Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κραυγή αγωνίας της ΠΕΔ-ΙΝ για τη βιωσιμότητα των Δήμων

ΠΕΔ-ΙΝ
31 Μαρτίου 2022 / 14:30
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

«Η οικονομική ασφυξία από τη συνεχή αφαίμαξη των λιγοστών πόρων, συνιστά επικίνδυνη τροχοπέδη στη βιωσιμότητα και την εύρυθμη λειτουργία των Δήμων»

Τη ζοφερή πραγματικότητα στον Α' Βαθμό Αυτοδιοίκησης υπογραμμίζουν τα μέλη της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ιονίων Νήσων, που συνεδρίασαν με αντικείμενο την έλλειψη πόρων των Δήμων. 
«Η οικονομική ασφυξία από τη συνεχή αφαίμαξη των λιγοστών πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την κάλυψη μεταβιβαστικών αρμοδιοτήτων, συνιστά επικίνδυνη τροχοπέδη στη βιωσιμότητα και την εύρυθμη λειτουργία των Δήμων» επισημαίνει η ΠΕΔ-ΙΝ σε κείμενο διαμαρτυρίας που κοινοποιεί στον Πρωθυπουργό, στα Υπουργεία, στα Κόμματα της Βουλής, στην ΚΕΔΕ, στα ΜΜΕ. 

Αναλυτικά η ομόφωνη απόφαση της ΠΕΔ-ΙΝ:

1. Η μεταβίβαση αρμοδιοτήτων και ευθυνών προς την Α’Θμια Τοπική Αυτοδιοίκηση, πραγματοποιείται χωρίς την αντίστοιχη μεταφορά πόρων, χωρίς την αντίστοιχη στελέχωση των Δήμων και τον αντίστοιχο εξοπλισμό. Ως συνέπεια των παραπάνω,  σε πάρα πολλές περιπτώσεις προκύπτει αδυναμία αντιμετώπισης των προβλημάτων που προκύπτουν με συνέπεια πολλές φορές να ακολουθούν και ποινικές διώξεις Δημάρχων.

2. Παρόλο που τα πολύ σοβαρά ζητήματα που απασχολούν τους Δήμους μας έχουν συζητηθεί επανειλημμένως στο Δ.Σ. της ΠΕΔ-ΙΝ, έχουν σταλεί οι σχετικές αποφάσεις στα αρμόδια υπουργεία, έχουν πραγματοποιηθεί κατ’επανάληψη συναντήσεις με τους αρμόδιους υπουργούς και έχουν ληφθεί δεσμεύσεις για την επίλυσή τους, αυτά παραμένουν άλυτα.

3. Το κόστος μεταφοράς των απορριμμάτων, η επαναφορά του τέλους ταφής των στερεών αποβλήτων, το κόστος ναυαγοσωστικής κάλυψης των πολυσύχναστων παραλιών, το κόστος λειτουργίας των σχολικών εγκαταστάσεων, η συνθήκες κάτω από τις οποίες πρέπει να διασφαλισθούν  καλύτερες συνθήκες διαβίωσης για τα ζώα συντροφιάς, η μεταβίβαση αρμοδιοτήτων και ευθυνών στην πολιτική προστασία των Δήμων χωρίς πόρους, εξοπλισμό και προσωπικό, η αδυναμία σύστασης των νομικών προσώπων των νεοσύστατων Δήμων καθώς και η επικάλυψη και ο έλεγχος από τις αποκεντρωμένες Διοικήσεις, δημιουργούν ένα ζοφερό περιβάλλον για τη λειτουργία των ΟΤΑ, το οποίο οδηγεί σε αναποτελεσματικότητα και επιβράδυνση. Όμως οι καιροί απαιτούν προσαρμοστικότητα, ευελιξία, δυνατότητα άμεσης παρέμβασης για την ανασυγκρότηση των κοινωνιών μας και την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας.

4. Όλα τα παραπάνω συντελούν στην παρέκκλιση του κομβικού ρόλου που έχει αναλάβει η Αυτοδιοίκηση για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής  με τη δημιουργία των συνθηκών βιώσιμης ανάπτυξης σε τοπικό επίπεδο, και αφετέρου ανάπτυξης δικτύων κοινωνικής αλληλεγγύης.

5. Τη σύσταση Επιτροπής της ΠΕΔ-ΙΝ, η οποία θα συμμετέχει σε συναντήσεις επίλυσης των παραπάνω θεμάτων σε κυβερνητικό επίπεδο και η οποία θα αποτελείται  από τους: κ. Αλέξανδρο Παρίση-Πρόεδρο ΠΕΔ-ΙΝ, κα Μερόπη-Σπυριδούλα Υδραίου-Δήμαρχο Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων, Γεώργιο Μαχειμάρη-Δήμαρχο Βόρειας Κέρκυρας, Χαράλαμπο Καλό-Δήμαρχο Λευκάδας, Γεώργιο Κατσιβέλη-Δήμαρχο Ληξουρίου.

5. Τη δημοσιοποίηση των δυσάρεστων συνθηκών και χρόνιων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι μας, στέλνοντας την παρούσα απόφαση στον Πρωθυπουργό, στα Υπουργεία, στα Κόμματα της Βουλής, στην ΚΕΔΕ, στα ΜΜΕ.

Στη συνεδρίαση που έγινε με τηλεδιάσκεψη, συμμετείχαν 15 από τα 21 μέλη του ΔΣ της ΠΕΔ-ΙΝ και συγκεκριμένα οι:
         
  1. Αλέξανδρος Παρίσης, Πρόεδρος, Δημ. Σύμβουλος Αργοστολίου
  2. Μερόπη-Σπυριδούλα Υδραίου, Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων
  3. Κωνσταντίνος Λέσσης, Δήμαρχος Νότιας Κέρκυρας
  4. Γεώργιος Μαχειμάρης, Δήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας
  5. Νικήτας Αρετάκης, Δήμαρχος Ζακύνθου
  6. Χαράλαμπος Καλός, Δήμαρχος Λευκάδας
  7. Θεόφιλος Μιχαλάτος, Δήμαρχος Αργοστολίου
  8. Γεώργιος Κατσιβέλης, Δήμαρχος Ληξουρίου
  9. Γεράσιμος Μονιάς-Νέτης, Δήμαρχος Σάμης
  10. Διονύσιος Στανίτσας, Δήμαρχος Ιθάκης
  11. Σπυρίδων Βλαχόπουλος, Δήμαρχος Παξών
  12. Κωνσταντίνος Δρακονταειδής, Δημοτ. Σύμβουλος Λευκάδας
  13. Δημήτριος Μεταλληνός, Δημ. Σύμβουλος Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων
  14. Διονύσιος Τρούσσας (Ντάσσης), Δημοτ. Σύμβουλος Ζακύνθου
  15. Στυλιανός Σπαθής, Δημ. Σύμβουλος Σάμης
 
Απόντες:
  1. Ιωάννης Τρεπεκλής, Αντιπρόεδρος, Δημ. Σύμβουλος Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων
  2. Παύλος Δάγλας, Δήμαρχος Μεγανησίου
  3. Κωνσταντίνος Γρηγορόπουλος, Γραμματέας, Δημοτ. Σύμβουλος Βόρειας Κέρκυρας
  4. Ιωάννης Πιέρρης, Δημ. Σύμβουλος Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων
  5. Γεράσιμος Φόρτες, Δημοτ. Σύμβουλος Αργοστολίου
  6. Γεώργιος Καλούδης, Δημ. Σύμβουλος Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων

 
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.