Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

47.000 οχήματα στους δρόμους τις ώρες αιχμής

ΣΒΑΚ
23 Μαρτίου 2022 / 16:21

Η παρουσίαση του παραδοτέου της α΄ φάσης του ΣΒΑΚ τέθηκε υπόψιν των φορέων στη β’ δημόσια διαβούλευση

ΚΕΡΚΥΡΑ. Μεγάλους κυκλοφοριακούς φόρτους τόσο στο νέο όσο και στο ιστορικό κέντρο της πόλης της Κέρκυρας, ελλείψεις πεζοδρομίων, διαβάσεων, υποδομών για ΑΜΕΑ, χώρους στάθμευσης αλλά και απουσία περιμετρικών οδών αποτυπώνονται στην παρουσίαση του παραδοτέου της α’ φάσης του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) σχετικά με την υφιστάμενη κατάσταση που επικρατεί στη ΔΕ Κερκυραίων.

Η καταγραφή, ανάλυση στοιχείων και αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης έγιναν στο πλαίσιο της έναρξης της δεύτερης δημόσιας διαβούλευσης του ΣΒΑΚ που πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στο Δημοτικό Θέατρο από τον συντονιστή του έργου Χρυσόστομο Ριζομυλιώτη και τους συνεργάτες του παρουσία της Δημάρχου Μ.Υδραίου και των φορέων που συμμετέχουν για την διαμόρφωση ενός βιώσιμου μοντέλου λειτουργίας στα όρια της ΔΕ Κερκυραίων ως προς τις μετακινήσεις και την προσβασιμότητα κατοίκων και επισκεπτών.
 


Κυκλοφοριακές μετρήσεις


Με βάση τα συστήματα μετρήσεων κυκλοφοριακού φόρτου τα οποία τοποθετήθηκαν σε 18 σημεία προκειμένου για την πλήρη ακτινογραφία της πόλης διαπιστώθηκαν τα εξής: Ανά κατεύθυνση κυκλοφορίας ο μέσος κυκλοφοριακός φόρτος του κύριου δικτύου αγγίζει το μέγιστα ποσοστά δηλαδή 500-1.000 οχήματα ανά κατεύθυνση ανά ώρα αιχμής .
 
Όσον αφορά τις μετρήσεις που έγιναν σε 32 κόμβους για 8 ώρες σε μια τυπική καθημερινή ημέρα διαπιστώθηκε ότι  μεγάλος κυκλοφοριακός φόρτος στην Ε.Ο Κέρκυρας – Παλαιοκαστρίτσας, όπου τα εισερχόμενα αυτοκίνητα ανέρχονται στο 34%του κυκλοφοριακού φορτίου  και τα εξερχόμενα στο 25%, ενώ στην Ε.Ο Κέρκυρας-Αχιλλείου τα εισερχόμενα ΙΧ ανέρχονται στο 25%.
 
Μεγάλη χρήση ΙΧ οχήματος διαπιστώνεται όλο το 24ωρο ακόμη και όταν πρόκειται για πολύ κοντινές μετακινήσεις , όπως επίσης και από περιφερειακές περιοχές της πόλης (π.χ. Γουβιά, Κοντόκαλι),προκειμένου να προσεγγίσουν το κέντρο. Επιπλέον , όπως τόνισε ο κ.Ριζομυλιώτης 47.000 οχήματα κυκλοφορούν στους δρόμους τις ώρες αιχμής που διανύουν 1.100 ώρες ταξιδιού.
 
Προβληματικοί άξονες
 
Όσον αφορά τους προβληματικούς οδικούς άξονες αυτοί αφορούν την ε.ο Κέρκυρας – Παλαιοκαστρίτσας , Ιουλίας  Ανδρεάδη, Πολυχρονίου Κωνσταντά, Μεθοδίου, Κολοκοτρώνη, Δεσύλλα, Δάνζελοτ.
«Διαπιστώνεται ότι όλη η κυκλοφορία των οχημάτων γίνεται μέσα από τον ιστό και το οδικό δίκτυο της πόλης, καθώς δεν υπάρχουν περιμετρικοί δρόμοι», ανέφερε ο κ. Ριζομυλιώτης.
 
Τρόποι μετακίνησης

Παράλληλα με βάση τα αποτελέσματα ερωτηματολογίου  σε δείγμα 290 νοικοκυριών διαπιστώθηκαν τα εξής:
Το 89% διαθέτει τουλάχιστον ένα ΙΧ, το 3% τουλάχιστον ένα δίκυκλο, ενώ το 68% σταθμεύει σε δημόσιο χώρο και το 34% σε ιδιόκτητο. Επιπλέον το 55% μετακινείται με ΙΧ, το 24% πεζή, το 17% προτιμά το ποδήλατο και μόλις το 3% τη δημόσια συγκοινωνία.
 
 
15.909 οχήματα
 
Όπως τονίστηκε στην ΔΕ Κερκυραίων υπάρχουν 16.302 νοικοκυριά στα οποία αντιστοιχούν 15.909 οχήματα. Όσον αφορά τις θέσεις στάθμευσης διαπιστώθηκε ότι σε κάθε 2,6 ΙΧ οχήματα αντιστοιχεί μόλις μια θέση στάθμευσης εκτός οδού.
 
 
Ανεμπόδιστα

Παρά πάντως την ζοφερή κατάσταση που αποτυπώθηκε ωστόσο τονίστηκε ότι υπάρχουν πεζοδρόμια με επαρκές πλάτος και σε καλή κατάσταση στην πλατεία Σαρόκο, πλησίον της παλαιάς Πόλης, στη Θεοτόκη, στη Λοχαγού Βλάϊκου, στη Λ.Αλεξάνδρας και στο παραλιακό μέτωπο, όπου η κίνηση γίνεται ανεμπόδιστα.
 
Η διαβούλευση για την κατάρτιση του ΣΒΑΚ αναμένεται να συνεχιστεί με την γ΄φάση, προκειμένου να καταρτιστεί το κυκλοφοριακό «Σύνταγμα» της πόλης της Κέρκυρας, ενώ θα υπάρχει και ηλεκτρονική διαβούλευση, όπου οι πολίτες θα μπορούν να καταθέσουν τις απόψεις τους.
 
 
 
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ