Πέμπτη 25.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Παρατηρητήριο Covid Κέρκυρας: Σημαντική μείωση μολύνσεων τον Απρίλιο

Παρατηρητήριο
05 Μαΐου 2022 / 12:24

Από την έναρξη της επιδημίας μέχρι και την 30/4/2022 έχουν καταγραφεί συνολικά 175 θάνατοι σχετιζόμενοι με COVID-19

ΚΕΡΚΥΡΑ. Τα επιδημιολογικά δεδομένα του Απριλίου δημοσιεύει το Παρατηρητήριο Covid Κέρκυρας στη νέα του επικαιροποιημένη έκθεση.

Η επιδημία COVID-19  στην  Κέρκυρα εμφάνισε πτωτική τάση τον Απρίλιο.  Αντίστοιχη ήταν η εικόνα και στο σύνολο της χώρας. Ο αριθμός  των επιβεβαιωμένων περιπτώσεων COVID-19 ήταν σημαντικά μειωμένος σε σχέση με τον Μάρτιο. Η εξέλιξη αυτή  επιβεβαιώνει την πορεία προς μια συνεχιζόμενη ύφεση της επιδημίας, παρά τις προσωρινές διακυμάνσεις.

Σε αντίθεση με τον αριθμό των  επιβεβαιωμένων περιπτώσεων COVID-19  οι νοσηλείες στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας, τα σοβαρά περιστατικά και οι θάνατοι παρέμειναν σε σχετικά υψηλά επίπεδα, σαν αποτέλεσμα της έξαρσης της διασποράς που εμφανίστηκε στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου.

Από την έναρξη της επιδημίας μέχρι και την 30/4/2022 έχουν καταγραφεί συνολικά 165 θάνατοι σχετιζόμενοι με COVID-19 μεταξύ μονίμων κατοίκων Κέρκυρας, 4 θάνατοι μεταξύ επισκεπτών, καθώς και 3 κατοίκων Λευκάδας, 1 κατοίκου Κεφαλονιάς και 2 κατοίκων Ιωαννίνων, που νοσηλεύονταν στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας.

Μετά τα μέσα Απριλίου καταγράφεται σαφής μείωση και των νοσηλειών και των θανάτων, ακολουθώντας την μείωση των κρουσμάτων με τη συνήθη χρονική υστέρηση.

Μετά το Πάσχα εκδηλώνεται μια σχετική αύξηση των κρουσμάτων σαν αποτέλεσμα της αυξημένης κινητικότητας και της μειωμένης εφαρμογής των μέτρων προφύλαξης. Η αύξηση αυτή δεν φαίνεται να οδηγεί σε νέα έξαρση της επιδημίας, και παρά τις πιθανές διακυμάνσεις, η επιδημική καμπύλη αναμένεται να συνεχίσει μεσοπρόθεσμα να έχει πτωτική τάση, καθώς πηγαίνουμε προς το καλοκαίρι.

Τα υψηλά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης και ο μεγάλος αριθμός ατόμων που ήρθαν σε επαφή με τον ιό τους τελευταίους μήνες, δημιουργούν σημαντικά επίπεδα ανοσίας, που περιορίζουν εν μέρει την μετάδοση του ιού, και κρατούν σε σχετικά χαμηλά επίπεδα τις νοσηλείες και τους θανάτους. Ωστόσο, δεν γνωρίζουμε για πόσο διάστημα θα διατηρηθούν αυτά τα υψηλά επίπεδα ανοσίας στον πληθυσμό. Η πολύ μεγάλη μεταδοτικότητα του στελέχους Όμικρον και η ικανότητα του να προσβάλει άτομα που έχουν εμβολιασθεί ή νοσήσει, καθώς και η χαλάρωση της εφαρμογής των μέτρων προφύλαξης, καθιστούν πιθανή την εμφάνιση διαφόρων απρόβλεπτων διακυμάνσεων και προσωρινών εξάρσεων της επιδημίας.

Το πιθανότερο σενάριο παραμένει η συνέχιση της ύφεσης στους επόμενους μήνες και η αναζωπύρωση της επιδημίας μετά το καλοκαίρι, όταν θα έχει περάσει μεγάλο διάστημα από τον τελευταίο εμβολιασμό ή την τελευταία επαφή με τον ιό για μεγάλο αριθμό ατόμων, και οι κλιματολογικές συνθήκες θα ευνοούν και πάλι τη διασπορά του. Εντούτοις δεν αποκλείεται να εμφανισθούν και νέα στελέχη του ιού, που θα δημιουργήσουν νέα επιδημικά κύματα, όπως συνέβη επανειλημμένα στο παρελθόν. Αυτό συνέβη και στη διάρκεια του περσινού καλοκαιριού με την εμφάνιση και επικράτηση του στελέχους Δέλτα.

Είναι σημαντικό να έχουμε υπ' όψη ότι η ακριβής πρόβλεψη της πορείας της πανδημίας δεν είναι δυνατή, όπως έχει δείξει η εξέλιξη από την εμφάνιση της μέχρι σήμερα. Η συνεχής παρακολούθηση της παραμένει αναγκαία, προκειμένου να εντοπίζονται έγκαιρα σημαντικές εξάρσεις και νέα ισχυρά επιδημικά κύματα, να γίνονται κατανοητά τα χαρακτηριστικά τους και οι ενδεδειγμένοι τρόποι προφύλαξης από την ανεξέλεγκτη διασπορά του ιού.

Αναλυτική παρουσίαση της εξέλιξης της επιδημιολογικής εικόνας COVID-19 στην Κέρκυρα.