Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Χαρτογράφηση και καθαρισμός του βυθού της Παλαιοκαστρίτσας

Παλαιοκαστρίτσα
29 Απριλίου 2022 / 14:18

ΚΕΡΚΥΡΑ. Δράση χαρτογράφησης, καθαρισμού και απορρύπανσης του βυθού στον κεντρικό κόλπο της Παλαιοκαστρίτσας

πραγματοποιήθηκε χθες από το Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, με την πολύτιμη βοήθεια του τμήματος ΑΧΕΠΑ Κέρκυρας HJ-34 και την εθελοντική συμμετοχή του Πολιτιστικού Συλλόγου Λακώνων, του Achilleon Diving Center και του Σωματείου Λεμβούχων Παλαιοκαστρίτσας. 

Από την συγκεκριμένη δράση απορρύπανσης του βυθού προέκυψαν ευρήματα τα οποία προσμετρήθηκαν και γέμισαν περίπου 10 μεγάλες σακούλες απορριμμάτων, στις οποίες συμπεριλαμβάνονταν κυρίως :  
200 πλαστικά τεμάχια
30 γυάλινα τεμάχια
5 μεταλλικά τεμάχια
και τα οποία μετά το πέρας της δράσης οδηγήθηκαν προς ανακύκλωση.
 
Επίσης, χαρτογραφήθηκαν και θα απομακρυνθούν άμεσα με την χρήση ανάλογου κατάλληλου εξοπλισμού και περίπου 5 ογκώδη αντικείμενα τα οποία δεν ήταν δυνατόν να ανελκυσθούν από τους δύτες που επιχείρησαν κατά την διάρκεια της δράσης.

Με την απομάκρυνση των συγκεκριμένων ογκωδών αντικειμένων, θα ολοκληρωθεί  και η πλήρης απορρύπανση του βυθού μίας από τις πλέον εμβληματικές παραλίες της Κέρκυρας, όπου θα επιστραφεί καθαρή στους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού.
 
Η συγκεκριμένη δράση έρχεται ως φυσιολογική συνέχεια των προηγούμενων προσπαθειών του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων για την προστασία και διασφάλιση της ποιότητας του κερκυραϊκού θαλάσσιου και παράκτιου περιβάλλοντος, προσπάθειες οι οποίες και πρόσφατα επιβραβεύθηκαν με το Βραβείο «Καλύτερη πρακτική για το θαλάσσιο περιβάλλον».

Σημειώνεται ότι και η συγκεκριμένη δράση εντάσσεται στα πλαίσια συμμετοχής του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων στο πρόγραμμα «100 Ευφυείς Πόλεις» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (100 Intelligent Cities Challenge), όπου ο Δήμος συμμετέχει με κύριο θεματικό άξονα την «Διαχείριση Αποβλήτων και την Κυκλική Οικονομία».