Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Εκπαίδευση «ομάδων επιφυλακής» πυρκαγιάς στις κοινότητες του Κεντρικού Δήμου Κέρκυρας (video)

Αντιπυρική περίοδος
04 Απριλίου 2022 / 15:38

Η διαδικασία ξεκινά από τη δημοτική ενότητα Φαιάκων

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ενημερωτικές και εκπαιδευτικές συναντήσεις με κλιμάκιο αποτελούμενο από ειδικούς της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ξεκινούν στο σύνολο των Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου όπως ανακοίνωσαν σε κοινή συνέντευξη τύπου η Δήμαρχος Μ. Υδραίου και ο Διοικητής Νομού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ν. Κολοβός. Οι συναντήσεις αυτές εντάσσονται στον τομέα της πρόληψης ενόψει της νέας αντιπυρικής περιόδου.

Η στρατηγική πρόληψης σε θέματα εκτάκτων αναγκών  του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων με αφορμή τη νέα αντιπυρική περίοδο θα εστιάσει στην ενημέρωση και εκπαίδευση των Ομάδων Επιφυλακής των Τοπικών Κοινοτήτων ανά Δημοτική Ενότητα, διαδικασία που σήμερα ξεκινά από την Ενότητα Φαιάκων. Η εκπαίδευση περιλαμβάνει τόσο θεωρητικό όσο και πρακτικό μέρος, γίνεται τα απογεύματα και στόχος είναι να ολοκληρωθούν έως τις 13/4/2022 (πριν το Πάσχα και πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου.

Οι προληπτικές αυτές δράσεις  που στοχεύουν στην ανάπτυξη γνώσης, την εκπαίδευση και την πληροφόρηση θεωρούνται πολύ σημαντικές, καθώς σχετίζονται με τη μείωση της διακινδύνευσης μιας πιθανής καταστροφής από πυρκαγιά.

Στις δηλώσεις της στη σημερινή συνέντευξη  η Δήμαρχος Μ. Υδραίου, επεσήμανε ότι στους βασικούς σκοπούς των ενημερωτικών συναντήσεων και των παρεμβάσεων που κάνει ο Δήμος είναι η εξασφάλιση της προσβασιμότητας, κυρίως στους δρόμους και τις ζώνες αντιπυρικής προστασίας, η μείωση του κινδύνου έναρξης και εξάπλωσης ενδεχόμενης πυρκαγιάς  αλλά και η αναβάθμιση της οδικής ασφάλειας.

Η κ. Υδραίου εξέφρασε επίσης τη βεβαιότητα ότι θα συνεχιστεί η αγαστή και εξαιρετική συνεργασία του Δήμου με την Πυροσβεστική Υπηρεσία τονίζοντας ότι ο Δήμος και φέτος θα επενδύσει στην πρόληψη και την ετοιμότητα των μέτρων πολιτικής προστασίας. Το σημαντικό για μας είναι να κρατήσουμε ασφαλείς τις ανθρώπινες ζωές και το φυσικό μας περιβάλλον, πρόσθεσε.

Στη συνέντευξη η οποία παραχωρήθηκε παρουσία και του αρμόδιου αντιδήμαρχου υπεύθυνου Πολιτικής Προστασίας κ. Χάρη Γιώτη έγινε από τον ίδιο ειδική αναφορά και στο χρέος που εκ του νόμου έχουν οι ιδιώτες για τον καθαρισμό των οικοπέδων τους πριν την έναρξη της νέας αντιπυρικής περιόδου. Ο κ. Γιώτης ανέφερε επίσης ότι ήδη η αρμόδια υπηρεσία Πρασίνου σε συνεργασία και με τους Προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων έχει εντατικοποιήσει τους καθαρισμούς σε σημεία και περιοχές δημοτικής ευθύνης, με καθημερινές παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο και σε επικίνδυνα σημεία.

Από την πλευρά του ο Διοικητής Νομού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Νίκος Κολοβός η προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του πληθυσμού έχει ξεκινήσει εδώ και δύο χρόνια και γίνεται χρόνο με το χρόνο συστηματικότερη.

Εκτίμησε ότι η ανταπόκριση φέτος θα είναι μεγαλύτερη και τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής: «Ξεκινούμε φέτος μια νέα αντιπυρική χρονιά. Τα  φυσικά φαινόμενα είναι απρόβλεπτα και οι δασικές πυρκαγιές είναι υπόθεση όλων μας, όχι ενός μόνο φορέα. Πλέον από φέτος η Δασική Υπηρεσία και οι Δήμοι μαζί με την Πυροσβεστική Υπηρεσία έχουν σημαίνοντα ρόλο  στον τομέα της πρόληψης και σε εκκενώσεις αν εκδηλωθεί μεγάλη πυρκαγιά. Αυτό που πρέπει να τονιστεί ωστόσο είναι η ανάγκη ενημέρωσης όλων των πολιτών και η ανταπόκρισή μας στο μέτρο του δυνατού ως προς την επίλυση των προβλημάτων που μας επισημαίνονται.». Ο κ. Κολοβός ευχαρίστησε τέλος τη Δήμαρχο και τον Αντιδήμαρχο για την άψογη συνεργασία αλλά και για την άμεση ανταπόκρισή τους όπου έχει απαιτηθεί.  

Σημειώνεται ότι οι εν λόγω δράσεις ενημέρωσης με τη σημερινή τους μορφή και οργάνωση απευθυνόμενες σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες του Κεντρικού Δήμου ξεκίνησαν το 2020.