Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ψήφισμα του Εμπορικού Συλλόγου Κέρκυρας για τη σημερινή απεργία

Απεργία
06 Απριλίου 2022 / 13:12

ΚΕΡΚΥΡΑ. Το Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου Κέρκυρας αφού συνεδρίασε αποφάσισε την ενεργή συμμετοχή του Εμπορικού κόσμου στις κινητοποιήσεις σήμερα 6/4/2022

με την συμμετοχή στην κοινή συνέντευξη τύπου και την κατάθεση ψηφίσματος στην κυβέρνηση .
 
Ψήφισμα                          
 
Ο πρόεδρος και το Δ.Σ. ΤΟΥ Ε.Σ.Κ αφού συνεδρίασαν εκτάκτως στις 4 Απριλίου  2022  εξέφρασαν  για μία ακόμη φορά την έντονη αγωνία του εμπορικού κόσμου για τις αρνητικές εξελίξεις στην οικονομία και στην επιχειρηματικότητα.  Στο πλαίσιο αυτό, δήλωσαν  την ενεργή παρουσία τους στις κινητοποιήσεις της 6ης Απριλίου 2022.

Το κύμα ακρίβειας στην ενέργεια, στα καύσιμα, σε βασικά είδη διατροφής πλήττουν  ολόκληρη την κοινωνία και την επιχειρηματικότητα του τόπου  μας άλλα και της χώρας. Η αγοραστική δύναμη  μειώνεται ραγδαία από τον περασμένο Οκτώβριο και μεταφράζεται σε συνεχώς κλιμακούμενη πτώση του τζίρου των εμπορικών επιχειρήσεων αφού δεν  υπάρχει πλέον  διαθέσιμο εισόδημα προς  κατανάλωση.

Καταναλωτές και έμποροι βιώνουν ταυτόχρονα μία πρωτόγνωρη καθίζηση ρευστότητας και ψυχολογίας με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αποπληρώσουν παλαιές και νέες υποχρεώσεις .

Είναι προφανές πως -υπό αυτές τις συνθήκες- τα μέτρα που έχει έως τώρα λάβει η κυβέρνηση για την επιδότηση των υπέρογκων αυξήσεων του ηλεκτρικού ρεύματος στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά δεν είναι ικανά από μόνα τους να στηρίξουν μεσοπρόθεσμα τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.

Επιπλέον, ο συνδυασμός της παγκόσμιας γεωπολιτικής αστάθειας με την αδυναμία αποφασιστικής αναχαίτισης της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας των τροφίμων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη χώρα μας, ναρκοθετεί την προσπάθεια του ελληνικού λιανεμπορίου να ανακτήσει τις μεγάλες απώλειες της πανδημίας και να βγει από την κρίση.
 
Οι  μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αρθρώνουν «κραυγή αγωνίας» για το μέλλον της ελληνικής αγοράς και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.
                     
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

- Πάγωμα της ρήτρας αναπροσαρμογής ενέργειας και μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης.
- Επέκταση της επιδότησης των δόσεων δανείων «Γέφυρα 2».
- Ουσιαστική συμμετοχή της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας στο Ταμείο Ανάκαμψης.
- Επιδότηση του μη μισθολογικού κόστους για την διατήρηση των θέσεων
εργασίας.
 
Καλούμε την Ελληνική Πολιτεία και τα θεσμικά όργανα της Ε. Ε. να ακούσουν τη φωνή της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και να αξιοποιήσουν άμεσα και στο μέγιστο βαθμό το σύνολο των μέτρων που έχουν στη διάθεσή τους για την άμβλυνση των συνεπειών της κρίσης.