Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Εργολαβία 4,5 εκατ.ευρώ για το οδικό δίκτυο της ΒΔ Κέρκυρας

Οδικό δίκτυο
19 Απριλίου 2022 / 20:21

Παρεμβάσεις για την ασφαλή βατότητα, αντιπλημμυρικά έργα και παρεμβάσεις οδικής ασφάλειας, με χρονικό ορίζοντα υλοποίησης τους 18 μήνες

ΚΕΡΚΥΡΑ. Υπεγράφη από την Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, το μεσημέρι της Μεγάλης Τρίτης 19 Απριλίου 2022, η σύμβαση του έργου με τίτλο: «Βελτίωση Επαρχιακού Οδικού Δικτύου Όρους & Βορειοδυτικής Κέρκυρας», σε εκδήλωση στο Πολιτιστικό Κέντρο Αυλιωτών, στη Βόρεια Κέρκυρα, τονίζοντας σημειολογικά ότι η Περιφέρεια βρίσκεται σε κάθε γωνιά, αποκεντρωμένη και ανοιχτή στην κοινωνία.
 
Ο συνολικός προϋπολογισμός του εν λόγω έργου ανέρχεται στο ποσό των 4.512.500 € (με ΦΠΑ 24%), με τη χρηματοδότησή του να προέρχεται από Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ενώ ο χρονικός ορίζοντας υλοποίησής του είναι οι 18 μήνες μετά την υπογραφή της σύμβασης με την ανάδοχο εταιρεία, η οποία είναι η «Κοινοπραξία Κόλλας 3Κ».
 


Στην ειδική εκδήλωση, η οποία έλαβε χώρα στο Πολιτιστικό Κέντρο Αυλιωτών, την Περιφερειάρχη συνόδευαν ο Αντιπεριφερειάρχης Τεχνικών Έργων & Υποδομών, Μανώλης Ορφανουδάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κέρκυρας, Κώστας Ζορμπάς, η πρώην Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κέρκυρας και σήμερα Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας, Κοινωνικής Συνοχής & Απασχόλησης, Μελίτα Ανδριώτη και ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων, Νίκος Μουζακίτης.
 
Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν ο Δήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας, Γιώργος Μαχειμάρης, Αντιδήμαρχοι του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας, πρόεδροι Τοπικών Συμβουλίων και αρκετοί εκπρόσωποι φορέων της ευρύτερης περιοχής.
 
Όπως τόνισε στην ομιλία της η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου: «Η Κέρκυρα είναι πολυπληθές νησί και η ναυαρχίδα του ελληνικού τουρισμού. Αποτελεί προορισμό παγκόσμιας εμβέλειας και οφείλει ν’ ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των κατοίκων της, αλλά και των επισκεπτών της. Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένη, καθώς υλοποιούμε τις δεσμεύσεις που είχαμε δώσει πριν ακόμα αναλάβουμε ως Περιφερειακή Αρχή για αναβάθμιση του οδικού δικτύου της Βόρειας Κέρκυρας εξασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό μεγαλύτερη ασφάλεια για τους πολίτες και αναπτυξιακή προοπτική. Μέχρι σήμερα, πάνω από 8,5 εκατομμύρια ευρώ είναι οι συμβασιοποιημένες παρεμβάσεις στη Βόρεια Κέρκυρα».
 
Αντικείμενο του έργου είναι η συντήρηση και η αποκατάσταση του δευτερεύοντος οδικού δικτύου του Βορείου Συγκροτήματος της Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας και κυρίως του δικτύου του Όρους (επ. οδοί υπ. αριθμ. 18,19,20,21,22,23,26,27) και του δικτύου Βορειοδυτικής Κέρκυρας (επ. οδοί υπ’ αριθμ. 29,30,31,32).
 
Ειδικότερα, οι περιοχές που θα ωφεληθούν είναι οι: Λάκωνες, Μακράδες, Βίστωνας, Πάγοι, Αρκαδάδες, Δάφνη, Αρμενάδες, Τεμενάδες, Καβαδάδες, Μαγουλάδες, Αρίλας, Αφιώνας, Αυλιώτες, Περουλάδες, Άνω και Κάτω Κορακιάνα, Σωκράκι, Ζυγός, Σγουράδες, Επίσκεψη, Κληματιά, Σφακερά, Ρόδα, Νυμφές, Άγιοι Δούλοι, Πετάλεια, Τριμόδι, Λαύκι, Σπαρτύλας, Στρυνίλας, Περίθεια, Λούτσες κλπ.
 
Η εργολαβία περιλαμβάνει παρεμβάσεις για την επίτευξη της ασφαλούς βατότητας (σ.σ. κατασκευή ισοπεδωτικών στρώσεων ασφάλτου και  ασφαλτοταπήτων, αντιμετώπιση λακκουβών και καθιζήσεων, βελτίωση κλίσεων κλπ), όπως επίσης τις απαιτούμενες επεμβάσεις για την επαναφορά στην ικανοποιητική λειτουργία των συνοδών αντιπλημμυρικών έργων και την αποκατάσταση υφισταμένων ή κατασκευή νέων αναγκαίων συνοδών τεχνικών έργων (σ.σ. γέφυρες, τάφροι, οχετοί, τοίχοι αντιστήριξης, κράσπεδα και ρείθρα, πλέγματα συγκράτησης καταπτώσεων, καθαρισμός-αποκατάσταση τάφρων και οχετών απορροής ομβρίων κλπ).
 
Επιπλέον περιλαμβάνει αναγκαίες παρεμβάσεις οδικής ασφάλειας (σ.σ. στηθαία ασφαλείας, διαγραμμίσεις, οριοδείκτες, πινακίδες σήμανσης).
 
Αναβάθμιση Πολιτιστικού Κέντρου Αυλιωτών
 
Μετά την υπογραφή της σύμβασης του έργου «Βελτίωση Επαρχιακού Οδικού Δικτύου Όρους & Βορειοδυτικής Κέρκυρας», υπεγράφη από την Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, και η σύμβαση του έργου της αναβάθμισης του Πολιτιστικού Κέντρου των Αυλιωτών, προϋπολογισμού 30.000 €, το οποίο συνοπτικά περιλαμβάνει την καθαίρεση σαθρών επιχρισμάτων και κατασκευή νέων, τον έλεγχο ηλεκτρολογικής εγκατάστασης και αντικατάσταση λαμπτήρων, φώτων κλπ, την αντικατάσταση ξύλινων κουφωμάτων, την κατασκευή ξύλινης πέργολας και τον χρωματισμό του κτιρίου εσωτερικά και εξωτερικά.