Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Κλείνει» η αδειοδότηση του πάρκινγκ – Ανοικτό παραμένει το θέμα των μονίμων κατοίκων

Πάρκινγκ
15 Απριλίου 2022 / 20:03

Ο χώρος ανοίγει το Σαββατοκύριακο και δεν θα ξανακλείσει - 18 Μαϊου έτοιμα τα μηχανήματα χρονοχρέωσης

ΚΕΡΚΥΡΑ. Μια μακρά διαδικασία "άνοιξε–κλείσε" λόγω αδειοδότησης βαίνει προς το τέλος της, όπως όλα δείχνουν εντός των επόμενων ημερών, με τον «πόλεμο της λαμαρίνας» - όπως τον αποκαλεί χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών- να κλείνει τον κύκλο του, αν και με επεισοδιακό τρόπο. Δεν συμβαίνει το ίδιο ωστόσο με τη διαμάχη μονίμων κατοίκων – Δημοτικής αρχής για τις θέσεις στάθμευσης, η οποία παραμένει ανοικτή, όπως αντικατοπτρίστηκε και σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου.

Της λαμαρίνας το κάγκελο
«Ο Δήμος έκλεισε το πάρκινγκ στις 9/3 για να μπορέσει να αλλάξει την τοπολογία των διαγραμμίσεων, έτσι ώστε να αδειοδοτηθεί με τον καινούργιο νόμο. Η τοπολογία, όπως αναφέρει ο Αντιδήμαρχος Νίκος Καλόγερος στη ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ, αλλάζει ριζικά, μπαίνουν σημάνσεις, διαβάσεις. Γι΄ αυτό και χρειαζόταν να είναι το πάρκινγκ τελείως καθαρό από οχήματα. «Κατά τη δική μου αντίληψη και αυτοψία, επί δεκαπέντε μέρες γινόταν μάχη μεταξύ λαμαρίνας και διαγράμμισης. Αναγκάστηκε η Δημοτική Αρχή, να φέρει με τη συμβολή της Τροχαίας δύο γερανούς ώστε να απομακρύνει οχήματα τα οποία εμπόδιζαν τα συνεργεία να προχωρήσουν. Αυτό μπορέσαμε να το καταφέρουμε μόλις την περασμένη Δευτέρα». Τονίζει μάλιστα ότι ανακοινώσεις που είδαν το φως τις δημοσιότητας μέσω διαδικτύου, ότι άνοιξε το πάρκινγκ για ένα Σαββατοκύριακο ήταν fake news, με αποτέλεσμα κάποιοι με δολιοφθορά να ανοίξουν τα εμπόδια που είχε βάλει ο Δήμος και την μπάρα από τη μεριά της Πάνω Πλατείας. 

Παραμένει δημοτικό
Σε απάντηση διαδόσεων, ο κ. Καλογέρος διευκρινίζει κατηγορηματικά ότι το πάρκινγκ δεν περνάει στα χέρια ιδιώτη. Παραμένει Δημοτικό και η διαχείρισή του, όσο και η τιμολογιακή πολιτική θα καθορίζονται από τον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το ηλεκτρονικό σύστημα στάθμευσης θα είναι έτοιμο στις 18 Μαΐου. Από εκεί και πέρα, η τιμή εισιτηρίου τόσο για τους επισκέπτες, όσο και για τους μόνιμους κατοίκους μένει να καθοριστεί.

Αδειοδότηση
Η αδειοδότηση του πάρκινγκ σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Κώστα Ζορμπά, θα προχωρήσει χωρίς καθυστέρηση, με την κατάθεση του φακέλου και την αυτοψία της αρμόδιας υπηρεσίας της Περιφέρειας, εφόσον διαπιστωθεί ότι ο χώρος πληροί όλες τις προϋποθέσεις. Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών δηλώνει ότι οι εργασίες ολοκληρώθηκαν σύμφωνα με τον νέο νόμο, ο οποίος προβλέπει μεγαλύτερο χώρο για κάθε θέση (οι θέσεις μειώθηκαν από 250 σε 200 περίπου), διαβάσεις πεζών και ΑμΕΑ, ηλεκτροφωτισμό και συστήματα πυρόσβεσης. Σημειώνεται ότι για την πυρόσβεση στο χώρο δεν απαιτείται έγκριση μελέτης Πυροσφάλειας, όπως βεβαιώνουν στην ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ πηγές της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
Επίσης, λόγω του καθεστώτος Μνημείου UNESCO, ο αρχαιολογικός νόμος απαλλάσσει τη δημοτική αρχή από την υποχρέωση περίφραξης του χώρου, σύμφωνα με τη δήλωση του κ. Καλόγερου.     

Δεν θα ξανακλείσει
«Οι εργασίες έχουν ολοκληρωθεί και το Σάββατο του Λαζάρου το μεσημέρι θα δοθεί προς χρήση» λέει στην ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ. «Από εκεί και πέρα δεν θα ξανακλείσει, ούτε ακόμα για τις εργασίες τοποθέτησης των μηχανημάτων χρονοχρέωσης. Αυτές θα γίνονται τμηματικά και θα κλείνουν κάθε φορά κάποιες θέσεις. 

Δωρεάν αποκλείεται
Κοινά αποδεκτή παραδοχή είναι ότι η Παλιά Πόλη πρέπει να παραμείνει ζωντανή και λειτουργική και να μην μετατραπεί σε μια πόλη-μουσείο. Η αρμονική συγκατοίκηση ωστόσο με τις εμπορικές, τουριστικές δραστηριότητες, παραμένει μια δυσεπίλυτη εξίσωση, η οποία απαιτεί ισχυρή πολιτική βούληση. Οι θέσεις στάθμευσης είναι μόνο ένα από τα μεγάλα προβλήματα "συμβίωσης".
Για το φλέγον ζήτημα της στάθμευσης των χιλιάδων μονίμων κατοίκων, η Δημοτική Αρχή κρατά ακόμα κλειστά τα χαρτιά της. Έχει γίνει μια πρώτη καταγραφή των οχημάτων, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία. Ο Σύλλογος Μονίμων κατοίκων έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις. Πάντως οι δωρεάν θέσεις στο πάρκινγκ δεν υπάρχουν καν στην εικόνα, τουλάχιστον αυτό έχει αφήσει να εννοηθεί η Μερόπη Υδραίου. Προκρίνεται η λύση του μειωμένου τιμολογίου. Το πόσο, για ποιους και με ποιο τρόπο, αναπέμπονται σε μελλοντικές συνεδριάσεις της Οικονομικής Επιτροπής και του Δημοτικού Συμβουλίου, με τις αντιδράσεις των κατοίκων να φουντώνουν.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ