Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μπιάγκης: «Τεράστιες ελλείψεις προσωπικού στις Φυλακές Κέρκυρας»

Φυλακές Κέρκυρας
29 Μαρτίου 2022 / 14:33

Ερώτηση του Βουλευτή Κέρκυρας του Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρη Μπιάγκη και του Βουλευτή Επικρατείας, Γιώργου Καμίνη

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ο Βουλευτής Κέρκυρας του Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μπιάγκης μαζί με το Βουλευτή Επικρατείας, Γιώργο Καμίνη κατέθεσαν την υπ’ αριθ. Α.Π.: 4213/28-3-2022 ερώτηση, αναφορικά με τις «Τεράστιες ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό στο Κατάστημα Κράτησης  Κέρκυρας».

Στην Ερώτηση, ο κ. Μπιάγκης υποστηρίζει ότι: «Η μεταφορά των κλειστών Φυλακών της Κέρκυρας σε νέες σύγχρονες και ασφαλείς εγκαταστάσεις εκτός του αστικού ιστού της πόλης και η μετατροπή του παρόντος κτηρίου σε μουσείο τεράστιας ιστορικής και αρχιτεκτονικής μνήμης αποτελεί διαχρονικό αίτημα της Κερκυραϊκής κοινωνίας, ενώ είναι πλέον επιτακτική ανάγκη, τόσο για την ασφαλή και καλύτερη διαβίωση των κρατουμένων και εργαζομένων σ’ αυτές, όσο και για την αναβάθμιση συνολικά της περιοχής που τώρα λειτουργούν. Το σημερινό κατάστημα των Κλειστών Φυλακών Κέρκυρας, πέρα από τα χρόνια και βασικά προβλήματα των εγκαταστάσεών του, αντιμετωπίζει σοβαρά λειτουργικά θέματα που καθιστούν δύσκολες τις συνθήκες, τόσο για τους κρατούμενος, όσο και το σύνολο των εργαζομένων σ’ αυτό».

Όπως αναφέρει ο Βουλευτής, «παρουσιάζεται σημαντικό πρόβλημα στελέχωσης σωφρονιστικών υπαλλήλων, καθώς με την τελευταία προκήρυξη καλύφθηκαν μόνο τρεις (3) θέσεις με την πρόσληψη υπαλλήλων ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου που εξακολουθούν να εργάζονται με ανανεούμενες συμβάσεις, ενώ εδώ και τρία (3) χρόνια, παρά τις υποσχέσεις, δεν έχουν καλυφθεί οι διαπιστωμένες, σύμφωνα με τον οργανισμό, οκτώ (8) μόνιμες θέσεις προσωπικού φύλαξης, γεγονός που δυσχεραίνει τη χορήγηση των απαιτούμενων αδειών και ρεπό στο υπάρχον προσωπικό».

Επιπροσθέτως, ο κ. Μπιάγκης τονίζει ότι: «Η έλλειψη προσωπικού και ειδικά βασικών ειδικοτήτων που άπτονται με την ασφάλεια και την ουσιαστική μέριμνα της πολιτείας προς τους κρατούμενος που παρατηρείται στη δομή είναι τεράστια, αν αναλογιστεί κανείς πως παραμένουν ορφανές παρότι υπάρχουν στο οργανόγραμμα των Κλειστών Φυλακών της Κέρκυρας, μόνιμος ιατρός, Ψυχολόγος, Κοινωνικός Λειτουργός, αλλά και Σύμβουλος Ψυχολογίας – Σταδιοδρομίας, με αποτέλεσμα τον πλημμελή υγειονομικό έλεγχο εντός του ιδρύματος αλλά και τις συχνές μετακινήσεις των κρατουμένων σε μονάδες Υγείας ακόμα και για τη διενέργεια απλών εξετάσεων με ό,τι αυτό συνεπάγεται».  

Χωρίς Κοινωνικό Λειτουργό

Παράλληλα, η έλλειψη Κοινωνικού Λειτουργού, στερεί από τους κρατουμένους το δικαίωμα της χρήσης και της αξιοποίησης της ειδικά διαμορφωμένης αίθουσας που δημιουργήθηκε για την επικοινωνία μέσω της χρήσης της τεχνολογίας (skype), όταν μεγάλος αριθμός αυτών (75%) είναι αλλοδαποί.»

Για τους παραπάνω λόγους, ο Βουλευτής ζητάει από τον αρμόδιο Υπουργό να του απαντήσει σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία μεταφοράς του καταστήματος των Κλειστών Φυλακών της Κέρκυρας σε νέες σύγχρονες εγκαταστάσεις εκτός του αστικού ιστού της πόλης και εάν για αυτή  τη μεταφορά έχει ζητηθεί η συμμετοχή σε διαβούλευση της τοπικής κοινωνίας, των φορέων, αλλά και των εργαζομένων στο κατάστημα κράτησης.

Τέλος, ο κύριος Μπιάγκης αιτείται να ενημερωθεί για το πλάνο των προσλήψεων που αφορά στην πλήρωση των οκτώ (8) κενών θέσεων των σωφρονιστικών υπαλλήλων αλλά και των ορφανών θέσεων του Ιατρού, του Κοινωνικού Λειτουργού και του Ψυχολόγου του καταστήματος κράτησης που θέτουν σε κίνδυνο τη σωστή λειτουργία των φυλακών.