Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Οι έξι περιοχές της Ελλάδας που θα γίνουν έρευνες για φυσικό αέριο

Υδρογονάνθρακες
12 Απριλίου 2022 / 15:15

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η χώρα θέλει να έχει μία καθαρή εικόνα έως το 2023 για το εάν υπάρχουν εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα

ΑΘΗΝΑ. Έρευνες σε έξι περιοχές της Ελλάδας, εκ των οποίων οι πέντε θαλάσσιες, για τον εντοπισμό φυσικού αερίου ξεκινούν άμεσα, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.
 
«Ανακοινώνουμε σήμερα την επιτάχυνση των ερευνών για την εξόρυξη φυσικού αερίου που γνωρίζουμε ότι η χώρα μας είναι πιθανό -το τονίζω, δεν είμαστε βέβαιοι, είναι πιθανό- να διαθέτει σε σημαντικές ποσότητες με βάση τις προκαταρκτικές μελέτες, τόσο στον ηπειρωτικό όσο και στον θαλάσσιο χώρο», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη σύσκεψη στην οποία προήδρευσε το πρωί στην έδρα της ΕΔΕΥ.
 
Συγκρατημένα αισιόδοξοι

«Είμαι, λοιπόν, πολύ χαρούμενος που μας δίνεται η δυνατότητα σήμερα να μπορέσουμε να κάνουμε μία νέα αρχή σε αυτή τη διαδικασία. Και θέλω να επαναλάβω ακόμα μία φορά ότι όταν μιλάμε για έρευνες στον τομέα του φυσικού αερίου, των υδρογονανθράκων, κανείς δεν μπορεί ποτέ να είναι βέβαιος για το αποτέλεσμα. Έχουμε ενδείξεις -θα το ξαναπώ, ενδείξεις- που μας κάνουν συγκρατημένα αισιόδοξους. Οφείλουμε όμως ως χώρα να γνωρίζουμε με βεβαιότητα εάν υπάρχουν αποθέματα φυσικού αερίου, τα οποία είναι οικονομικά εκμεταλλεύσιμα», προσέθεσε ο κ. Μητσοτάκης.
 
Οι 6 περιοχές 

Το ενδιαφέρον, όπως συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, εστιάζεται σε έξι περιοχές.
 
«Η μία βρίσκεται στην ηπειρωτική Ελλάδα, στην Περιφέρεια Ηπείρου, σε σημείο -θα τονίσω- όπου θα υπάρξει η μέγιστη δυνατή περιβαλλοντική προστασία. Πέντε σε θαλάσσιες περιοχές, στο Ιόνιο οι δύο, στον Κυπαρισσιακό, δύο δυτικά-νότια της Κρήτης», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
 
Οι περιοχές είναι οι εξής:
 
1. Περιοχή 2, ΒΔ της Κέρκυρας
2. Περιοχή Ιόνιο
3. Περιοχή 10 (Κυπαρισσιακός)
4. Δυτικά Κρήτης
5. Νοτιοδυτικά Κρήτης
6. Ιωάννινα (χερσαία περιοχή και η πλέον ώριμη)

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η χώρα θέλει να έχει μία καθαρή εικόνα έως το 2023 για το εάν υπάρχουν εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι πιθανώς υπάρχουν - κάτι που κάνει την κυβέρνηση «αισιόδοξη».
«Εάν έχουμε σημαντικά κοιτάσματα αερίου, θα αντικαταστήσουμε τις εισαγωγές με τον εθνικό μας πλούτο» είπε στη συνάντηση που είχε με στελέχη του κλάδου ενέργειας και υδρογονανθράκων.

Πηγή: iefimerida.gr