Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Οπτική ρύπανση και δυσοσμία αλλάζουν την διαχείριση απορριμμάτων στο ιστορικό κέντρο

ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ
23 Μαρτίου 2022 / 14:06

Συλλογή σύμμεικτων από καταστήματα πόρτα –πόρτα και απομάκρυνση περίπου 20 υπέργειων κάδων

ΚΕΡΚΥΡΑ. Αλλαγή πλεύσης  στον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων στο ιστορικό κέντρο της πόλης φέρνει η διαπίστωσης της οπτικής ρύπανσης και των ξεχειλισμένων υπέργειων κάδων.

Το «πράσινο φως» για την υιοθέτηση του νέου σχεδιασμού δόθηκε στην συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήυμου Κεντρικής Κέρκυρας της περασμένης Δευτέρας μέσα από την έγκριση για την τροποποίηση της δημόσιας σύμβασης με τον υπάρχοντα εργολάβο για την υπηρεσία με τίτλο «Δαπάνες αποκομιδής απορριμμάτων ανακυκλώσιμων υλικών ΔΕ Κερκυραίων , Αχιλλείων, Παρελίων , Παλαιοκαστριτών και Φαιάκων».
 
Οπτική ρύπανση

Ο σχεδιασμός αφορά στην απομάκρυνση 20 περίπου υπέργειων κάδων από την περιοχή του ιστορικού κέντρου της Κέρκυρας και στην περισυλλογή των σύμμεικτων που παράγονται από καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, καθώς και άλλου τύπου καταστήματα που μέχρι πρότινος εξυπηρετούνταν από τους κάδους που θα αφαιρεθούν από το δίκτυο συλλογής  με το σύστημα συλλογής πόρτα – πόρτα από τον ίδιο ανάδοχο.  
 
Όπως επισημάνθηκε στην εισήγηση της Υπηρεσίας Καθαριότητας προς την Οικονομική Επιτροπή, μέχρι σήμερα τα απορρίμματα αστικού τύπου από τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντας στο ιστορικό κέντρο της Κέρκυρας συλλέγονται από υπέργειους κάδους που βρίσκονται τοποθετημένοι στην περιοχή αυτή και στη συνέχεια η ανάδοχος εταιρεία τους αδειάζει στα απορριμματοφόρα της.

«Έχει παρατηρηθεί όμως να συσσωρεύονται μεγάλοι όγκοι απορριμμάτων γύρω από τους υπέργειους κάδους, οι οποίοι προέρχονται κυρίως από καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος της περιοχής. Η εικόνα αυτή εκτός του ότι χαλάει  τελείως την αισθητική εικόνα του νησιού κάτι που προκαλεί δυσφήμιση για το νησί των Φαιάκων, το οποίο αποτελεί έναν από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς, προκαλεί έντονη δυσοσμία και επιπλέον αποτελεί εστία μόλυνσης», αναφέρεται στην εισήγηση.
 
Σχεδιασμός
 
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό ο ανάδοχος θα είναι υποχρεωμένος να συλλέγει τα σύμμεικτα απορρίμματα αστικού τύπου από τα σημεία που θα υποδείξει η Υπηρεσία. Τα σημεία εξυπηρέτησης πόρτα – πόρτα δεν θα ξεπερνούν τα 100 καταστήματα, ενώ οι επιχειρήσεις θα παραδίδουν τα σκουπίδια τους μια φορά την ημέρα σε καλά κλεισμένες σακούλες ή σε ατομικό κάδο που θα βγάζουν έξω από την επιχείρησή τους σύμφωνα με το πρόγραμμα που θα συντάξει η αρμόδια υπηρεσία του δήμου.

Η υπηρεσία θα παρέχεται σε δυο βάρδιες, μια πρωινή και μια βραδινή με την χρήση τριών δορυφορικών απορριμματοφόρων οχημάτων μικρών διαστάσεων, εκ των οποίων το ένα θα είναι κλειστού τύπου και το άλλο εφεδρικό. Η υπηρεσία θα παρέχεται εφτά ημέρες την εβδομάδα την περίοδο Ιούνιος- Σεπτέμβριος και έξι ημέρες την εβδομάδα από Οκτώβριο – Μάιο.
 
Αντιδράσεις

Η επιπλέον δαπάνη ωστόσο που εγκρίθηκε για το σκοπό αυτό ανέρχεται στις 265.147,94 ευρώ, κάτι το οποίο έχει προκαλέσει  τις πρώτες αντιδράσεις.
 
«Μετά από τρία χρόνια θητείας, η δημοτική αρχή ανακάλυψε οπτική ρύπανση και αναδυομένη δυσοσμία στο ιστορικό κέντρο της Κέρκυρας, από την υπερσυγκέντρωση απορριμμάτων στους υπέργειους κάδους. Γι’ αυτό πρότεινε (η υπ. καθαριότητας,) στην οικονομική επιτροπή να εγκρίνει δαπάνη άλλων 265.147,94 ευρώ. Εκτός του γεγονότος ότι αυτό καταδεικνύει έλλειψη επιμέλειας και συνετού προγραμματισμού εκ μέρους της, τα οποία επιβαρύνουν το Κερκυραίο δημότη κατά 265.147,94 ευρώ, επιχειρείται και με νομικά ανορθόδοξο τρόπο», επισημαίνει με ανάρτησή της σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης η δημοτική σύμβουλος Φανή Τσιμπούλη.
 
 
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ