Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ούτε να το σκεφθείτε να πλήξετε το Ιόνιο Πανεπιστήμιο!

editorial
19 Απριλίου 2022 / 19:48

Η επιλογή της ίδρυσης των Σχολών και Τμημάτων του Ιονίου Πανεπιστημίου δεν υπήρξε σα ρουσφέτι της ελληνικής Πολιτείας στην Κέρκυρα και τα Ιόνια αλλά ως υποχρέωση και ως αυτονόητη αναγνώριση της δυνατότητας προσφοράς στις επιστήμες και την παιδεία με την ανάδειξη των γνήσιων και πηγαίων χαρακτηριστικών της κοινωνίας του χώρου τούτου.

Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο είναι ένα μικρό πανεπιστήμιο. Η παραμικρή αποδυνάμωση απειλεί ευθέως την ύπαρξή του. Γι' αυτό δεν πρέπει να συμβεί επ' ουδενί η συρρίκνωσή του. Κάθε άλλο, επιβάλλεται η ενδυνάμωση και η ανάπτυξή του. Κι αυτό όχι σε επιβεβαίωση του γνωστού δόγματος «κάθε πόλη και στάδιο, κάθε χωριό και γυμναστήριο», που υποστηρίζει δομές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης για λόγους τοπικούς, οικονομικό-κοινωνικούς σε βάρος των ακαδημαϊκών, εκπαιδευτικών αλλά κυρίως εξαιτίας της άλλης, κερκυραϊκής και της επτανησιακής ιδιοσυστασίας.
 
Η ίδρυση της Ιόνιας Ακαδημίας (Γκίλφορδ 1824) επεσήμανε, δεν δημιούργησε τα χαρακτηριστικά του οικιστικού συνόλου, κεντρικού πόλου της Αδριατικής και του Ιονίου χώρου. Επιβεβαίωσε την υπόστασή του ως διεθνές σταυροδρόμι, έτσι όπως αναγνωρίστηκε απ' όλους όσοι πέρασαν από 'δω είτε παρέμειναν είτε όχι. Με το πρώτο ελληνικό Πανεπιστήμιο η ταυτότητα υποστηρίχτηκε και εμπλουτίστηκε. Τίποτα δεν έχει αναιρέσει αυτήν την διαπίστωση. Ίσα ίσα, που η επιπλέον επιβεβαίωση της αξίας των γεωγραφικών συντεταγμένων ήλθε και με την περιούσια θέση που της επιφύλαξε στην τουριστική οικονομία.
 
Η επιλογή της ίδρυσης των Σχολών και Τμημάτων του Ιονίου Πανεπιστημίου δεν υπήρξε σα ρουσφέτι της ελληνικής Πολιτείας στην Κέρκυρα και τα Ιόνια αλλά ως υποχρέωση και ως αυτονόητη αναγνώριση της δυνατότητας προσφοράς στις επιστήμες και την παιδεία με την ανάδειξη των γνήσιων και πηγαίων χαρακτηριστικών της κοινωνίας του χώρου τούτου. Επιπροσθέτως δε και ως επισφράγιση της υπεραιώνιας ελληνικότητας με την έννοια του ελληνικού λόγου ως όχημα των κλασικών αξιών, που γονιμοποίησαν πλάι σε άλλους τέτοιους, την ανθρώπινη σκέψη.
 
Εν κατακλείδι, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και τα Τμήματά του δεν είναι σπατάλη, είναι διαρκής και αναπαραγόμενη κεφαλαιοποίηση της πάντοτε και αρχικής αξίας ενός πολιτισμένου τόπου λόγω και του πλήθους των διαδρομών που η ιστορία διασταύρωσε εντός του. Πολύ πριν από τα ομηρικά λεγόμενα χρόνια μέχρι και αύριο!
Ούτε να το σκεφθείτε να πλήξετε το Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Θα πρέπει να περάσετε από πάνω μας, και δεν σας συμφέρει!