Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Φωτίζοντας «αλλιώς» τον Σταυρό του Παλαιού Φρουρίου

Ανδρέας Τρύφωνας
21 Απριλίου 2022 / 13:20

Γράφει ο Ανδρέας Τρύφωνας, Φωτιστής Θεάτρου

Ο Σταυρός της Ακρόπολης του Παλαιού Φρουρίου της Κέρκυρας αποτελεί ένα από τα πλέον σημαίνοντα σημεία του Κάστρου και της Παλαιάς πόλης της Κέρκυρας.

Η κατασκευή του, που χρονολογείται στα πρώτα έτη του 20ου αιώνα, πλέον του εμβληματικού χαρακτήρα του, εξυπηρέτησε και πρακτικά - τεχνικά ζητήματα της εποχής, καθότι το χωροδικτύωμα αυτό αποτέλεσε φυσικό αλεξικέραυνο για την πόλη, ενώ αργότερα επελέγη λόγω του σημείου και του ύψους του ως ιδανική κεραία εκπομπής για την επικοινωνία των πλεούμενων στα στενά της Κέρκυρας.

Τις τελευταίες δεκαετίες, κατά της διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδος και της Αναστάσεως Του Κυρίου μας, ο Σταυρός σηματοδοτούσε με το χρώμα του τόσο την κατάνυξη  όσο και την ελπίδα.

Με συμβατικό τρόπο, η εγκατεστημένη «γιρλάντα» με λαμπόνια ακολουθούμενη τη γεωμετρία του Σταυρού, φώτιζε και έδινε το κατανυκτικό μωβ του χρώμα στις παρυφές της πόλης, σε απόλυτη σύμπνοια με τα δρώμενα και τα αισθήματα συγκίνησης και ευλάβειας που πλημυρίζαν την πόλη.

Το βράδυ της ανάστασης το χρώμα γίνονταν λευκό, αποδίδοντας επακριβώς τη Λάμψη και τη Ζωή της Ανάστασης.

Όταν, για τεχνικούς λόγους, ο φωτισμός του Σταυρού κατέστη αδύνατος, νοιώσαμε το χρέος, ως πολίτες της πόλης, να συνδράμουμε με την τέχνη και τον εξοπλισμό μας για την αποκατάσταση του εθίμου.

Μια συστοιχία σύγχρονων αρχιτεκτονικών φωτιστικών σωμάτων μίξης χρώματος, ταξίδεψε από τις εγκαταστάσεις του ΕΠΤΑ, Τεχνών Τόπος και χάρισε, με τρόπο «θεατρικό», την αίσθηση της αιώρησης του Σταυρού πάνω από το μέλαν σώμα της νυκτερινής Ακρόπολεως του Κάστρου, που τόσο όμορφα αποτυπώθηκε τόσο στο γυμνό μάτι, αλλά και στο φωτογραφικό φακό.

Τα χρώματα, ίδια, η αγάπη για τα νοήματα που πρεσβεύονται, επίσης.
ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!     
 
Ανδρέας Τρύφωνας
Φωτιστής Θεάτρου