Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μερόπη Υδραίου για την παραλία Δασιάς: «Ουδέποτε ολιγωρήσαμε»

Ikos
29 Μαρτίου 2022 / 16:42

«Υπάρχει προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης και σπίλωσης του προσώπου μου και της δημοτικής αρχής- αυτό δεν πρόκειται να συνεχίσει να μένει αναπάντητο»

ΚΕΡΚΥΡΑ. «Διαπιστώθηκε ότι στην ακτή εντός της περιοχής αιγιαλού και παραλίας πραγματοποιούνταν καθ’ υπέρβαση, ευρείας κλίμακας εκσκαφικές εργασίες με βαρέα μηχανήματα και δεν ενημερώθηκε εγγράφως η αρμόδια Υπηρεσία του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας για να παραστεί και να επιβλέψει τις εργασίες» δηλώνει η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας Μερόπη Υδραίου, σχετικά με τις εργασίες στην παραλία Δασιάς.

Όπως δημοσίευσε η «Ε», στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής ελήφθη ομόφωνη απόφαση  με την οποία η Εταιρεία IKOS ODISIA MON A.E.. καλείται εντός 15 ημερών να αποκαταστήσει οποιαδήποτε βλάβη και να επαναφέρει την ακτή στην πρότερη μορφή της.

Σε σχετική ανακοίνωσή της, η Μερόπη Υδραίου κατηγορεί την παράταξη Καλούδη ότι προσπαθεί να εκμεταλλευθεί πολιτικά το θέμα  και να σπιλώσει το πρόσωπό της και την δημοτική αρχή: «Τονίζω  προς κάθε κατεύθυνση ότι αυτό δεν πρόκειται να συνεχίσει να μένει αναπάντητο».

Σε δήλωσή της αναφέρει: «Αναφορικά με δημοσιεύματα και ανακοινώσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας σχετικά με τη στάση της Δημοτικής αρχής και της Δημάρχου προσωπικά στο θέμα της προσβασιμότητας των πολιτών στην παραλία του πρώην Club Med καθώς και πρόσφατων εργασιών καθαρισμού της παραλίας που πραγματοποιήθηκαν έμπροσθεν της παραλίας που δραστηριοποιείται η Εταιρεία IKOS, η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων Μερόπη Υδραίου δηλώνει τα ακόλουθα:

«Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου ασχολήθηκαν όλο αυτό το διάστημα με το θέμα και έχουν πράξει στο ακέραιο το καθήκον τους στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, με γνώμονα τη διαφύλαξη του δημόσιου χώρου και συμφέροντος. Ως προς την κατάθεση αγωγής για την κατοχύρωση δημοτικού δρόμου προς τη θάλασσα της Δασιάς, με εισήγησή μας και απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου, καθώς και με απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου της περιοχής, το νομικό τμήμα του Δήμου μας έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες υποβολής της καθώς και σε όλες τις προπαρασκευαστικές για να καταστεί αυτό εφικτό.

Παράλληλα σε πρόσφατη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, ως όφειλε έλαβε απόφαση αποδοχής καθαρισμού της παραλίας με ρητή επισήμανση ότι αυτή θα γίνει σε χώρους αρμοδιότητας του Δήμου και οι σχετικές εργασίες θα εκτελεστούν με υπόδειξη της αρμόδιας υπηρεσίας μας. Μετά από επιθεώρηση που πραγματοποιήθηκε από τον Αντιδήμαρχο περιβάλλοντος, Πολεοδομίας του Δήμου, υπηρεσιακούς παράγοντες του Τμήματος Ελέγχου Κατασκευών του Τμήματος Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων Ενέργειας και Βιομηχανίας διαπιστώθηκε ότι στην ακτή εντός της περιοχής αιγιαλού και παραλίας πραγματοποιούνταν καθ’ υπέρβαση, ευρείας κλίμακας εκσκαφικές εργασίες με βαρέα μηχανήματα και δεν ενημερώθηκε εγγράφως η αρμόδια Υπηρεσία του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας για να παραστεί και να επιβλέψει τις εργασίες.

Να αποκασταθεί η βλάβη

Στη σημερινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής μετά από εισήγησή μου ελήφθη ομόφωνη απόφαση  με την οποία η Εταιρεία IKOS ODISIA MON A.E.. καλείται εντός 15 ημερών να αποκαταστήσει οποιαδήποτε βλάβη και να επαναφέρει την ακτή στην πρότερη μορφή της, χωρίς περαιτέρω αλλοιώσεις των φυσικών χαρακτηριστικών της και καθ’ υπόδειξη και με την επίβλεψη της αρμόδιας Υπηρεσίας (ΧΩ.ΠΕ) του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων.

Σε διαφορετική περίπτωση και εφόσον δεν τηρηθούν τα ανωτέρω εντός του προβλεπόμενου χρόνου, ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας θα προβεί στις απαιτούμενες εργασίες αποκατάστασης της ακτής και θα χρεώσει τη δαπάνη που θα προκύψει στην Εταιρεία IKOS ODISIA MON A.E.. Τυχόν δε εγκρίσεις ή αδειοδοτήσεις από συναρμόδιους Φορείς και Υπηρεσίες, επίσης θα βαρύνουν την εν λόγω Εταιρεία.

Οφείλω να τονίσω ότι από τις προαναφερόμενες διαδικασίες λήψης των αποφάσεων, όσοι φωνασκούν δημοσίως προσπαθώντας να σπιλώσουν πρόσωπα και ηθικές, απουσίαζαν. Ενώ εκφέρουν δημοσίως καταγγελτικό λόγο, στα όργανα στα οποία συμμετέχουν, δεν εμφανίστηκαν όταν επρόκειτο να λάβουμε αποφάσεις επί του θέματος. Και αυτό, εκτιμώ ότι θα πρέπει να σημειωθεί.

Μετά και τα παραπάνω, τα οποία εν συντομία αναφέρω, τονίζω ότι ουδέποτε εγώ προσωπικά και ο Δήμος εν γένει ολιγωρήσαμε ως προς το θέμα αυτό. Τονίζω προς κάθε κατεύθυνση ότι, ως οφείλουμε, πράττουμε με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον υπερασπιζόμενοι τη νομιμότητα και όχι το συμφέρον του οποιουδήποτε τρίτου.
Αυτό θα πρέπει να γίνει σαφές και ξεκάθαρο σε όλους.

Επειδή διακρίνω ότι υπάρχει προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης του θέματος και σπίλωσης του προσώπου μου και της δημοτικής αρχής, τονίζω  προς κάθε κατεύθυνση ότι αυτό δεν πρόκειται να συνεχίσει να μένει αναπάντητο και επιπροσθέτως σε ό,τι αφορά εμένα προσωπικά προτίθεμαι να προβώ και σε κάθε προβλεπόμενη ενέργεια.

Σε κάθε περίπτωση, χωρίς να λαϊκίζουμε με στόχο την ψηφοθηρία, θα συνεχίσουμε να ενεργούμε στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας διατηρώντας υψηλό το αίσθημα ευθύνης το οποίο έχουμε απέναντι στους πολίτες και τον τόπο».

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ