Τετάρτη 24.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Συνάντηση Αυλωνίτη με τον Υπουργό Δικαιοσύνης

Αλέκος Αυλωνίτης
14 Απριλίου 2022 / 18:26

Συζητήθηκε το θέμα της μεταφοράς των φυλακών, της λειτουργίας του Δικαστικού Μεγάρου και άλλα θέματα που απασχολούν τον νομικό κόσμο της Κέρκυρας

ΑΘΗΝΑ. Τη γενικότερη κατάσταση στο χώρο της Δικαιοσύνης στην Κέρκυρα μετέφερε κατόπιν των συναντήσεών του με τα Διοικητικά Συμβούλια του Δικηγορικού Συλλόγου Κέρκυρας και του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Κέρκυρας ο Βουλευτής Κέρκυρας ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και Αναπληρωτής Τομεάρχης Τουρισμού Αλέξανδρος Αυλωνίτης στον Υπουργό Δικαιοσύνης Κωνσταντίνο Τσιάρα.
 
Ο κ. Αυλωνίτης αφού ζήτησε από τον κ. Τσιάρα την επίσπευση της επίσκεψής του στο νησί της Κέρκυρας, μιλώντας για την αναγκαιότητα συζήτησης και λήψης σημαντικών αποφάσεων που αφορούν στον κλάδο των δικηγόρων αλλά και της λειτουργίας του δικαστικού μεγάρου αναφέρθηκε διεξοδικά σε σειρά ζητημάτων που απασχολούν το νομικό κόσμο του νησιού και τους πολίτες.
 
Πιο συγκεκριμένα, έκανε λόγο για τη σπουδαιότητα του έργου κατασκευής νέων φυλακών, το οποίο χαρακτήρισε ως πάγιο τοπικό αίτημα για το οποίο έλαβε τη θερμή συμπαράσταση του Υπουργού, όπως επίσης και για το φλέγον ζήτημα των χαμένων δικογραφιών που έχει ταλανίσει για σημαντικό χρονικό διάστημα την ομαλότητα της λειτουργίας των δικαστηρίων της Κέρκυρας, ζητώντας ταυτόχρονα τη θεσμική του παρέμβαση στα πλαίσια των διακριτών αρμοδιοτήτων του προκειμένου να ολοκληρωθούν κατά το συντομότερο χρονικό διάστημα   οι εν λόγω υποθέσεις.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στη διαφαινόμενη κατάργηση του Πρωτοδικείου της Ηγουμενίτσας και στις επιπτώσεις ενός τέτοιου ενδεχομένου για την ευρύτερη περιοχή σε δικαστικό επίπεδο για το οποίο ο κ. Τσιάρας απάντησε πως στην αναθεώρηση του δικαστικού χάρτη,  που επιχειρείται, δεν θα λάβει χώρα οποιοδήποτε κλείσιμο δικαστηρίου σε έδρα νομών της επικράτειας. 

Συνδυαστικά επεσήμανε ο κ. Αυλωνίτης και την περίπτωση του Διοικητικού Εφετείου των Ιωαννίνων στο οποίο υπάγεται η Κέρκυρα, εξηγώντας για λόγους αποτελεσματικής λειτουργίας, το αίτημα αύξησης των συνεδριάσεών του στην Κέρκυρα από 2 σε 3 συνεδριάσεις ετησίως.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρθηκε στην προσπάθεια του Υπουργείου να καλύψει σε μεγάλο ποσοστό τις κενές θέσεις  των δικαστικών υπαλλήλων  τόσο με την απόδοση της ιδιότητας του δικαστικού γραμματέα στους υπηρετούντες υπαλλήλους Ι.Δ.Α.Χ., όσο και με την πρόσληψη νέων. Σημείωσε δε ως προς την ενδυνάμωση των υπηρεσιών τη χρησιμότητα θεσμικής δημιουργίας  Εθνικής Σχολής Δικαστικών Υπαλλήλων. Θεώρησε επίσης, ως δίκαιη την καταβολή  επιδόματος παραγωγικότητας στους δικαστικούς γραμματείς. 
 
Επιπρόσθετα, ο κ. Αυλωνίτης υπογράμμισε την αναγκαιότητα παροχής πρόσθετης προθεσμίας στο σοβαρότατο  θέμα των Δασικών Χαρτών έτσι ώστε και υπηρεσιακές διορθώσεις να συμπεριληφθούν αλλά και να υπάρχει επαρκής χρόνος διατύπωσης των αντιρρήσεων των πολιτών, αφού η παροχή προσφάτως της δίμηνης προθεσμίας είναι βέβαιο ότι δεν θα επαρκέσει. Εξήγησε επίσης, την ιδιαιτερότητα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της Κέρκυρας και γενικώς των Ιονίων.
 
Τέλος, αναφέρθηκε στο Κτηματολόγιο και την απουσία μόνιμου προϊσταμένου στην Κέρκυρα, ζητώντας την άμεση κάλυψη της θέσης. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης θεώρησε ορθή την αναγκαιότητα  αυτή. 
 
Στη συζήτηση αναφέρθηκε και πλήθος άλλων ζητημάτων για τα οποία ο Βουλευτής θα ενημερώσει τους Συλλόγους των δικηγόρων και των δικαστικών γραμματέων .
 
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα φιλικό επίπεδο με την ανταλλαγή ευρύτερων απόψεων για το χώρο της Δικαιοσύνης.