Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μπιάγκης: Στο στόχαστρο της κυβέρνησης και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο

Δημήτρης Μπιάγκης
19 Απριλίου 2022 / 14:23

«Καλούμε τον εκπρόσωπο της πλειοψηφίας στο νομό μας να μας απαντήσει και πάλι για την ορθότητα των κυβερνητικών επιλογών»

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ξεκάθαρη κυβερνητική επιλογή για να μειωθεί ο σημαντικός και καθοριστικός ρόλος του Ιδρύματος χαρακτηρίζει το πρόγραμμα  ακαδημαϊκής αναδιάρθρωσης του Υπουργείου Παιδείας, ο βουλευτής Κέρκυρας του Κινήματος Αλλαγής Δημήτρης Μπιάγκης. «Ο Κερκυραϊκός λαός, αλλά και σύσσωμη η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, δεν θα αποδεχθεί καμιά προκλητική απόφαση που θα πλήξει καίρια το Ιόνιο Πανεπιστήμιο» τονίζει, καλώντας τον κυβερνητικό βουλευτή να δώσει απαντήσεις για τις κυβερνητικές επιλογές.

Αναλυτικά, ο βουλευτής αναφέρει: «Το κυβερνητικό σχέδιο «αναβάθμισης» της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, πριν ακόμα λάβει τις όποιες προτάσεις των Πανεπιστημίων της χώρας, προϋποθέτει την κατάργηση – συγχώνευση πενήντα (50) περίπου Ακαδημαϊκών Τμημάτων. Το Υπουργείο Παιδείας υλοποιεί μια προσχηματική διαδικασία «εξορθολογισμού» με κύριο στόχο τον περιορισμό της κρατικής χρηματοδότησης, χωρίς να λαμβάνει υπόψη του την ακαδημαϊκή ικανότητα των Πανεπιστημιακών σπουδών, την κατανομή, τη δομή και λειτουργία των Πανεπιστημίων για την απρόσκοπτη προώθηση της επιστήμης και της έρευνας σε μια εποχή που η τεκμηρίωση και η επιστημονική επάρκεια αποδεικνύεται πολύτιμη.

Ο σχεδιασμός του Υπουργείου βάζει για ακόμα μια φορά στο στόχαστρο το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, που αποτελεί συνέχεια του αρχαιότερου εκπαιδευτικού ιδρύματος της χώρας. Η πολιτεία επανέρχεται και πάλι με προφάσεις και προσκόμματα για να μειώσει τον σημαντικό και καθοριστικό ρόλο του Ιδρύματος που αφορά την οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη ολόκληρης της Περιφέρειάς μας σχεδιάζοντας με «ελαφρά την καρδία» τη μείωση των τμημάτων του.

Πίσω από αριθμούς και ασαφή κριτήρια αξιολόγησης κρύβεται η ξεκάθαρη κυβερνητική επιλογή και το μελετημένο «σχέδιο» να ανασταλεί η λειτουργία ή να συγχωνευτούν τμήματα του Ιδρύματος που έχουν πιστοποιηθεί από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ).  

Ο ρόλος του Ιονίου Πανεπιστημίου και η στρατηγική του σημασία για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων δεν μπορεί να μπει στη ζυγαριά του όποιου κυβερνητικού εξορθολογισμού.

Ο Κερκυραϊκός λαός, αλλά και σύσσωμη η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, δεν θα αποδεχθεί καμιά προκλητική απόφαση που θα πλήξει καίρια το Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Για ακόμα μια φορά, η πολιτεία θα επιχειρήσει με αριθμητικά επιχειρήματα να μας πείσει για την ορθότητα των επιλογών της με κεντροβαρικά τερτίπια και αριθμητικά στοιχεία. Μα η ιστορία της περιοχής μας και του Ιδρύματος, ο πολιτισμός, η ανάπτυξη και η συνοχή της Περιφέρειάς μας, δεν μπαίνουν στο ζύγι των επιλογών τους.

Καλούμε τον εκπρόσωπο της πλειοψηφίας στο νομό μας να μας απαντήσει και πάλι για την ορθότητα των κυβερνητικών επιλογών, όπως στην περίπτωση του Συμβούλου Εκπαίδευσης Μουσικής. Να μας μιλήσει για τον πληθυσμό των Ιωαννίνων, της Πάτρας, της Θεσσαλονίκης, τους φοιτητές εκείνων των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων και να μας χαράξει στο χάρτη της «Πανεπιστημιακής αναβάθμισής» τους το κεντροβαρικό σημείο που θα πρέπει να συμφωνήσουμε, ώστε να μετακομίσει, ακόμα και ολόκληρο αν χρειαστεί το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, για το χατίρι της κας Κεραμέως».