Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μπιάγκης - Λιακούλη: Στον «αέρα» η ναυαγοσωστική κάλυψη των Δήμων

Ναυαγοσώστες
19 Απριλίου 2022 / 10:26

«Λύση τώρα για τη ναυαγοσωστική κάλυψη σε 143 Δήμους»

ΚΕΡΚΥΡΑ. Με αφορμή το αδιέξοδο που ανακύπτει για τη ναυαγοσωστική κάλυψη των ακτών ανά την επικράτεια, η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και Υπεύθυνη του Τομέα Εσωτερικών, Βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, μαζί με τον Υπεύθυνο του Τομέα Τουρισμού και Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, Βουλευτή Κέρκυρας, Δημήτριο Μπιάγκη, προχώρησαν στην εξής κοινή δήλωση:
 
«Μια ανάσα από την έναρξη της φετινής τουριστικής περιόδου, εξαιτίας της κυβερνητικής ολιγωρίας, η ναυαγοσωστική κάλυψη των ακτών της Χώρας βρίσκεται “στον αέρα” και οι 143 παράκτιοι Δήμοι έχουν εγκαταλειφθεί “ξεκρέμαστοι”.

Με κοινοβουλευτική παρέμβαση, εγκαίρως πριν ένα μήνα (όπως και πέρυσι), θέσαμε την Κυβέρνηση προ των ευθυνών της, καταθέτοντας σχετική Ερώτηση προς τους συναρμόδιους Υπουργούς Εσωτερικών και Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής.
Ο μεν κ. Βορίδης αδιαφόρησε να απαντήσει, ο δε κ. Πλακιωτάκης αρκέστηκε σε μισόλογα.
Σήμερα, τα προβλήματα που αναδείξαμε, παραμένουν άλυτα.

Η Κυβέρνηση δεν διδάχθηκε τίποτα από τις καθυστερήσεις και τα λάθη του περσινού καλοκαιριού.

Ο κίνδυνος επανάληψης των ίδιων αδιεξόδων είναι προ των πυλών, με απρόβλεπτες συνέπειες για τη ζωή και την ακεραιότητα εκατομμυρίων λουομένων, αλλά και την οικονομική επιβίωση των Δήμων, ιδίως στην τρέχουσα, ασφυκτική, δημοσιονομική συγκυρία.

Είναι ανάγκη άμεσα το επιπλέον κόστος που φορτώθηκε στους Δήμους για τη ναυαγοσωστική κάλυψη των παραλιών βάσει του π.δ. 71/2020, να καλυφθεί. Τώρα, όχι με δραματική καθυστέρηση, όπως συνέβη πέρυσι.
Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.) υπολογίζει τη δαπάνη για 143 παράκτιους Δήμους σε 21 εκατομμύρια ευρώ.

Επιτέλους, καλούμε την Κυβέρνηση να δράσει τάχιστα, καθώς τα χρονικά περιθώρια, για να δρομολογηθούν στη συνέχεια οι αναγκαίες ενέργειες από τους Δήμους, είναι ήδη ασφυκτικά.

Η ασφάλεια των συμπολιτών μας, αλλά και των τουριστών που θα εμπιστευτούν την πατρίδα μας, πρέπει να διασφαλιστεί. Είναι αδιανόητο η Κυβέρνηση να “νίπτει τας χείρας της”, βαραίνοντας πάλι τις “πλάτες” της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τις δικές της επιλογές»