλαιωμένες και ανεπαρκείς υποδομές σχολείων.
-        Ανεπάρκεια και κακή κατάσταση αθλητικών υποδομών.
-        Στροφή της απασχόλησης στον τουρισμό με αποτέλεσμα την συρρίκνωση στον πρωτογενή τομέα . Εξάρτηση από τον τουρισμό.
-        Περαιτέρω αύξηση του αριθμού των ανέργων  ιδιαίτερα των ευάλωτων  κοινωνικά ομάδων (νέων – γυναικών).

Πράγματι έτσι είναι. Το ερώτημα είναι, η Δημοτική Αρχή τι στάση κρατάει απέναντι σε όλα αυτά; Η αλήθεια είναι ότι όχι μόνο δεν αντιδράει αλλά στηρίζει την πολιτική που προκαλεί όλα τα παραπάνω, άσχετα με τη χρυσόσκονη και τα παχιά λόγια. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

  Αναφέρεται επίσης ότι μεγάλος αριθμός έργων θα γίνουν με κονδύλια ΕΣΠΑ αλλά και Εθνικές Χρηματοδοτήσεις (είτε κυρίως το Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης και του Αναπτυξιακού Προγράμματος ΟΤΑ «Αντώνης Τρίτσης», είτε λοιπών χρηματοδοτικών προγραμμάτων όπως  «Φιλόδημος»). Γιατί είναι καλό αυτό; Πρώτο, ποτέ δεν ξέρουμε ποιο έργο, πότε και από ποιο πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί. Δεύτερο, είναι γνωστό ότι στις αποφάσεις της Ε.Ε. για την κατανομή των κονδυλίων ΕΣΠΑ πρυτανεύει η πολιτική «κόστους - οφέλους». Είναι δε γνωστό ότι σε αυτήν την κατεύθυνση έργα, όπως  αντιπλημμυρικά, αντισεισμικής και  αντιπυρικής προστασίας, που θα λύνανε λαϊκά προβλήματα  δεν χρηματοδοτούνται και τα αποτελέσματα για τα φτωχά λαϊκά στρώματα του Δήμου μας τα είδαμε και συνεχίζουμε να τα βλέπουμε κάθε μέρα.

Μέσα σε όλον αυτό τον «πακτωλό» χρημάτων πουθενά δεν αναφέρονται, αλλά ούτε  πως και εάν θα διεκδικηθούν τα χρήματα που μας χρωστάνε οι κυβερνήσεις των τελευταίων επτά (7) ετών από τους θεσμοθετημένους πόρους της Τοπικής Διοίκησης που ανέρχονται περίπου στα 140 εκατομ. ευρώ για το Δήμο μας.

  Άλλη μια φορά θα επαναλάβουμε ότι για να υπάρχει τοπικός προγραμματισμός είναι απαραίτητο να υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός με εργατικό έλεγχο. Μόνο έτσι θα εξυπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες και όχι την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Προγραμματισμός μέσα στα πλαίσια των ανταγωνισμών και της αναρχίας της καπιταλιστικής παραγωγή δεν μπορεί να υπάρξει.
   
Σε αυτή την κατεύθυνση καλούμε το λαό να βγάλει τα συμπεράσματά του, η δικαιολογημένη οργή του να γίνει δύναμη και αγώνας. Εκεί βρίσκεται η ελπίδα, εκεί η προοπτική, εκεί η λύση. Εκεί εμείς καταθέτουμε τη δύναμη που μας έδωσαν οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα, αυτό κάνουμε μέχρι σήμερα και θα συνεχίσουμε μέχρι τέλους.  Ως εκ τούτου καταψηφίζουμε την εισήγηση.